Cze wszystkim
Po raz kolejny jestem na moich analizach oprogramowania Solidworks, aby je wdrożyć lub nie w naszym biurze projektowym.
Wyobraźmy sobie, że mam do złożenia płaskie profile kotłowe (przykład: profil o szerokości 25mm, grubości 5mm i długości do określenia)
Czy w Solidworks możliwe jest wykonanie następujących przypadków przy użyciu modułu konstrukcji spawanej mechanicznie?
1 : Łączenie 2 profili z cięciem "prostym"
2: Łączenie 2 profili o prostym cięciu, jeden węższy od drugiego
3: Łączenie 2 profili z cięciem pod kątem
4 : Połączenie 2 porofilamentów z cięciem skośnym + faza łącząca Istnieje również możliwość, że między montowanymi profilami występuje luz. Dziękuję!
Witam
Dla mnie te cztery przypadki są wykonalne z mniejszym lub większym automatyzmem.
@+
3 polubienia
Witam
Jak wskazuje @coyote, jest to dość proste do zrobienia na SW, ale nie z modułem konstrukcji spawanej! Więcej z funkcjami bibliotecznymi.
2 polubienia
gt22
9 Marzec 2015 15:55
4
Myślę, że SW jest całkiem zdolny do robienia tego typu rzeczy
Spójrz na ten samouczek między innymi jako przykład
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/fonction-bibliotheque-dans-solidworks
@+ ;-)
1 polubienie
Na zdjęciach z pomysłem na drzewo projektowe
Edit: wszystko w mechanice spawanej! Bez śliniaka funkcji nie ma potrzeby.
mecano.jpg
3 polubienia
Dziękuję Wam wszystkim!
@Coyote, czy może Pan/Pani pokrótce wyjaśnić swoją procedurę?
Witam
Co jest niejasne w drzewie projektowym?
@+
@coyote, nie jest to najszybsze rozwiązanie, prawda? (Nie oczerniam, to wymiana myśli ;) )
W konstrukcji spawanej wymagany jest 1 szkic, 1 plan i 2 korekty. Łatwo jest również usunąć materiał z jednego korpusu, a następnie dodać go do drugiego! A są to proste funkcje, które pozwalają ograniczyć długość wału konstrukcyjnego. Nie sądzisz?
:)
Edytuj za pomocą obrazu
screenshot1158.jpg
Witam
@Coyote
Cóż, nie znając jeszcze oprogramowania Solidworks,
Jeśli zinterpretuję drzewo:
- Powstało 5 elementów spawanych mechanicznie
- Następnie, dzięki szkicowi, powstały 2 plany
- 2 elementy zostały rozszerzone na
- 2 inne elementy zostały wycięte z planu
- Dodano fazowanie
Czy to prawda?
Zastanawiam się również nad zwróceniem się do funkcji bibliotecznych, o których wspomniałeś, aby ułatwić te zadania przyszłym użytkownikom.
@Benoit.LF,
Dzięki za część, ale w tej chwili nie posiadam jeszcze Solidworks. . . : /
coyote
10 Marzec 2015 08:38
12
Witam
@Aurélilen: Doskonale zrozumiałeś drzewo budynków.
@Benoit.LF: Ja mam 10 funkcji, 2 szkice i 2 plany, Ty masz 9 funkcji i 5 szkiców, więc nie widzę prostszego rozwiązania, zwłaszcza, że dzięki moim funkcjom mogę ustawić automatyczne spawanie zgodnie z wymaganiami @Aurélien.
@+