Czy w pliku CAD można utworzyć inne początki początków części?

Witam

Czy możliwe jest utworzenie innych początków układu współrzędnych (trójścian odniesienia) w części solidworks?

Widziałem, że można stworzyć trójścian, ale jeśli chcę zrobić krzywą przez tablicę punktów, to krzywa ta musi koniecznie brać początek części, a nie mojego drugiego trójścianu (zainteresowanie tym trójścianem na razie?)

Plik natywny, który pobrałem, pierwotnie zgubił się w stosunku do fizycznego odniesienia części.

Na catii można "przełączyć się" ze startu na drugorzędny trójścian stworzony do wprowadzania współrzędnych na przykład i jest to bardzo praktyczne w przypadku pobierania np. punktów kontrolnych.

Wolałbym uniknąć przesuwania korpusu części, ale jeśli nie mam innego rozwiązania, przejdę przez to.

Z góry dziękuję.

Nie jestem przyzwyczajony do korzystania z importu ściegów, ale dziwi mnie, że nie możesz wybrać, którego trójścianu użyć.

Inna możliwość: popraw plik punktów. W przypadku programu Excel, jeśli jest to tylko przesunięcie punktu początkowego, jest to proste i szybkie; Dla zmiany orientacji jest nieco bardziej krępy.

Zasadniczo lubię nie musieć modyfikować moich danych wejściowych, danych klienta i/lub dostawcy. Fakt, że możesz przełączyć się z oryginalnego trójścianu na most, pozwala na wykonanie mostu. (pod V5 opanowuję, ale tutaj nie mam narzędzia...)

Moje punkty są excelowe (drugi problem, ponieważ nie znalazłem jeszcze, jak zrobić wykres punktowy z arkusza kalkulacyjnego ormis przez krzywą xyz), ale hej, idę krok po kroku.

Mam do wykonania ponowną kalibrację zgodnie z 3 osiami, w przeciwnym razie w najgorszym razie przeszedłbym przez formułę.

W każdym razie dziękuję.

Czego dokładnie używasz do importowania swoich punktów?

Był pewien trik, który polegał na stworzeniu nowego układu współrzędnych i wyeksportowaniu pliku w kroku.

W opcjach eksportu znalazło się miejsce na określenie układu współrzędnych, który ma być przyjęty jako początek eksportu.

Nie używam go od bardzo dawna, nie wiem, czy nadal działa.

2 polubienia

dziękuję Pascal, ta metoda działa (wybierz układ współrzędnych w opcjach eksportu kroku)

Cóż, z drugiej strony, rekalibracja części w 5 osiach to rock'n'roll, ale sobie z tym poradzę.

2 polubienia