Mam plik .sldprt z wieloma szkicami, A; B i C Chcę umieścić szkice A i B na jednej warstwie, szkic C na drugiej. Szkice są projektowane za pomocą równań i relacji.
Celem tego jest wyeksportowanie pliku dxf szkiców z warstwami w celu ponownego zaimportowania go do innego oprogramowania, co pozwala mi na bardziej zaawansowane przetwarzanie do produkcji.
Nie mogę używać warstw, ani w .sldprt, ani w .sldrw
Witam; Warstwy nie są dostępne w sldprt. Z kolei na rysunkach (*.slddrw) możliwe jest " przełączenie " szkiców na predefiniowane warstwy: => Pasek narzędzi " Warstwy " + Właściwość warstwy: Utwórz różne warstwy z kolorem, stylem i grubością (przykład):
Dziękuję za cenną odpowiedź. Utworzyłem warstwy w moim pliku rysunku, jednak nie mogę wybrać, którą warstwę zastosować w opcjach szkicu, ponieważ nie mogę uzyskać dostępu do właściwości szkicu, tak jak na twoim obrazie
Niestety, nie jest możliwe wybranie szkicu w menedżerze elementów i przypisanie do niego warstwy. Musisz więc zaznaczyć każdy segment w MEP, a następnie przypisać mu warstwę.
Link do tematu, który mówi o warstwach (i makrach):
Patrząc na zrzut ekranu @nicolas_simon_1 , myślę, że łatwiej byłoby przekonwertować szkice z drzewa tworzenia (FeatureManager) na szkice na rysunku: (Konwertuj na szkice edytowalne) Lub bezpośrednio w widoku (po prawej stronie):
Wszystko zależy od ilości do przetworzenia...
Przyjrzyj się bliżej zrzutowi ekranu... ??? Czy to już próba makro?
W końcowym pliku miałbym tylko 3 różne szkice. Niestety nie mam funkcji " konwertuj widok na szkic ", jedyna, którą mam, to: " konwertuj na edytowalny szkic"; Ale to nie powoduje żadnej zmiany.
Tak, wypróbowałem makro, ponieważ myślałem, że moja potrzeba umieszczenia szkicu w warstwie jest łatwo przetwarzana przez sztuczną inteligencję, oczywiście tak nie jest
Jak mogę uzyskać tę funkcję " konwertuj widok na szkic"?
Umieściłem dla Ciebie oryginalny plik części, ten plik generuje wzór dla 4 sztuk składających się na pudełko.
Moim celem było zmodyfikowanie równań, aby szkic tych 4 części został wygenerowany automatycznie i aby móc wyeksportować ten nowy, zaktualizowany szkic w formacie DXF, z konturami w jednej warstwie i liniami gięcia w drugiej
Robiąc przy tym jak najmniej przetwarzania, bo jest to operacja, którą prawdopodobnie będę musiał powtarzać kilkadziesiąt razy dziennie, chciałbym zautomatyzować jak najwięcej, aby uniknąć błędów
Moje pytanie brzmi: Dlaczego szkice? Myślę, że zarządzanie tego typu komponentami powinno raczej przechodzić przez Rodziny części i komponenty 3D... To, wraz z zarządzaniem warstwami i typami pociągnięć przedstawionymi powyżej, powinno spełnić wiele Twoich wymagań.
Uwaga: nawet nie próbowałem otworzyć twojego pokoju... ponieważ nie wskazałeś wersji Solidworks , z której się wywodzi!! Uwaga 2: Przykro mi, że to na ciebie spada, ale jest to tyrada, która swędzi od dłuższego czasu.
Te szkice służą jako konspekty dla mojego oprogramowania CAM, które jest skonfigurowane z moją maszyną cnc Następnie dodaję kolejną warstwę szkicu za pomocą oprogramowania CAM, które obsługuje jednorodność, a solidworks nie. Niestety oprogramowanie CAM nie radzi sobie z zarządzaniem formułami i ograniczeniami tak dobrze, jak solidworks, w przeciwnym razie wszystko bym zrobił bezpośrednio w CAM.
Więc mój cel jest na przykład następujący: Otrzymuję zapytanie o obudowę o wymiarach 1350 x 1200 x 965 i nachyleniu 63 mm
→ Wprowadzam te wartości do równań w moim pliku sldprt → generuję plik DXF automatycznie ze szkicami w odpowiednich warstwach → importuję plik dxf do mojego oprogramowania CAM, na którym ponownie przetwarzam dobrze rozmieszczone szkice z odpowiednimi warstwami + nakładką wymagającą jednorodności.
Ta manipulacja musi być wykonywana kilkadziesiąt razy dziennie.
(Posiadam solidworks 2022 SP5)
(Nie martw się o tyradę, to tylko tekst na stronie internetowej )
Ręczny wybór 15-20 segmentów i ręczna zmiana warstw. Jeśli po prostu zwiększysz rozmiar swojego szkicu, będzie on podążał za nim bez problemu i nie będzie musiał opracowywać makra za tak niewiele.
Istotnie Fakt, że widok został przekształcony w szkic, powoduje całkowite zerwanie połączenia z plikiem części. Będziemy musieli znaleźć inną technikę...
Idealnym rozwiązaniem jest rozpoczęcie od objętości, a następnie w MEP zmiana warstw krawędzi. Tutaj nie ma objętości, więc nie ma krawędzi, więc nie ma warstwy. SW jest tworzony dla 3D poprzez prostą reprezentację szkicu, która ma być umieszczona w planie, stąd PB.
Rozwiązanie z częścią objętościową działa poprawnie Nie mogę zrobić 3 warstw, ani nawet dwóch, ale posiadanie tylko konturów części w jednej warstwie jest ratunkiem.
Ponadto wszystko dostosowuje się poprawnie poprzez odbudowę