Kontekst : Tworzę instrukcję konserwacji obrabiarki. Aby to zrobić, potrzebuję schematów, które tworzę za pomocą SolidWorks w widoku " usunięte ukryte linie " poprzez przechwytywanie zrzutów ekranu.
Problem polega na tym, że w tym trybie widoku (usunięte ukryte linie) SolidWorks daje mi część z fioletowymi liniami, podczas gdy wszystkie inne części i złożenia są w czarnych liniach.
Próbowałem wybrać pokój i " usunąć wszystkie pozory ", ale nic nie pomogło.
Załączam zrzut ekranu przedstawiający mój problem
Jakie ktoś miałby rozwiązanie, aby usunąć ten kolor ?
Dzieje się tak, ponieważ część ma przypisany kolor na poziomie zespołu. Wskaż więc swoją część, przejdź do "Wyglądy" (4-kolorowa kula), kliknij na kolor przypisany do zespołu, a następnie kliknij na "Usuń wygląd"
Kiedy wejdziesz do swojego pokoju i umieścisz go w widoku "Usunięto ukryte linie", pojawia się on również w kolorze fioletowym?
Jeśli tak, przejdź do Narzędzia/Opcje/Właściwości dokumentu/Widok szablonu/Szkielet/Usunięte ukryte linie. Jeśli jest fioletowy, to właśnie stamtąd pochodzi.
Ustawiłem swój zespół w widoku " zatrzymaj się w trybie cieniowanym ", części mają tam kolor na tym wyświetlaczu i tylko na tym wyświetlaczu tam (każdy niezależnie otwarty komponent jest szary), następnie usunąłem zastosuj kolor. Po przełączeniu z powrotem na ekran " usuń ukryte linie ", linie były ponownie czarne. Dlaczego fakt usunięcia pojawień w wyświetlaczu " ukryte linie usuwa " nie powoduje jego usunięcia? nie mam pojęcia :-s
Jednak nadal wydaje mi się to dziwne, wszystkie inne komponenty mają kolor (czerwony, żółty, niebieski,...) i ich kolor na wyświetlaczu " usuń ukryte linie " jest rzeczywiście.
Dziwne, dziwne.
Bardzo dziękuję za pomoc i czas, który poświęciliście na mój problem !!