Utknąłem na 2 dni przy tworzeniu powierzchni pływaka w kształcie łzy w Solidworks. Zdefiniowałem 3 szkice na 3 płaszczyznach. Obraz jest w kopii.
Szkice 1 i 2 to splajny przechodzące przez około dwadzieścia ograniczonych punktów we współrzędnych [x;y].
Szkic 3 jest zamkniętym splajnem, który splątuje splajny 1 i 2, bez żebra. W związku z tym jego wymiary dostosowują się do jego położenia wzdłuż osi przerywanej. To daje wyobrażenie o ostatecznym kształcie, jaki chcę osiągnąć.
Wyobraziłem sobie generowanie powierzchni pływania poprzez przesuwanie splajnu 3 wzdłuż całej osi, ale nie mogę znaleźć odpowiedniej funkcji tworzenia powierzchni i/lub poprawnie ustawić wybranej funkcji.
Zapomniałem wspomnieć, że profile splajnów 1 i 2 są różne, więc nie ma możliwości wykonania obrotu. Zrobiłem test z nadzieją, że rewolucja dostosowuje się do zmiany między 2 profilami, ale z funkcją nie jest to możliwe :/
1 tydzień później: W końcu udało mi się wygenerować objętość drugą metodą (4 szkice + zamknięte wygładzanie). W tym przypadku nie ma potrzeby stosowania krzywej prowadzącej, program rozumie, że powierzchnia musi być zawsze styczna do splajnów każdego szkicu.