Czy możemy utworzyć na innym arkuszu rysunek rozwiniętej części arkusza blachy z tego samego pliku CAD 3D , podczas gdy pierwszy arkusz reprezentuje widoki nierozwiniętego modelu w Solidworks 2013?
Z góry dziękuję
Czy możemy utworzyć na innym arkuszu rysunek rozwiniętej części arkusza blachy z tego samego pliku CAD 3D , podczas gdy pierwszy arkusz reprezentuje widoki nierozwiniętego modelu w Solidworks 2013?
Z góry dziękuję
Witam
Zasadniczo, w palecie widoków powinien być widoczny widok w stanie rozłożonym elementu, jeśli nie wstawiłeś go jeszcze do jednego z arkuszy. Więc wystarczy przeciągnąć go na swój arkusz.
Witam
Stan rozłożony odpowiada konfiguracji.
Aby wybrać tę konfigurację, należy kliknąć strzałkę przewijania w "Warunkach odniesienia" lub wybrać "Stan rozłożony" w "Orientacji".
Miłego dnia
Witam
Wznawiam ten temat, dziękuję za odpowiedź Jose-accessa, ale nie zawsze mi to działa...?
Pozwólcie, że wyjaśnię, na arkuszu 1 mam swoją część złożoną, na arkuszu 2 mam swoją część w stanie rozłożonym (z drugiej strony jestem zobowiązany otworzyć moją część i kliknąć logo stanu rozłożonego mojej części, aby wyświetliło się w stanie rozłożonym na arkuszu 2 mojego rysunku... już coś jest nie tak...??)
Po drugie, mam 10 podobnych elementów do zaplanowania według tego schematu (arkusz 1 złożony, arkusz 2 rozłożony)
Kopiuję więc i wklejam rysunek pokoju 1, zmieniam jego nazwę na "plan pokoju 2", otwieram go, na arkuszu 1 wybieram widok, klikam prawym przyciskiem myszy "Zamień model" i mam swój pokój 2 na nowym rysunku. Z drugiej strony jest albo w stanie rozłożonym, albo w stanie złożonym na 2 arkuszach... Niemożliwe jest, aby na arkuszu 2 znajdował się tylko stan rozłożony...? Rysunek podąża za plakatem użytym w pliku części (w stanie rozwiniętym lub nie) ... Podczas gdy w przypadku mojego Planu 1 zadziałało...
Rada?
Witam
Normalnie w swoim pokoju powinieneś mieć konfugurację pochodną, której nazwa kończy się na "FLAT PATTERN". Odpowiada to twojemu rozwiniętemu stanowi. Musisz tylko wybrać odpowiednią konfigurację w swoim MEP.
Do przeróbki zdecydowanie radzę zabrać kompozycję na wynos lub spakować i wyjechać. Dzięki temu możesz zmienić nazwę i przenieść swój pokój i jego plan po drodze, nie tracąc linku!
Dziękuję za odpowiedź remrem
Przyjrzałem się tej opcji w sekcji "linia bazowa" i naprawiłem 2. problem:
W nowo skopiowanym pliku rysunku zastępuję model wybierając "część 2", ponieważ wcześniej na 2 arkuszach pliku rysunku widoki są albo zagięte, albo rozwinięte w zależności od opcji wybranej bezpośrednio w pliku źródłowym części (stan rozwinięty lub nie)
Jedyne, co działa, to rozłożyć część w jej pliku źródłowym, pozostawić "PŁASKI WZÓR" dla widoku arkusza 2 ORAZ wybrać "DOMYŚLNY" dla widoków arkusza 1, jeden po drugim...
Nadal uważam, że to ciężkie, że muszę otwierać pomieszczenie i być zmuszonym do jego rozłożenia, aby rozłożony widok był wyświetlany na rysunku... Czy to dziwne, że nie zarządza się nim bezpośrednio i prosto za pomocą pliku rysunku?
W przeciwnym razie nie znam kompozycji na wynos lub na wynos? Część Tuto qq? Dowiem się, ale nie o to tutaj chodzi.
Łatwiejsze niż "zamień szablon", zrób plik/otwórz, wybierz plik slddrw, kliknij przycisk odniesienia, wybierz nowy szablon (szablony).