Witam
Czy masz jakiś pomysł, w jaki sposób mogę obliczyć koszt konstrukcji spawanej mechanicznie,
Dziękuję
modele.jpg
Witam
Czy masz jakiś pomysł, w jaki sposób mogę obliczyć koszt konstrukcji spawanej mechanicznie,
Dziękuję
Witam
Jesteśmy obliczani na kg. Jeśli masz solidworks coasting, zrobi to za Ciebie.
Niech Moc będzie z wami.
witaj OBI WAN,
Jak obliczyłeś koszt za kg?
wiedząc, że konstrukcja może składać się z: (cięcie laserowe, gięcie, spawanie, malowanie itp.),
dziękuję za pomoc,
Witam
U nas wylicza się to na metry wiedząc, że u nas zaczynamy od 8m na godzinę dla półspawacza i 3m dla TIG a nie montera.
B Wzięliśmy różne pliki, które zleciliśmy podwykonawcom , położyliśmy przed nimi faktury i odjęliśmy jedną pobraną za kg. Od tego czasu w ten sposób współpracujemy z naszym podwykonawcą. przepraszam z oczywistych powodów nie mogę nic powiedzieć o cenie.
Niech moc będzie z tobą
Zależy to od kilku czynników:
- Koszt godzinowy spawacza, rodzaj zgrzewania ciągłego lub punktowego.
- zastosowany profil/materiał i długość całkowita.
- liczba sekcji, zaczynając od tego, że w zasadzie 80% ma spoinę na 2 końcach.
- liczba osób, które interweniują w tej sprawie.
- Uwzględniają również margines błędu
- i MARGINES
Tworząc tabelę w Excelu i szacując wszystkie te parametry , powinieneś dojść do czegoś spójnego.
Dziwi mnie cena za kg, bo jeśli masz 2 konstrukcje, które są o tej samej wadze, ale jedna o długości 1 m z dużą ilością elementów do spawania, a druga o długości 4 m z 2-3 elementami do spawania, nie mogą mieć tej samej ceny.
Trochę bardziej złożony będzie wymagał znacznie więcej czasu niż 2 większe, ale niewielka interwencja na nim w końcu.
Jeśli nadal jesteś na tym samym typie struktury, dlaczego nie.
Takie jest moje myślenie^^
Myślę, że trudno to oszacować
Witaj @ac-kobra
Wiesz, jak bardzo jestem uważny na wszystkie twoje odpowiedzi i ogólnie rzecz biorąc, z dużym poziomem trafności, ale tutaj (bardzo wyjątkowo) mam trochę problemów ze zrozumieniem twojej odpowiedzi. Jeśli możesz mi pomóc, zaoszczędzi mi to bólu głowy.
[[to jest liczone na metry wiedząc, że u nas zaczynamy od 8m na godzinę dla spawacza na połowie i 3m dla TIG a nie montera.]]
Czy to oznacza, że spawacz na płacę minimalną?
A nie monter?
Pozdrowienia
PS: TIG i MIG są w łodzi, która płynie szybciej
Witaj Zozo,
semi = spawanie półautomatyczne (MIG-MAG) [GMAW],
monter = kotlarz,
Półautomatyczny MIG/MAG? lub Smic^^ nie to samo, ale dotyczy tej samej osoby^^ :p
PS: TIG i MIG są w łodzi, która płynie szybciej
Wszystko zależy od tego, czy jest w stosunku do słońca i pozycji księżyca.... Nie?
Witam @Zozo_mp ,
W rzeczywistości spawanie półspawane jest znacznie szybsze niż TIG czy MIG, dlatego spawanie półspawane można wykonać +-8 m na godzinę i 3 m TIG , a monter nie ma takiej samej stawki godzinowej jak spawacz. Obliczyliśmy stawkę warsztatową spawacza i montera i stawka ta jest stosowana w stosunku do całkowitej długości spoiny na zespole z uwzględnieniem trudności , ponieważ spawanie 8m prosto i 8m wykonując tylko obejścia wokół rury to nie to samo. Ale ogólnie rzecz biorąc, jest dość ceniony w naszym kraju
Jaka jest ta najlepsza odpowiedź?
literówka
Jak anulować subskrypcję