Witam
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak zginać gwint pręta za pomocą Solidworks? Dziękuję
Phil
Witam
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak zginać gwint pręta za pomocą Solidworks? Dziękuję
Phil
Przepraszam... Gięcie pręta gwintowanego
Witam
Czy mógłbyś przesłać nam sitodruk swoich potrzeb?
Za pomocą narzędzia do wypaczania
Wystarczy, że spojrzysz na mój tutorial z mojego poprzedniego postu i dostosujesz go do swoich potrzeb.
Dziękuję za odpowiedzi.
Postaram się przedstawić Wam dokładnie taki projekt, jaki chcę zrealizować. Moim problemem nie jest konstrukcja części, ale to, aby gwint pojawił się w krzywych.
W jednym z moich testów gwint znika wraz z narzędziem do deformacji i pojawia się tylko na prostych częściach.
Może po prostu dodanie wyglądu ("tylko" musisz znaleźć ten, którego SW używa do prostych części)
Dziękuję stefbeno za odpowiedź.
Używam adnotacji/reprezentacji gwintu, ale nie działa to w przypadku zakrzywionej części.
Jeśli chodzi o rysunek, myślę, że będziesz musiał przejść przez pole "hack": zrób szkic na widoku (związany z geometrią, za którą będzie podążał, jeśli nastąpią modyfikacje).
Witaj phillaf33 powiedział:
Złe wieści i sugestie.
ZŁA WIADOMOŚĆ Nie działał również z natywną funkcją gwintu SW z dwóch powodów: gwint może iść tylko prosto, a jeśli zamienisz krzywą prowadzącą na splajn, uzna ją za nie cylinder, a następnie zaoferuje ci wycieczkę do Partenonu.
DOBRA WIADOMOŚĆ: Rozwiązania, które widzę, polegają na wykonaniu cewki, a następnie usunięciu materiału reprezentującego siatkę za pomocą linii prowadzącej, która nadaje kształt krzywizny gięcia. Oczywiście już słyszę syreny mówiące, że jest ciężko ;-) ;-) ;-) ;-) Na pewno, ale może to być jedyny sposób.
Inną możliwością jest wykonanie gwintu prostego (działa), a następnie skorzystanie z funkcji gięcia.
Nie próbowałem też żadnego, ale wypróbowanie nic nie kosztuje, zwłaszcza drugiego (jest to wariant hack boxa zaproponowany przez @stefbeno hihihi Wouarf)
Powinniśmy jednak przyjrzeć się zarządzaniu mappingiem obrazu, które znacznie się poprawiło w wersjach z 2019 roku. Z wyjątkiem tego, że jeśli nie masz V.2019, to suchar, zaczynasz wracać do punktu wyjścia, nie otrzymując bonusu.
Pozdrowienia
PS: Najlepiej jest być może uprościć to, robisz gwint (lub reprezentację gwintu na częściach przydatnych tylko dla nakrętek, a w swoim MEP zaznaczasz duży UWAGA Materiał pręta gwintowanego Ø 8. I ufasz demerdologom z warsztatu, że wykonają dla Ciebie część tak, jak sobie tego życzysz.
Dobry wieczór
Aktualności AfDB
Nie działa to z funkcją gięcia, ponieważ obliczenia nie kończą się po kilku godzinach.
Powód jest prosty: ogólnie rzecz biorąc, solidworks nie działa jak oprogramowanie do tłoczenia lub optymalizacji topologii, które uwzględnia odkształcenia materiału. Solidworks nie akceptuje przenikania materiałów, co można zaobserwować w wielu funkcjach.
Z tego też powodu funkcja skanowania na cewce też nie działa, bo kąt gięcia jest zbyt duży.
Jednak w Twoim przypadku występuje bardzo silne odkształcenie gwintów w obszarach zagięcia większe niż 90°: co prowadzi do bardzo silnego odkształcenia, a nawet pogorszenia gwintów w obszarze zagięcia, z czym SW oczywiście nie wie, jak sobie poradzić.
Najlepszym rozwiązaniem pozostaje więc mix tego, co zostało zaproponowane przez @stefbeno poprzez majsterkowanie bezpośrednio w MEP i użycie adnotacji na materiale wskazujących, że cała część jest wykonana w całości z pręta gwintowanego.
Pozdrowienia
Witam.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Szukałem prostego i łatwego rozwiązania. Widzę, że problem jest bardziej skomplikowany. Przyjmijmy więc najprostsze rozwiązanie: "za pomocą adnotacji na materiale wskazujących, że cała część jest wykonana w całości z pręta gwintowanego. "
Dziękuję Wam wszystkim
Phil
Witam
Możesz zrobić dwa oddzielne ciała w swoim 3D, jeden o średnicy pręta gwintowanego, a drugi identyczny, ale o średnicy równej średnicy twojego pręta minus skok,
na swoim rysunku wybierasz "Ukryte linie pozorne" i edytujesz ich wygląd według potrzeb,
To prawie to samo, co tworzenie szkicu na rysunku w celu przedstawienia gwintu, ale ma tę zaletę, że tworzy mniej błędów na rysunku,
Metoda, która powinna zadziałać, jest bardzo szorstka: naprawdę usuwaj materiał przez zamiatanie, tworząc "prostą" spiralę na 2 prostych częściach i spiralną krzywą, która owija się wokół kierownicy.
Musisz być w stanie znaleźć stare samouczki dotyczące siekiery, które wyjaśniają, jak zrobić sprężynę, która nie ma ciągłego kształtu, ale zaczyna się od drutu owiniętego wokół okrągłego kształtu, a następnie stopniowo kwadratuje...
Wykonując tego rodzaju geometrię do usuwania materiału, powinien uzyskać wynik (ale dodatkowo musisz zarządzać orientacją usuwania materiału w zakrzywionej części...).
Z drugiej strony nie jestem pewna, czy warto poświęcić 1 lub 2 dni na modelowanie tej rzeczy