Chciałbym wiedzieć, jak zrobić tekst z linkiem do zmiennej (parametr), a może jak catia automatycznie robi złoto tworzenia nowego widoku (skala) lub sekcji (nazwa sekcji)
Co chcę zrobić:
Mam model 3D z parametrem: nombre_de_trou, i ten parametr dostaję na moim rysunku.
Tworzę nowy parametr texte_nb_trou: jest to tekst, który zmienia się w zależności od liczby otworów (6x / 3x ..)
Chcialbym pomiazac w tym materiale wymiary srednicy otworów, dla ktorych zmienia sie wedlug modfis 3D
Jeśli otwory pochodzą z otworów utworzonych za pomocą kreatora przebijania, użyj opcji "Symbol przebijania" (zakładka Adnotacja), która automatycznie zlicza liczbę wystąpień.
w przeciwnym razie nie sądzę, aby istniał sposób na powiązanie nieruchomości z oceną.
Rozwiązaniem byłoby przejście przez adnotację "nuta" i powiązanie właściwości "liczba otworów" z ciałem. Jeżeli częścią jest arkusz blachy, Solidworks oblicza tę wartość na liście spawanych części.
Kończę mój tymczasowy w przyszłym tygodniu i nie będę w stanie zmodyfikować 3D i zaplanować później, ale nie znam odległości / liczby i średnicy części, która zostanie zamocowana na mojej, na pewno chcę skrzywdzić mojego szefa rysunek 3D i ewolucyjny (6xØ10 => 6 varriré po numerze grupy sparametryzowanej w 3D). (Jestem jedynym, który ma metrykę Catia.)
Manip: utwórz pole tekstowe z "dowolnym" tekstem, kliknij dwukrotnie, aby je aktywować, a następnie tak długo, jak okno wprowadzania jest otwarte, wskaż linię w ramce pola tekstowego, wskaźnik myszy musi się zmienić (ręka), bez przesuwania wskaźnika, kliknij lewym przyciskiem myszy, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy.
Może to nie mieć z tym nic wspólnego, ale czy masz włączony tryb hybrydowy? Jest kilka rzeczy, które nie działają w tym trybie.
Poniżej znajduje się samouczek dotyczący łączenia tekstu z parametrem. Jest to rzeczywiście funkcja "połącz atrybut", ale aby ją uzyskać, musisz uważać , aby kliknąć prawym przyciskiem myszy w widoku na zaznaczony tekst (w konspekcie), a nie w polu edycji tekstu.
Należy również pamiętać, że tekst na mapie zostanie zaktualizowany tylko wtedy, gdy widok zostanie zaktualizowany. Jeśli zmienisz ustawienia w Catpart (lub Catproduct) i nie będzie to miało wpływu na aktualizację 3D, tekst nie zostanie zaktualizowany.
Następnie trzeba wykazać się sprytem, aby spowodować aktualizację widoków planu .