Witam
Najlepsze życzenia dla wszystkich.
Na ten nowy rok chciałbym móc stworzyć dzieło 3D z obrazu, pozwólcie, że wyjaśnię.
W mojej firmie ujednoliciliśmy nasze elementy narzędziowe (płyta prostokątna), profil części pozostaje taki sam i zmienimy tylko długość i szerokość, położenie otworów, liczbę otworów i Ø otworów.
W tabeli chciałbym wybrać mój typ płyty (który będzie definiował ogólny profil), mój blok (który będzie definiował długość, szerokość płyty i położenie otworów) i na końcu liczbę i Ø otworów (mała precyzja, Ø jest takie samo dla wszystkich otworów).
Nie wiem, czy jest to dla ciebie jasne. Nie wahaj się zapytać mnie o więcej szczegółów.
Z góry dziękuję
1 polubienie
Witam
To zabawne, wczoraj miałem ten sam problem.
Musimy przyjrzeć się rodzinom części w oprogramowaniu.
Znalazłem to:
https://www.youtube.com/watch?v=eokcJwr03qY
Pomogło mi to zacząć.
W przeciwnym razie jest też ten:
https://www.youtube.com/watch?v=987wYcPoHyo
Ale jeszcze tego nie oglądałem...
Powodzenia...
4 polubienia
Witam;
Potwierdzam.
→ Rodzina części może być skojarzona z Configuration-Publisher...
Zobacz Pomoc Solidworks tutaj: configuration_publisher
… Należy pamiętać, że konfiguracja otworów (Kreator wiercenia) zależy od używanej wersji Solidworks (częste problemy, jeśli Solidworks < 2018).
Pozdrowienia.
2 polubienia
Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie przetestowałem rodzinę części, ale właśnie napotkałem problem, który mają niektórzy ludzie, polega na tym, że gdy robię dobrze, żaden arkusz EXCEL się nie otwiera (jestem w SW2021 i Office 2019.
Ahhhh Excel!! (Westchnienie)
Aby uczynić to tak prostym, jak to tylko możliwe:
Otwórz nowy arkusz w Excelu, zapisz go w łatwym do znalezienia miejscu, a następnie z Solidworks, w rodzinach części, skorzystaj z opcji z pliku...
Nie zaznaczaj " Link do pliku "

=> wskaż swój nowy arkusz Excela...
Mówiąc przynajmniej w prosty sposób:
Sprawdź swoje licencje pakietu Office, powinny być w wersji 64-bitowej (Office 365).
W przeciwnym razie możesz ponownie zainstalować pakiet Office (w trybie komputera, a nie on-line)
W najlepszym ze wszystkich światów to powinno wystarczyć. W przeciwnym razie zainstaluj ponownie/napraw również Silodowrks.
A nawet to nie gwarantuje kompatybilności między Excelem a Solidem...
Zobacz wszystkie pytania na ten temat.
Pozdrowienia.
2 polubienia
Potwierdzam to, co pisze Maclane, miałem ten sam problem w zeszłym roku mój Excel był w wersji 32-bitowej... Ponowna instalacja w wersji 64-bitowej rozwiązała problem.
Pozdrowienia
1 polubienie