Tworzenie powierzchni ze szkicu 3D

Witam

Chcę zrobić pracę z kilkoma twarzami, zaczynając od szkicu 3D, nie wiem, jakiego narzędzia użyć.

Próbowałem użyć narzędzia do wyciągania powierzchni, ale to nie działa.
Chciałbym po prostu wypełnić moje " trójkąty " powierzchniami do wyznaczenia blach, może nawet blachy z gięciem?

Załączam szkic 3D, jeśli kiedykolwiek...

Z góry dziękuję wszystkim, którzy poświęcają czas, aby mi pomóc.

ARC SEC CRD REPR 005.SLDPRT (58.0 KB)

1 polubienie

Dobry wieczór @kevin.ramon

Miło mi powitać Cię na forum. :grinning:

Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.
Pozdrowienia

W przypadku twojego problemu jest to dość proste.

Po zobaczeniu, że najmniejsza krawędź ma 600 mm długości do składania, będziesz musiał złożyć ją w dwa lub trzy trójkąty.

Konieczne jest określenie liczby trójkątów, które można wygiąć bez zbyt dużych strat materiałowych.

Aby to zrobić, albo kopiujesz różne szkice, które łączysz krawędź po krawędzi w większej części, albo przekształcasz swoje szkice w bloki, które mogą być łatwiejsze do manipulowania.

W każdym razie, biorąc pod uwagę rozmiar kawałków, nie będziesz w stanie wykonać wielu jednoczesnych fałd.

Jeśli moje wyjaśnienia nie są jasne, zrobię Ci mini film instruktażowy

Do wszystkiego"

3 polubienia

Nasi super mocni koledzy z branży blacharskiej zakończą ten proces, ponieważ istnieje kilka sposobów, aby dostać się do tego, co chcesz zrobić.

Jeśli nasz @ac_cobra_427 się do niego przyklei, nie zrobi fałdy.

4 polubienia

Aby wykonać tego rodzaju blok (lej?) w obróbce blach w ogóle, tworzę solidny blok, wytłaczam go, następnie usuwam materiał, a następnie w zespole używam go jako szablonu, układając arkusze na powierzchniach.
Części arkusza blachy są w ten sposób połączone z blokiem, a jeśli blok zmieni rozmiar z powodu x, powoduje to również arkusze.
Ogólnie rzecz biorąc, nigdy żadna część nie jest połączona z drugą, ale dla lejów samowyładowczych jestem wyjątkiem.

Edycja: nie mogłem znaleźć lepszego rozwiązania do wypełnienia objętości na podstawie szkicu 3D, a następnie arkusza blachy.

4 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, nie myślałem o robieniu pobocznych planów wykonania wytłaczania.

Jest to w rzeczywistości lej samowyładowczy między Redlerem a przesiewaczem talerzowym.

W mojej głowie wyobraziłem sobie rozwiązanie po prostu widząc mój szkic 3D, dlatego poszedłem z narzędziem do wyciągania powierzchni, ale to nie działa.

Dziękuję

1 polubienie

Witaj @kevin.ramon

Jeśli udzielone odpowiedzi dają Ci satysfakcję, czy możesz zamknąć temat, wybierając odpowiedź.

Do zobaczenia wkrótce :smiley: