Sekcja badania cząstek z symulacją przepływu

Witam.

Badam przepływ cieczy w pomieszczeniu za pomocą symulacji przepływu. Przeprowadziłem "badanie cząstek", aby zobaczyć, gdzie gromadzą się cząsteczki i chcę dokonać cięcia w wyniku, ponieważ trajektorie cząstek na obrzeżach ukrywają zachowanie w środku pomieszczenia.

Łatwo jest wykonać cięcie w części, ale nie w ścieżkach cząstek.

Z góry dziękuję za sugestie.

Yann D

Witam

Rzeczywiście, nacięcie utworzone na częściach nie jest brane pod uwagę w badaniu cząstek!

Próbowałem przeciąć moją początkową twarz na pół i wydaje się, że to działa, wbijając się!

@+

capture.jpg

Podziękowania dla Coyotte za jego wkład.

Próbowałem tego rozwiązania, ale nie działa ono w przypadku przepływu wirowego.

Dziś po południu próbuję zilustrować tę ilustrację.

Yann

Witam

Niestety, nie jest możliwe wycięcie badania cząstek, tak jak ma to miejsce w SolidWorks Simulation przy użyciu funkcji "Edytuj przekrój".

Jedynym rozwiązaniem, jakie nam pozostanie, będzie poproszenie o utworzenie krzywych solidworks. Uważaj na liczbę trajektorii, ponieważ może to zająć trochę czasu... imponujący...

Następnie możemy utworzyć zamiatanie woluminu.

Radzę jednak udać się do portalu klienta SolidWorks w celu złożenia wniosku o ulepszenie, zawsze lepiej będzie zobaczyć taką funkcję, niż korzystać ze skanowania woluminów...

Dla Twojej informacji, każdego roku, około 12 listopada, SolidWorks otwiera temat na forum poświęcony SolidWorks World.

Możliwe jest składanie wniosków o ulepszenia. Następnie organizowane jest głosowanie. Pod koniec głosowania, 10 najlepszych propozycji zostanie zaprezentowanych na SolidWorks World i zostaną (jeśli to możliwe) zintegrowane z następną wersją SolidWorks... dla SolidWorks World 2014 będzie to oczywiście ulepszenie dla wersji SolidWorks 2015.

W związku z tym z niecierpliwością czekam na spotkanie z Państwem w dniu 12 listopada 2013 r. w celu złożenia niniejszego wniosku i oddania głosów :)

Miłego dnia

Fabrice