Witam
Jestem nauczycielką technologii w szkole średniej. Dla mojej osobistej przyjemności chciałbym zrobić animację "rakiety" na robocie Mbot, graczu w ping ponga.
Jestem trochę początkujący z SolidWorks.
Posiadam robota Mbot, którego wyposażyłem w ramię, które pozwala mi na odbicie piłki. Ramię to jest napędzane serwomotorem.
Chciałbym stworzyć animację poruszania tą ręką. Przeglądałem wiele witryn, forów, czytałem samouczki i nie mogę tego zrobić.
Czy mógłbyś mi pomóc?
Z góry dziękujemy,
M. PERRIN
robot_mbot_raquette.png
Co już zrobiłeś?
Jakie efekty udało Ci się osiągnąć?
Witam
Udało mi się wprawić "rakietę" w ruch za pomocą silniczki, a nie serwomotoru, ale problem w tym, że jedzie tylko w jedną stronę. Ale chciałbym mieć możliwość zrobienia animacji z podróżą w obie strony. Nie wiem, jak ustawić serwomotor w badaniu ruchu i powiedzieć mu, aby poruszał się tam iz powrotem pod pewnym kątem, jeśli to możliwe ...
Pozdrowienia
M. PERRIN
Witaj pfanch69
Jakie jest Twoje stanowisko w sprawie Twojego problemu?
W Twoim przypadku nie powinieneś używać silnika, a jedynie podstawowych ograniczeń o skoku w mm lub kątowym. Możesz więc na osi czasu dla jednego lub wielu ograniczeń wykonywać wszystkie ruchy, które chcesz, i z żądanymi prędkościami, ze wszystkimi pożądanymi wariantami prędkości.
W zależności od wersji oprogramowania wyższej niż 2017 masz bardzo praktyczną funkcję (w każdym razie prostszą niż ruch), jest to funkcja (sterowniki ograniczeń), która jest bardziej intuicyjna.
"Pilot z ograniczeniami" ma jednak dużą wadę, która polega na tym, że jesteś ograniczony co do liczby wspólnych działań, które możesz wykonać. Pb, którego nie mamy z ruchem, jeśli użyjemy ograniczeń.
Pozdrowienia
2 polubienia