Koszt spawania,

Witam 

Czy masz jakiś pomysł, w jaki sposób mogę obliczyć koszt konstrukcji spawanej mechanicznie,

Dziękuję 

modele.jpg

Witam

Jesteśmy obliczani na kg. Jeśli masz solidworks coasting, zrobi to za Ciebie.

Niech Moc będzie z wami.

4 polubienia

witaj OBI WAN,

Jak obliczyłeś koszt za kg?

wiedząc, że konstrukcja może składać się z: (cięcie laserowe, gięcie, spawanie, malowanie itp.),

dziękuję za pomoc,

Witam

U nas wylicza się to na metry wiedząc, że u nas zaczynamy od 8m na godzinę dla półspawacza i 3m dla TIG a nie montera.

1 polubienie

B Wzięliśmy różne pliki, które zleciliśmy podwykonawcom , położyliśmy przed nimi faktury i odjęliśmy jedną pobraną za kg. Od tego czasu w ten sposób współpracujemy z naszym podwykonawcą. przepraszam z oczywistych powodów nie mogę nic powiedzieć o cenie.

Niech moc będzie z tobą

1 polubienie

Zależy to od kilku czynników:

- Koszt godzinowy spawacza, rodzaj zgrzewania ciągłego lub punktowego.

- zastosowany profil/materiał i długość całkowita.

- liczba sekcji, zaczynając od tego, że w zasadzie 80% ma spoinę na 2 końcach.

- liczba osób, które interweniują w tej sprawie.

- Uwzględniają również margines błędu

- i MARGINES

Tworząc tabelę w Excelu i szacując wszystkie te parametry , powinieneś dojść do czegoś spójnego.

Dziwi mnie cena za kg, bo jeśli masz 2 konstrukcje, które są o tej samej wadze, ale jedna o długości 1 m z dużą ilością elementów do spawania, a druga o długości 4 m z 2-3 elementami do spawania, nie mogą mieć tej samej ceny.

Trochę bardziej złożony będzie wymagał znacznie więcej czasu niż 2 większe, ale niewielka interwencja na nim w końcu.

Jeśli nadal jesteś na tym samym typie struktury, dlaczego nie.

Takie jest moje myślenie^^

4 polubienia

Myślę, że trudno to oszacować

Witaj @ac-kobra

Wiesz, jak bardzo jestem uważny na wszystkie twoje odpowiedzi i ogólnie rzecz biorąc, z dużym poziomem trafności, ale tutaj (bardzo wyjątkowo) mam trochę problemów ze zrozumieniem twojej odpowiedzi. Jeśli możesz mi pomóc, zaoszczędzi mi to bólu głowy.

[[to jest liczone na metry wiedząc, że u nas zaczynamy od 8m na godzinę dla spawacza na połowie i 3m dla TIG a nie montera.]]

Czy to oznacza, że spawacz na płacę minimalną?

A nie monter?

Pozdrowienia

PS: TIG i MIG są w łodzi, która płynie szybciej

Witaj Zozo,

semi = spawanie półautomatyczne (MIG-MAG) [GMAW],

monter = kotlarz,

1 polubienie

Półautomatyczny MIG/MAG? lub Smic^^ nie to samo, ale dotyczy tej samej osoby^^ :p

PS: TIG i MIG są w łodzi, która płynie szybciej

Wszystko zależy od tego, czy jest w stosunku do słońca i pozycji księżyca.... Nie?

2 polubienia

Witam @Zozo_mp ,

W rzeczywistości spawanie półspawane jest znacznie szybsze niż TIG czy MIG, dlatego spawanie półspawane można wykonać +-8 m na godzinę i 3 m TIG , a monter nie ma takiej samej stawki godzinowej jak spawacz. Obliczyliśmy stawkę warsztatową spawacza i montera i stawka ta jest stosowana w stosunku do całkowitej długości spoiny na zespole z uwzględnieniem trudności , ponieważ spawanie 8m prosto i 8m wykonując tylko obejścia wokół rury to nie to samo. Ale ogólnie rzecz biorąc, jest dość ceniony w naszym kraju

3 polubienia

Jaka jest ta najlepsza odpowiedź?

3 polubienia

literówka

Jak anulować subskrypcję