Krzywa przecięcia cylindra - płaszczyzny

Witam, chcę utworzyć krzywą przecięcia między nachyloną płaszczyzną a wewnętrzną powierzchnią rury.
Za pomocą narzędzia Szkic - Krzywa przecięcia tworzona jest krzywa przecięcia (1), ale także krzywa drugorzędna (2), która wychodzi z modelu. Problem polega na tym, że krzywa przecięcia musi służyć jako krzywa prowadząca do usuwania wygładzonego materiału i że 2 krzywe są brane pod uwagę, co generuje błąd.
Czy ktoś zna powód?

Witam serdecznie;

Nie wszystko zrozumiałem, masz na myśli to, że dwie krzywe są tworzone automatycznie podczas korzystania z narzędzia do szkicowania " Krzywa skrzyżowania "?
https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/c_Intersection_Curves.htm
To nie jest normalne zachowanie... (Ponadto krzywa prowadząca nie może znajdować się na tym samym szkicu, co profil przekroju).
Ale mimo to, gdy korzystasz z usuwania materiału, możesz wybrać tylko tę krzywą, która Cię interesuje, aktywując " Menedżer wyboru ":
image

« Menedżer wyboru wyboru - 2021 - Pomoc SOLIDWORKS »

Jeśli chodzi o Twój zrzut ekranu, zastanawiam się, czy nie byłoby dla Ciebie wygodniej użyć narzędzi spawanych mechanicznie (nawet jeśli oznacza to stworzenie nowego profilu rury), a następnie narzędzia do regulacji/wysuwania.
https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/c_Weldments_Trim_and_Extend.htm

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj Maclane,
Tak naprawdę staram się tylko stworzyć krzywą wynikającą z przecięcia płaszczyzny i powierzchni walcowej. Będzie mi potem służyć jako krzywa prowadząca.
Problem polega na tym, że 2 krzywe są tworzone przez funkcję " krzywa przecięcia ", której nie rozumiem.
Spróbuj sam, aby się przekonać, jest szybki.

Cóż, robię test (Solidworks 2022 sp5.)
=> Cylinder+płaszczyzna nachylona
=> Nowy szkic na nowej pochyłej płaszczyźnie
=>Krzywa przecięcia + wybór powierzchni cylindra
Wynik: tworzona jest pojedyncza krzywa.
Uwaga: To samo w zależności od wyboru strony wewnętrznej lub zewnętrznej.
Courbe_intersection
Jakiej wersji Solidworks używasz?

To działa dobrze dla Ciebie. Używam dodatku SP0.0 2025.

Odtworzyłem ten sam sposób postępowania, co Ty i nadal otrzymuję krzywą przecięcia, która wychodzi z modelu...

=> Prawdopodobnie nie musisz szukać dalej... indeks jest tam " SP0.0 "...
Szkic, który otrzymujesz, wygląda bardziej jak sylwetka jednostki niż skrzyżowanie... Czy wypróbowałeś już inne opcje w " Konwersja szkicu "?

Jak to wygląda z Twoim SP025 SP0.0, jeśli używasz mojej części z SP5 2022?
Pozycja1.SLDPRT (84.2 KB)
Uwaga: Wersja 2025 SP3 została wydana 7 lipca... Prawdopodobnie warto byłoby zrobić aktualizację (mając nadzieję, że problem został rozwiązany :face_with_diagonal_mouth: )

3 polubienia

Witam

Dla sprawdzenia teorii: czy jeśli zmienisz nachylenie płaszczyzny, to czy krzywa 2 poszerza się wraz z płaszczyzną, która staje się coraz bardziej pozioma, i czy zaokrągla się, gdy płaszczyzna staje się coraz bardziej pionowa?

Witam

Ta sama odpowiedź, co @Maclane, wydaje się być błędem z 2025 roku poprawionym w SP2.

Edycja: PS: unikaj SP0 w środowisku produkcyjnym

Otóż nie! W przeciwnym razie, kto będzie wycierał tynk, abyśmy mogli mieć wersje, które są niewiele mniej zabugowane w Sp5? :roll_eyes:

2 polubienia

Jednocześnie, kierując się mottem " Za 1 naprawiony błąd, 2 oferowane błędy ", należy się obawiać, że nigdy z tego nie wyjdziemy :cold_sweat: