Witam
Chcę narysować pysk wilka z rury DN350 w zagięciu DN650.
Ktoś by mnie poprowadził
Witam
Chcę narysować pysk wilka z rury DN350 w zagięciu DN650.
Ktoś by mnie poprowadził
Witam;
Użyj mechanicznie spawanych elementów, a następnie pobaw się "Adjust-Extend".
Geometrycznie będzie dobrze, ale ocena to już inna historia...
Jeśli następnie chcesz spłaszczyć, będziesz musiał przekształcić swoje bryły w blachę...
możesz również użyć funkcji "Połącz" z przyciskiem Odejmij...
Pozdrowienia.
Witam
Zgadzam się z @Maclane ...
W zakręcie, którego jeszcze nie zrobiłem...
Ale między 2 rurkami:
1 - Zasymuluj rurę z funkcjami blachy, aby móc ułożyć ją płasko
2 - usunąć materiał zgodnie z Ø drugiej rurki
3 - rozłóż pierwszą z nich i zrób plan w skali 1/1
4 - Wydrukuj plan w skali 1:1, masz kształt do narysowania, aby kotlarz mógł wykonać swoje cięcie.
Podam państwu przykład.
Wykres paszczy wilka 42 z 54.SLDDRW (48.9 KB)
Pysk wilka wykres 42 z 54.SLDPRT (151.2 KB)
Nie wiem, czy tę metodę da się dostosować do swoich potrzeb, bo jeśli to właśnie łokieć trzeba rozłożyć, to życzę powodzenia...
Witam
W załączeniu znajduje się test na łokciu.
Próba paszczy wilka. SLDPRT (210.9 KB)
Chodzi o to, że rura służy jako szablon do cięcia. Jeśli dobrze zrozumiałem twoją prośbę!
Witam
Dziękuję za odpowiedzi, udało mi się odzyskać układ rur za pomocą funkcji blachy, ale szczególnie zależy mi na odzyskaniu wiertarki kolankowej.
Witam
W takim przypadku należałoby przeprowadzić usuwanie materiału w taki sposób, aby zachować "podkładkę" kolanka, która następnie zostanie przekształcona w blachę.
Witam
Trudno będzie przekształcić zakrzywioną powierzchnię w blachę, a tym samym odzyskać rozwój wiercenia kolankowego (w efekcie!!).
W warsztacie monterzy rur są przyzwyczajeni do tego rodzaju szycia. Potrzebny jest ślad (na papierze ech 1) pyska wilka, który zostanie użyty do cięcia, a następnie do narysowania na łokciu.
ABES (Układ Hamulcowy