Koło pasowe i zębate

Witam

Rysuję kompilację w Solidworks 2016 z paskiem rozrządu 9,52, zębatką 12 zębów i jedną 42 zębami, napiłem się tego problemu:

Czy da się dopasować zęby paska na dwóch zębatkach wiedząc, że nie mają one tej samej średnicy, na 12-zębowej nie ma problemu, ale na 42-zębnej nie widzę jak to zrobić.

Dziękuję i życzę miłego końca roku

500__essais_entraxe.sldasm
1 polubienie

Witam

Musisz wysłać części wraz z nim. Sam montaż to nie wszystko.

Witam

Gdybyś wiedział, jak to zrobić po stronie 12-zębowej, to ta sama konstrukcja po stronie 42-zębowej, to musisz mieć odpowiednią odległość od środka.
Zajrzyj na tę stronę: https://mulco.net/plans-cao/?lang=fr
Istnieje moduł, który pozwoli Ci znaleźć odpowiednią odległość od środka.

2 polubienia

Zgodnie z moją logiką zęby nie mogą być identyczne, myślę, że im bardziej zwiększa się średnica, tym bardziej zwiększa się szerokość zębów (ponieważ zęby paska są wcześniejsze niż ta średnia linia, w przeciwieństwie do łańcucha rolkowego), z drugiej strony kształt wgłębień, który odpowiada, 

Nie mogę znaleźć, gdzie jest błąd na twoim schemacie, ale nie ma różnicy między systemem paska zębatego, systemem łańcuchowym czy klasyczną przekładnią, poza tym, że neutralne włókno faktycznie zmienia położenie.

W systemie pasowym włókno to znajduje się nad zębami: mówiąc w dużym uproszczeniu, pas składa się z solidnego grzbietu wzmocnionego stalowym lub kevlarowym (co czyni go zasadniczo nierozciągliwym), na którym formowane są zęby, aby uniknąć względnego poślizgu między paskiem a kołem pasowym.

W załączeniu znajduje się dokumentacja Binder Magnetics: patrz strona 10 paragraf 3.

catalogue-transmission-synchrones-binder-magnetic_2020.pdf
1 polubienie

Aby @soring musisz otworzyć w dużym zarządzaniu projektem, aby zobaczyć niedołączone części.

Z drugiej strony lepiej jest połączyć kawałki (spakować i iść to zrobić)

W przeciwnym razie, biorąc pod uwagę montaż, domyślam się, że chcesz narysować pasek z zębami i sprawić, by zęby pasowały do kół łańcuchowych 9dts i do kół łańcuchowych z 42 zębami.

Dla twojej informacji nie ma dużego zainteresowania, z wyjątkiem wiosłowania SW za niewiele, ale jeśli naruszysz 1. zęby na dole koła łańcuchowego (swobodny obrót, a następnie w górę na drugiej zębatce, powinno to zadziałać.

Następnie możesz usunąć te 2 ograniczenia i dodać napędzane paski oraz mechaniczne ograniczenia przekładni między 2 kołami łańcuchowymi o odpowiednim przełożeniu.

Z mojej strony pasek pozostaje gładki, a koła łańcuchowe przez większość czasu po prostu utknęły w obrocie,  jest znacznie mniej ciężki i wystarczający do planowania i montażu.

1 polubienie

Stefbeno, w cytowanym akapicie wymienia się trzy rodzaje rzeźbienia, domyślam się, że praktycznie (w większości przypadków) wystarczą typy kontaktowe lub o zmniejszonym luzie, ale przycinanie "0" potwierdza moje wątpliwości przynajmniej teoretycznie, 

courroie.png

Witaj sbadenis,

To prawda, że nie ma sensu przesuwać rysunku do tego punktu, ale chciałbym kontynuować studium ruchu

na demonstrację.

Jak ustawić zębnik w swobodnym obrocie

Dziękuję

Witam

Moja interpretacja pytania brzmiała: jak ograniczyć zespół, aby uzyskać realistyczne odwzorowanie koła pasowego/przekładni z paskiem zębatym, a być może animację ("studium ruchu dla demonstracji").

Pierwszy warunek jest natury technologicznej: oba koła pasowe i pasek muszą być kompatybilne pod względem skoku i kształtu kół zębatych oraz muszą przestrzegać zależności między długością pasa, średnicą koła pasowego i rozstawem osi...
Najprostszym sposobem na to jest skorzystanie z dokumentacji producenta i modeli 3D.

Drugi punkt dotyczy pozycjonowania części w zespole.
Użycie funkcji zespołu pas/łańcuch pomiędzy dwoma kołami pasowymi wymusza, aby prędkości obrotowe i kąty uwzględniały przełożenie zdefiniowane przez promienie wybranych elementów w momencie tworzenia. Aby ustawić dwa koła pasowe oddzielnie, tak aby zęby pokrywały się z zębami pasa, konieczne jest w kolejności:
- wyłączyć funkcję Paska/Łańcucha,
- stosować odpowiednie naprężenia do zbieżności zębów,
- następnie ponownie aktywuj funkcję paska/łańcucha.
Zwróć uwagę, że przełożenie jest równe 12/42... Promienie użyte do stworzenia funkcji muszą przestrzegać tego stosunku, aby badanie ruchu było zgodne z rzeczywistością. Jest bardzo prawdopodobne, że różne promienie ciał objętościowych nie pozwalają na zachowanie tego stosunku.
Może koła powinny być używane w specjalnie tworzonych szkicach...

Jeśli chodzi o nadzieję na realistyczną animację pasa podczas ruchu, to nie widzę rozwiązania...
Płaski pasek byłby lepszym złudzeniem niż pasek zębaty.

1 polubienie

Witam

Zamierzam pozostać na płaskim pasie, to zbyt skomplikowane na niewiele.

Dziękuję wszystkim i wesołych świąt