Tworzenie rodzin części zespołu

Witam, chciałbym wiedzieć, jak działają rodziny części montażowych, ponieważ chciałbym tworzyć złożenia automatycznie. Obecnie posiadam kilka rodzin części (z kilkoma konfiguracjami) i chciałbym automatycznie tworzyć zespoły z różnymi konfiguracjami moich części. Ponieważ muszę kilka razy wykonać ten sam typ montażu, ale z różnymi konfiguracjami części zespołu. Czy wiesz, jak mogłem to zrobić? Ponieważ zestawy są prawie takie same, zmieniają się tylko konfiguracje i kilka stron w ograniczeniach.

Dziękuję za pomoc

Witam

Wiesz już, jak działają rodziny części dla części? Dokładnie tak samo jest z zestawami!

Najprostszym sposobem jest utworzenie dwóch konfiguracji w zespole, wprowadzenie zmian, a następnie automatyczne utworzenie rodziny części, aby można było zobaczyć wynik w programie Excel.

Jeśli nie znasz rodzin części, na YouTube dostępne są samouczki w języku francuskim:

https://www.google.com/search?q=famille%20de%20pi%C3%A8ce%20tutoriel&oq=famille%20de%20pi%C3%A8ce%20tutoriel&sourceid=chrome&from=coli&gws_rd=ssl#q=famille+de+pi%C3%A8ce+tutoriel&tbm=vid

Wreszcie, DriveWorks Xpress to darmowy dodatek, który robi dokładnie to, czego chcesz:

http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/driveworksxpress/c_welcome_driveworkxpress.htm

4 polubienia

Podsumowując, tworząc model zespołu, mam możliwość powiedzenia, jakiej konfiguracji której części używam, a także mogę zmienić wartości ograniczeń kąta i odległości? Bo w zasadzie to jest mniej więcej to, co muszę zrobić

Dokładnie, dotyczy to zarówno DriveWorks, jak i rodzin części, z małym wyjaśnieniem dla rodzin (nie wiem wystarczająco dużo o DriveWorks):

Można zmienić wartości kąta lub odległości, jeśli te wymiary lub wiązania znajdują się na poziomie złożenia!

W przeciwnym razie będziesz musiał stworzyć konfigurację pomieszczenia dla każdego pożądanego kąta lub odległości.

Nie wiem, czy wyraziłem się jasno...

Czy masz przykładową tabelę dla rodziny części montażowych o różnych konfiguracjach? Chciałbym zobaczyć, jak to wygląda, ale nie znalazłem żadnego...

Jak już mówiłem, jest to naprawdę bardzo proste:

- Tworzenie zespołu

- Stwórz drugą konfigurację z różnicą (jeden pilot, jedna konfiguracja jednego pomieszczenia: cokolwiek)

- Automatyczne tworzenie rodziny części

- Podziwiaj efekt!

2 polubienia