Mój klient potrzebuje planu parteru budynku, ale kiedy tworzę swoją sekcję, linie cieniowanego obrazu moich pokoi są żółte, jak wtedy, gdy dokonano zmiany w części i dołączona do niej adnotacja musi zostać ponownie umieszczona na miejscu... W ogóle nie rozumiem, dlaczego mam ten błąd, poszukałem trochę informacji w internecie, bezskutecznie... Problem w tym, że wygląda to naprawdę brzydko, nie mogę tego wysłać do klienta... Zrobiłem już wcześniej dokładnie to samo cięcie, ale nigdy nie spotkałem się z tym problemem... (SW2014 SP5)
Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tego rodzaju problemem? Czy masz rozwiązanie?
Haaa, trafiłeś w nerw... Miałem wiele problemów z instalacją SP5 (zobacz najbardziej VDM pytanie roku 2014 w rankingu przygotowanym przez Clémentine) i odkąd go zainstalowałem, mam wiele problemów z moimi posłami... Na przykład wczoraj pobiłem swój rekord "Solidworks napotkał problem, aplikacja musi zostać zamknięta", pracując całe popołudnie nad kilkoma różnymi posłami do Parlamentu Europejskiego... A dziś natrafiam na ten problem, który nigdy wcześniej mi się nie zdarzył, kiedy już sto razy wykonywałem tego typu operacje... A kiedy o tym myślę, to pierwszy raz, kiedy pracuję nad MEPs od czasu, gdy zainstalowałem MS...
Zastanawiałem się tylko, czy to nie SP5 jest kompletnie kiepski, ale widząc, jak trudno mi było go zainstalować, szybko wygoniłem ten pomysł z głowy, naprawdę obawiam się, że to to i jednocześnie nie mogę sobie tego wyobrazić :-/
Więc nie, nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym problemem, a jednak pracowałem w SP0...
Jeśli to nie wystarczy, powinieneś najpierw spojrzeć na swój wycięty szkic. Czy linia po prostu nie stała się zbyt krótka, tworząc w ten sposób częściowe cięcie lub ststyczne w jedną stronę?
Jeśli dla Ciebie jest to tylko problem estetyczny z tą musztardową żółcią, możesz majstrować przy czasie zapisywania obrazu, zmieniając kolor na: Narzędzia/Opcje/Kolory/Wymiary, Wobby.
Ale włącz ten kolor z powrotem po zakończeniu nagrywania, nadal jest bardzo przydatny w przypadku prawdziwego problemu!
@echaumet, nigdy wcześniej nie miałem najmniejszego problemu z wykonaniem cięcia na powierzchni, zwłaszcza, że tutaj to cięcie przecina parter mojego budynku, który jest konstrukcją utworzoną w objętości. Nie mam problemu z innymi podłogami, które składają się z metalowej ramy wykonanej z powierzchni. Próbowałem już przesunąć fryzurę we wszystkich kierunkach... Nic do zrobienia
@Benoit nie, linia zajmuje cały budynek. Myślałem też o opcji zmiany kolorów, ale też powiedziałem sobie, że jeśli z każdym błędem zmienię kolor w opcjach, to szybko stanie się to, a nie tak zamierzam usunąć problem :-/
@gt22, nigdy nie miałem żadnych problemów z cięciem powierzchni, ale usuwanie materiału z powierzchni naprawdę nie działa dobrze... Podczas innego pytania ktoś zasugerował, żebym usunął materiał z tego budynku, to w ogóle nie zadziałało.
Nie jestem w stanie wybrać wszystkich twarzy, mój budynek jest u podstawy podsłuchiwany, metalowa rama, którą mi przysłano, składa się z tysięcy małych trójkątów... Pojedyncza wiązka IPN może bez problemu pomieścić około 300 z nich... :'(
Z drugiej strony udało mi się rozwiązać problem... Tworząc nowy dokument... Nie pytaj mnie, co się zmieniło, bo nic się nie zmieniło, po prostu wiem, że teraz błąd już się nie pojawia... Wczoraj już zrobiłem sztuczkę z utworzeniem nowego dokumentu, nic to nie zmieniło... Dziś to działa. Już nic nie rozumiem.
Czy wczoraj zamknąłeś i ponownie otworzyłeś swoje oprogramowanie? Widzisz swoją pozycję od razu?
Myśląc o tym, miałem tego rodzaju problemy przy poprzednich wersjach, przy niektórych ciężkich rysunkach (raczej częściach). Musiałem otworzyć 3D, odbudować go (Ctrl+Q), utrzymać w tle, wrócić do 2D, a także odbudować (Ctrl+Q).
Do przetestowania, jeśli zacznie się ponownie, nawet jeśli to nadal tylko hack! :/
@Benoit nie, nie próbowałem resetować pracy, pewnie dlatego dziś działa dobrze... Zagadka...
@opiep nie, to nie jest kwestia zmiany koloru w opcjach, to wszystko sprawdziłem wczoraj. Przyznaję, że nie rozumiem, co masz na myśli mówiąc o "local cut". I rzeczywiście, próbowałem kilkakrotnie zmienić stan wyświetlania, a także styl wyświetlania, za pomocą małego Ctrl+Q po zmodyfikowaniu wyświetlacza, ponieważ czasami mam pewne błędy graficzne w moich MEP, które często rozwiązują się w ten sposób. Ale tym razem nic to nie zmieniło.
Naprawdę nie wiem, kogo wybrać jako najlepszą odpowiedź... Myślę, że włożę @Benoit, bo moim zdaniem to dlatego, że wyłączyłem i ponownie włączyłem swój zestaw, znowu działa.