Tworzy tekst z linkiem

Witam

Chciałbym wiedzieć, jak zrobić tekst z linkiem do zmiennej (parametr), a może jak catia automatycznie robi złoto tworzenia nowego widoku (skala) lub sekcji (nazwa sekcji)

Co chcę zrobić:

Mam model 3D z parametrem: nombre_de_trou, i ten parametr dostaję na moim rysunku.

Tworzę nowy parametr texte_nb_trou: jest to tekst, który zmienia się w zależności od liczby otworów (6x / 3x ..)

Chcialbym pomiazac w tym materiale wymiary srednicy otworów, dla ktorych zmienia sie wedlug modfis 3D

Z góry dziękuję

Witam

Tworząc adnotację na rysunku, wpisujesz $PRPSHEET:"Nazwa żądanej właściwości modelu 3D"

W Twoim przypadku, jeśli we właściwościach Twojej części chcesz: liczba otworów, będziesz musiał napisać: $PRPSHEET: "liczba otworów"

Wynik zostanie wyświetlony bezpośrednio. Jeśli chcesz ponownie edytować formułę, kliknij tekst prawym przyciskiem myszy i kliknij okno edycji.

Zobacz załączony przykład

exemple.pdf

Dobry wieczór, musisz połączyć tekst z atrybutem.

Utwórz pole tekstowe, a następnie wskaż je prawym przyciskiem myszy "link do atrybutu"

Witaj Eyefighter

Jeśli otwory pochodzą z otworów utworzonych za pomocą kreatora przebijania, użyj opcji "Symbol przebijania" (zakładka Adnotacja), która automatycznie zlicza liczbę wystąpień.

w przeciwnym razie nie sądzę, aby istniał sposób na powiązanie nieruchomości z oceną. 

Rozwiązaniem byłoby przejście przez adnotację "nuta"  i powiązanie właściwości "liczba otworów" z ciałem. Jeżeli częścią jest arkusz blachy, Solidworks oblicza tę wartość na liście spawanych części.

Zobacz załączony zrzut ekranu

annotation_nbr_trou.png

mickael.alves: Nie mogę znaleźć adnotacji dla utworzonego, jeśli mówisz o obszarze testowym, $PRPSHEET: "texte_NB_Trou": nie działa

Franck.ceroux: Nie mam ochoty linkować do atrybutu (gdyby nie, sam bym go znalazł)

Damoon: część nie jest żartem (a ja nie jestem na solidworks), ma wiele persages (zrobiony tłuszcz ma powtórzenie), które różnią się w zależności od parametru.

Kończę mój tymczasowy w przyszłym tygodniu i nie będę w stanie zmodyfikować 3D i zaplanować później, ale nie znam odległości / liczby i średnicy części, która zostanie zamocowana na mojej, na pewno chcę skrzywdzić mojego szefa rysunek 3D i ewolucyjny (6xØ10 => 6 varriré po numerze grupy sparametryzowanej w 3D). (Jestem jedynym, który ma metrykę Catia.)

dziękuję i tak za pomoc (poszukam adnotacji)

Witam

Nie ma takiej opcji, ale trudno ją złapać.

Załączam filmik.

Manip: utwórz pole tekstowe z "dowolnym" tekstem, kliknij dwukrotnie, aby je aktywować, a następnie tak długo, jak okno wprowadzania jest otwarte, wskaż linię w ramce pola tekstowego, wskaźnik myszy musi się zmienić (ręka), bez przesuwania wskaźnika, kliknij lewym przyciskiem myszy, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy.

Może to nie mieć z tym nic wspólnego, ale czy masz włączony tryb hybrydowy? Jest kilka rzeczy, które nie działają w tym trybie.

lier-attribut.mp4

Witam

Poniżej znajduje się samouczek dotyczący łączenia tekstu z parametrem.
Jest to rzeczywiście funkcja "połącz atrybut", ale aby ją uzyskać, musisz uważać , aby  kliknąć prawym przyciskiem myszy w widoku na zaznaczony tekst (w konspekcie), a nie w polu edycji tekstu.

Należy również pamiętać, że tekst na mapie zostanie zaktualizowany tylko wtedy, gdy widok zostanie zaktualizowany.
Jeśli zmienisz ustawienia w Catpart (lub Catproduct) i nie będzie to miało wpływu na aktualizację 3D, tekst nie zostanie zaktualizowany.

Następnie trzeba wykazać się sprytem, aby spowodować aktualizację widoków planu .

1 polubienie