Chcę uzyskać efekt fasetowania diamentu (ta sama zasada, co radełkowanie) na formowanej plastikowej powłoce. Problem: część została po lewej stronie, kombinacja wygładzonych powierzchni. Nie chcę być zadowolony z wyglądu, ponieważ automatyczne przetwarzanie pliku (na przykład przez drukarkę 3D dla prototypu) dałoby mi tylko płynną stronę. Więc to jest render, którego szukam, ale z prawdziwą ulgą:
Tu. Cóż, oczywiście należy go udoskonalić zgodnie z tym, czego chcesz.
Edycja: Aby uzyskać gładką powierzchnię między 2 diamentowymi powierzchniami, dzieląc drugi przewodnik powtórzenia krzywej szkicu, zrobi to, co chcesz.
Roztwór dobrze sprawdza się na zamiecionej powierzchni, ale nie jest wygładzony: kształt gubi się w masie w miarę jej unoszenia się (patrz załączone zdjęcie). Próbowałem już, budując swoją objętość bazową w inny sposób, aby użyć tego typu powtórzeń, ale bez powodzenia. Dziękuję za ten pierwszy pomysł, kopię dalej.
Być może dzieląc dużą powierzchnię, aby mieć kilka szkiców pomocniczych (lub po prostu dodając niektóre ze szkicami rzutowanymi na powierzchnię), będzie to działać lepiej.
Dzięki za pomysły, przytrzymam i wykopię ostatni, zdeformuj, aby pokryć płaską powierzchnię diamentu. Pozostałe mają tę wadę (poza tym, że są bardzo czasochłonne) polegającą na tym, że tracą prawie całą interaktywność i konfigurowalną stronę: projektowane szkice mają niefortunną tendencję do nieodbudowywania się, gdy przesuwany jest ich plan szkicu lub objętość konstrukcyjna. Jeśli więc zdecyduję się na zmianę rozmiaru diamentowych końcówek lub pozostawienie ich na podstawie, żegnajcie wszystkie diamentowe końcówki. Muszę zachować parametryczny projekt.
Miałem nadzieję, że coś znajdę w wytłoczeniach, nic na lewych powierzchniach :-(
Możliwe byłoby tworzenie kwadratowych otworów z frezowaniem, funkcja wiercenia pozwala na przyklejenie się do dowolnej powierzchni. Jedyne, co pozostało, to umieszczanie regularnych punktów w szkicach 3D. Ale brak parametru "kwadratowy otwór". Jeśli majsterkowicz wie, jak znaleźć i zmodyfikować szkic używany do wykonywania otworów z stożkowym w funkcji wiercenia...
W międzyczasie kopię ślad deformacji, ale z małą nadzieją...
Po wielu próbach w końcu musiałem pogodzić się z przekształceniem mojej objętości w zespół wytłaczanych objętości i rewolucję zamiast wygładzania. Szkoda tylko, że czegoś tu naprawdę brakuje, bo takie rozwiązanie narzuca mnogość kształtów i wymiarów wzoru, tak aby nie było widać szwów. Czyli dużo czasu i estetyka, która nie jest szanowana. Dziękuję tym, którzy poświęcili swój czas, aby mi pomóc.