Tworzenie warstw dla szkiców solidworks

Witam

Mam plik .sldprt z wieloma szkicami, A; B i C
Chcę umieścić szkice A i B na jednej warstwie, szkic C na drugiej.
Szkice są projektowane za pomocą równań i relacji.

Celem tego jest wyeksportowanie pliku dxf szkiców z warstwami w celu ponownego zaimportowania go do innego oprogramowania, co pozwala mi na bardziej zaawansowane przetwarzanie do produkcji.

Nie mogę używać warstw, ani w .sldprt, ani w .sldrw

Czy ktoś ma na to rozwiązanie?

Witam;
Warstwy nie są dostępne w sldprt.
Z kolei na rysunkach (*.slddrw) możliwe jest " przełączenie " szkiców na predefiniowane warstwy:
=> Pasek narzędzi " Warstwy " + Właściwość warstwy:
Utwórz różne warstwy z kolorem, stylem i grubością (przykład):

Następnie wybierz szkic, który ma zostać wysłany na określoną warstwę:

Rozwiń " Opcje " i wybierz warstwę docelową dla swojego wyboru.

Bądź ostrożny, musisz również zarządzać drukowaniem warstw, jeśli eksportujesz rysunek do formatów (DWG lub DXF).

aby to zrobić, musisz przejść do opcji eksportu (opcje systemu/zakładka " Eksport ")
=> Format eksportu DXF/DWG:
=> Aktywuj i utwórz plik projekcji:
image

Plik ten pozwala wybrać sposób konwersji każdej warstwy Solidworks na warstwy dxf lub dwg (autocad)
Przykład pliku projekcji:

3 polubienia

Dziękuję za cenną odpowiedź.
Utworzyłem warstwy w moim pliku rysunku, jednak nie mogę wybrać, którą warstwę zastosować w opcjach szkicu, ponieważ nie mogę uzyskać dostępu do właściwości szkicu, tak jak na twoim obrazie

Również przyciski warstw są " wyszarzone " w .sldprt, nie wiem, czy to ważna informacja, ale i tak ją do Ciebie wysyłam

Próbowałem nagrać film, aby pokazać stan pliku na moim komputerze

Niestety, nie jest możliwe wybranie szkicu w menedżerze elementów i przypisanie do niego warstwy.
Musisz więc zaznaczyć każdy segment w MEP, a następnie przypisać mu warstwę.

Link do tematu, który mówi o warstwach (i makrach):

1 polubienie

Patrząc na zrzut ekranu @nicolas_simon_1 , myślę, że łatwiej byłoby przekonwertować szkice z drzewa tworzenia (FeatureManager) na szkice na rysunku: (Konwertuj na szkice edytowalne)
Lub bezpośrednio w widoku (po prawej stronie):
image

Wszystko zależy od ilości do przetworzenia...

Przyjrzyj się bliżej zrzutowi ekranu...
image
??? Czy to już próba makro?

2 polubienia

W końcowym pliku miałbym tylko 3 różne szkice.
Niestety nie mam funkcji " konwertuj widok na szkic ", jedyna, którą mam, to: " konwertuj na edytowalny szkic"; Ale to nie powoduje żadnej zmiany.

Tak, wypróbowałem makro, ponieważ myślałem, że moja potrzeba umieszczenia szkicu w warstwie jest łatwo przetwarzana przez sztuczną inteligencję, oczywiście tak nie jest

Jak mogę uzyskać tę funkcję " konwertuj widok na szkic"? 

Z góry dziękuję

Właśnie znalazłem opcję, dziękuję za to

TestTestMacrov2. SLDPRT (90.5 KB)

Umieściłem dla Ciebie oryginalny plik części, ten plik generuje wzór dla 4 sztuk składających się na pudełko.

Moim celem było zmodyfikowanie równań, aby szkic tych 4 części został wygenerowany automatycznie i aby móc wyeksportować ten nowy, zaktualizowany szkic w formacie DXF, z konturami w jednej warstwie i liniami gięcia w drugiej

Robiąc przy tym jak najmniej przetwarzania, bo jest to operacja, którą prawdopodobnie będę musiał powtarzać kilkadziesiąt razy dziennie, chciałbym zautomatyzować jak najwięcej, aby uniknąć błędów

Moje pytanie brzmi:
Dlaczego szkice?
Myślę, że zarządzanie tego typu komponentami powinno raczej przechodzić przez Rodziny części i komponenty 3D... To, wraz z zarządzaniem warstwami i typami pociągnięć przedstawionymi powyżej, powinno spełnić wiele Twoich wymagań.

Uwaga: nawet nie próbowałem otworzyć twojego pokoju... ponieważ nie wskazałeś wersji Solidworks , z której się wywodzi!!
Uwaga 2: Przykro mi, że to na ciebie spada, ale jest to tyrada, która swędzi od dłuższego czasu.

2 polubienia

Te szkice służą jako konspekty dla mojego oprogramowania CAM, które jest skonfigurowane z moją maszyną cnc
Następnie dodaję kolejną warstwę szkicu za pomocą oprogramowania CAM, które obsługuje jednorodność, a solidworks nie.
Niestety oprogramowanie CAM nie radzi sobie z zarządzaniem formułami i ograniczeniami tak dobrze, jak solidworks, w przeciwnym razie wszystko bym zrobił bezpośrednio w CAM.

Więc mój cel jest na przykład następujący:
Otrzymuję zapytanie o obudowę o wymiarach 1350 x 1200 x 965 i nachyleniu 63 mm

→ Wprowadzam te wartości do równań w moim pliku sldprt
→ generuję plik DXF automatycznie ze szkicami w odpowiednich warstwach
→ importuję plik dxf do mojego oprogramowania CAM, na którym ponownie przetwarzam dobrze rozmieszczone szkice z odpowiednimi warstwami + nakładką wymagającą jednorodności.

Ta manipulacja musi być wykonywana kilkadziesiąt razy dziennie.

(Posiadam solidworks 2022 SP5)

(Nie martw się o tyradę, to tylko tekst na stronie internetowej :slight_smile: )

Mam nadzieję, że nie pominąłem żadnej informacji

1 polubienie

Ręczny wybór 15-20 segmentów i ręczna zmiana warstw.
Jeśli po prostu zwiększysz rozmiar swojego szkicu, będzie on podążał za nim bez problemu i nie będzie musiał opracowywać makra za tak niewiele.

1 polubienie

Eksportowanie szkiców do warstw działa teraz znakomicie.

Jednak właśnie zrobiłem test
Nagrałem rysunek z moim pokojem i umieściłem szkice w 2 oddzielnych warstwach.
(po przekształceniu widoku w szkic).

Mam problem.
Ponowne otwarcie pliku .sldprt powoduje zmianę wartości równań.
Zapisuję i zamykam
Po otwarciu rysunku wymiary nie są aktualizowane.

Czy może to wynikać z faktu, że widok został przekształcony w szkic?

… nawet po rekonstrukcji rysunku? (CTRL+Q) ???

1 polubienie

Potwierdzam, mój kapitanie,
Rekonstrukcja nie aktualizuje szkicu rysunku

Istotnie
Fakt, że widok został przekształcony w szkic, powoduje całkowite zerwanie połączenia z plikiem części. :cry:
image
Będziemy musieli znaleźć inną technikę... :thinking:

2 polubienia

Idealnym rozwiązaniem jest rozpoczęcie od objętości, a następnie w MEP zmiana warstw krawędzi.
Tutaj nie ma objętości, więc nie ma krawędzi, więc nie ma warstwy.
SW jest tworzony dla 3D poprzez prostą reprezentację szkicu, która ma być umieszczona w planie, stąd PB.

1 polubienie

absolutnie

Czy istnieje inna metoda " przełączania " szkicu na warstwę?

W ostatecznej wersji pliku znajdzie się około piętnastu wierszy i od 50 do 60 otworów

ok, spróbuję z tomem

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Rozwiązanie z częścią objętościową działa poprawnie
Nie mogę zrobić 3 warstw, ani nawet dwóch, ale posiadanie tylko konturów części w jednej warstwie jest ratunkiem.

Ponadto wszystko dostosowuje się poprawnie poprzez odbudowę

Dziękuję wam obojgu

Miłego końca dnia