Potrzebowałbym pomocy w tworzeniu makra w Solidworks:
Oto, co chciałbym dostać.
Mam żółtą butelkę.
Mam drugi niebieski cylinder.
To, co chciałbym zrobić, to usunąć materiał w żółtym cylindrze zgodnie z niebieskim cylindrem o różnych współrzędnych i parametrach. Mam żółty cylinder, który należy ustawić pod kątem C. A potem mam niebieski cylinder, który należy ustawić na X. Potrzebowałbym wtedy kombinacji tych dwóch: obracam żółty cylinder xC, poruszam się osiowo od yX z żółtego niebieskiego, wykonuję usuwanie materiału. Następnie ponownie wykonuję obrót xC żółtego cylindra, przesuwam się osiowo z zX, usuwam materiał. I to X razy.
Moja tabela parametrów może znajdować się w tabeli programu Excel lub innej. Poniżej znajduje się schemat tego, co bym chciał, wraz z tabelą parametrów w Excelu, które mógłbym mieć.
W rzeczywistości mam 1,57°, co odpowiada posuwowi osiowemu 0,042 mm.
Chciałbym zrobić co najmniej 3 skręty, tj. 360° x 3 = 1080°. 1080/1,57 = 688. Czyli makro musiałoby być w stanie obsłużyć co najmniej 688 usunięć materiału. Mam nadzieję, że nie będzie zbyt ciężki.
Czy uważasz, że powinno to być wykonalne? Nie mam wiedzy na temat makr w Solidworks. Z góry dziękuję
Z ciekawości, czy masz obraz tego, czego chcesz w końcu, myślę, że pomoże to tym, którzy będą tędy przechodzić. Ale czuję, że przy tak małym kącie sprawia, że wiosłujesz, aby to wszystko wygenerować.
Oprócz tego, że może to powodować opóźnienia w Solidworks, jest drobiazg, który mi przeszkadza, to uwaga "nie mam wiedzy w zakresie makr na Solidworks", stamtąd może to być nieco nużące...
Dziękuję za odpowiedź, ale nie, znam tę funkcję i nie tego szukam. Częścią mojej pracy jest symulacja obróbki skrawaniem. Sterowanie CNC, musisz myśleć o tym jako o gwałtownych ruchach, a ja nie uzyskuję gładkiego profilu z mojej strony, ale aspekty, które chciałbym odtworzyć w 3D, robiąc jak najdokładniej to, co robi maszyna; tj. dany ruch obrotowy w C dla wyprzedzenia osiowego w X
Na pytanie " Przynajmniej chciałbym wiedzieć, czy jest to wykonalne ", o ile prawie wszystkie funkcje Solidworks są dostępne przez API, możemy bez zbytniego ryzyka powiedzieć, że tak, jest to wykonalne. Możesz zacząć od wypisania listy potrzebnych funkcji, na przykład za pomocą rejestratora makr.
Jak skonfigurować zestaw w programie Excel. Mogę więc ustawić kąt C i pozycję X. To, czego nie wiem jak zrobić, to przepisać moją potrzebę, która polega na odczytaniu linii N w pliku excel z parametrem X i parametrem C, aktualizacji zespołu, wykonaniu usunięcia materiału a następnie makro kontynuuje odczyt wiersza następującego po N+1 z parametrem X i parametrem C, aktualizuje zespół, wykonuje usuwanie materiału, a następnie przechodzi na linię N+2 itd. aż do N+ oo, lub przynajmniej do momentu, gdy dojdziesz do pustego wiersza w tabeli programu Excel.
Jeśli mógłbyś podać mi kod VBA dla tej funkcji, proszę.
Więc tak, jest usuwanie objętości, ale było ciągłe i nie szarpane, jak sobie życzy, udało mi się zrobić to samo ze spiralą, ale z 1 prostym usunięciem materiału na x grubości, a następnie powtórzeniem po krzywej. Następnie wystarczy wprowadzić różne wymiary w systemie równań SW, na przykład lub rodzinę części za pomocą tabeli Excel , jeśli chcesz zmienić rozmiary.
Bądź ostrożny, usuwanie materiału niekoniecznie będzie odpowiadać rzeczywistości, jeśli narzędzie pozostanie na miejscu i obrócisz żółtą część (usunięcie stopni z powodu ruchu), z drugiej strony, jeśli narzędzie porusza się do tyłu, to obrót żółtego i ponowna obróbka, a następnie do tyłu i tak dalej, tak, wizualizacja, którą załączyłem, będzie bliska rzeczywistości.
Mam nadzieję, że wszystko jest jasne^^
Oczywiście, usunięcie materiału x688 wymaga czasu, nie śnij, ale kiedy już to zrobisz, zmiana wartości zajmuje mniej czasu.
Z pamięci myślę, że możliwe jest zrobienie z VBA małego interfejsu, aby wprowadzić wszystkie boki / średnice i na przykład użyć równań SW do obliczenia stosunku długości spirali / liczby obrotów / skoków.... Wszystko zależy od tego, jak tak naprawdę zostanie skonfigurowany.
Jeśli jesteś w SW 2019 wszystko, co musisz zrobić, to zmienić wartości według własnych upodobań ^^, w każdym razie dziękuję, że pozwoliło ci to łamać mózg, dobrze się czujesz ^^
FUZ3D, możesz być w stanie pomóc mi z innym problemem, który jest podobny.
Mam inne narzędzie, którym jest przycinanie płyty. Zobacz poniżej
Musisz sobie wyobrazić, że płyta, narzędzie, to śruba ślimakowa, do której wykonałeś żłobienia, czyli osiowe nacięcia w celu wytworzenia zębów. Do symulacji nie muszę mieć tych żłobień. Czy można zrobić to samo, co zrobiłeś wcześniej, to znaczy, że jeśli obrócę moje narzędzia o X stopni, spowoduje to, że moja część obróci się o Y stopni, a przy każdym stopniu obrotu chciałbym usunąć materiał. Moja śruba ma proste boki. Mnogość usuwania materiału przy dwóch zsynchronizowanych obrotach powinna wyglądać następująco:
Tak więc za pomocą z prostymi bokami będę mógł mieć zęby w kole ewolwentowym. Z góry dziękuję.
A żeby dawało proste zęby, narzędzie nie powinno chodzić w górę iw dół? W przeciwnym razie koło zębate miałoby zęby w łuku, a nie proste, jeśli się nie mylę, nie wspominając o wyprzedzeniu między narzędziem a kołem zębatym na głębokość zębów.
FUZ3D, nie, to jest to, czego chcę, ewolwentowe zęby koła, czy łuk koła, jak mówisz.
Nawiasem mówiąc, oto przegląd tego, co udało mi się zrobić w moim utworze za pomocą Twojej metody. To jest dokładnie to, czego szukałem. Ze względu na pewność siebie, nie mogłem podać pliku solidworks ani pomniejszyć całej części.