Automatyczne tworzenie konfiguracji

Witam wszystkich,

Chciałbym wiedzieć, czy ktoś wie, jak automatycznie utworzyć nową konfigurację (nazwa + przyrost) poprzez przeciągnięcie części z biblioteki projektów?

Dziękuję i do zobaczenia wkrótce ;)

Witam

Dodać nową konfigurację do czego?

Wsuwając fragment biblioteki do zestawu?

Jeśli tak jest moim zdaniem, to nie jest to możliwe!

Dokładnie poprzez przeciągnięcie komponentu do złożenia, a właściwie rury, i możliwość tworzenia konfiguracji za każdym razem, gdy dodawana jest rura (aby mieć różne długości).

Tu!

Nie, nie możemy, możemy zrobić makro do tego, ale ścieżka konfiguracji jest niebezpieczna, ponieważ jeśli rura zostanie ponownie użyta w innych  zespołach, jest to ryzykowne i skończymy z mnóstwem konfiguracji

W takich przypadkach najlepszą rzeczą do zrobienia jest zduplikowanie składnika (możesz to zrobić bezpośrednio w okienku zadań zakładka Biblioteka projektowa, skopiować, wkleić i zmienić nazwę, a następnie wstawić go przez przeciągnięcie)

W narzędziach myCAD znajduje się cloneComponent, który robi to automatycznie z regułami nazewnictwa

10 polubień

Można użyć programu Configuration Publisher.

W pokoju, w którym będziesz mieć konfiguracje, w Menedżerze konfiguracji (gdzie tworzysz konfiguracje) kliknij prawym przyciskiem myszy pierwszy wiersz i Menedżer konfiguracji.

Spowoduje to otrzymanie formularza za każdym razem, gdy część zostanie wstawiona do zespołu. Jeśli żądana konfiguracja istnieje, użyje jej, jeśli nie istnieje, utworzy ją.

4 polubienia

Witam

Można również utworzyć model części (prtdot) rury, który zawiera podstawowe funkcje. Następnie, gdy potrzebujesz go w złożeniu, wszystko, co musisz zrobić, to zmodyfikować wymiary, dodać funkcje itp. i zarejestruj swój utwór (SLDPRT).

Ale różne rozwiązania zaproponowane wcześniej są dobre. To zależy od Ciebie!

Pozdrowienia

5 polubień

Istnieją narzędzia opracowane przez niezależne firmy, które pozwalają na utworzenie części ze "specjalnymi" właściwościami, które pozwalają zdefiniować docelowe właściwości (wymiary, funkcje, nazwa pliku, opis...) podczas wstawiania części.

Osobiście korzystam z "Clone Component" opracowanego przez MyCADservice (Axemble). Pozwala wstawić część do zespołu jako część z biblioteki projektów, modulować jej właściwości wymiarów, funkcji, a także pozwala wybrać między utworzeniem nowej części, która jest zapisana pod nazwą zdefiniowaną przez użytkownika, lub po prostu utworzeniem "fikcyjnej" części, która nie zostanie zapisana obok niej.

Dużym plusem tego narzędzia jest to, że wstawione części stają się niezależnymi częściami, w ogóle nie połączonymi z częścią podstawową. Możesz zmodyfikować oryginalną część bez wpływu na wstawione części i na odwrót.

Jednak to narzędzie, podobnie jak większość, nie jest darmowe. Jeśli Twoje umiejętności pasują do umiejętności programisty, możesz spróbować stworzyć taki dla siebie, ale nie jest to dane każdemu.

3 polubienia

Joss.G, dziękuję za odpowiedź.

Myślę, że w moim przypadku jest to idealne narzędzie. Jaka jest jego cena?

EDYCJA: http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-clonecomponents.html 60€

Moje pytanie czy możemy mieć taką formę nazwy pliku:

- NAZWA RUROCIĄGU - 01 - NAZWA PROJEKTU. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

- NAZWA RUROCIĄGU - 02 - NAZWA PROJEKTU. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

- NAZWA RUROCIĄGU - 03 - NAZWA PROJEKTU. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

- NAZWA RUROCIĄGU - 04 - NAZWA PROJEKTU. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

ect ect...?

Dziękuję!

Oto link:

http://www.mycadservices.com/store/fr/apps/mycadtools.html

Musisz wybrać swoją wersję solidworks z listy, pobrać narzędzie i gotowe! Masz środki do testowania narzędzi przez 1 miesiąc, aby sprawdzić, czy Ci odpowiadają.

Potem, jeśli chodzi o cenę, nie mogę podać ceny, przyznaję, że nie wiem, kupiliśmy zestaw usług, w których wliczone jest pobieranie narzędzi, nie mam żadnych szczegółów.

Cdt.

EDIT: To zabawne, w tym samym czasie zastanawiałem się, jak automatycznie tworzyć niestandardowe nazwy plików ;) Mały samouczek:

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/concat-nation-de-propri-t-s-personnalis-s

Poniżej opisano, jak generować automatyczne nazwy plików, wiedząc, że podczas wstawiania części można ustawić dowolne właściwości. Alternatywnie, narzędzie Klonuj komponent umożliwia dołączenie samoprzewijających się liczników dla numerów części, a także przedrostków i przyrostków. Nie zagłębiałem się w to pytanie więcej, ale powinieneś być w stanie zrobić to, czego szukasz w mgnieniu oka ;) Powodzenia

2 polubienia

Witam

CloneComponents jest dostępny na Lynkoa za 70 € minus cent:

http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-clonecomponents.html

Jeśli chodzi o odpowiedź na temat formatu nazw plików, to tak

Nazwy mogą składać się z wartości właściwości, liczników itp.

4 polubienia