Tworzenie nowego symbolu znacznika

Cze wszystkim

W naszej firmie ustaliliśmy oferty specyficzne dla naszej działalności (patrz załączony plik). Niestety, nie istnieją one w bibliotece Solidworks.

Czy można je tworzyć i wstawiać do rysunków?

A może jest inna alternatywa?

Z góry dziękuję

exemple_de_cotation.png

Witam

O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe, będziemy musieli zadowolić się tymi, które istnieją w SolidWorks.

możesz dodać trochę, edytując plik GTOL. SYM

edit: a jeśli nie chcesz, aby został nadpisany w przyszłych aktualizacjach oprogramowania, po prostu zrób to sam, a następnie wprowadź jego lokalizację w opcjach/lokalizacjach plików/

3 polubienia

Witam.

Zasadniczo z Solidworks nie sądzę, aby było to możliwe. Z drugiej strony, prawdopodobnie da się to obejść.

Otwierasz rysunek, rysujesz swoją specjalną ramkę. Następnie tworzysz blok.

Następnie zapisujesz ten blok gdzieś, gdzie łatwo go dla Ciebie znaleźć.... Wszystko, co musisz zrobić, to zaimportować go zgodnie ze swoimi rysunkami i umieścić na swoim wymiarze.

Nie wiem, czy będzie podążać za twoimi kursami (może wybierając te dwie i łącząc je? Ale bez pewników)

Mam nadzieję, że może ci to pomóc :)

1 polubienie

@opiep27: Co masz na myśli?

Źle odczytałem pytanie, moja odpowiedź dotyczy dodanych flag, a nie cytatu.

Najbliższa temu rzecz to:

Ocena kontrolna .

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_DIMENSION_VALUE.htm

3 polubienia

tylko jedno pytanie, czy chcesz dodać symbol bezpośrednio na wybrzeżu (<DIM>)?

Czy nie jest to po prostu symbol dodawania do Twojej oceny  (trochę jak dodanie średnicy lub +/-, ...)?

Rzeczywiście, chcę zrobić nowy symbol w <DIM> jak na przykład standardowy wymiar funkcjonalny (podłużny kształt wokół wymiaru).

Technika tworzenia bloku nie jest opłacalna, ponieważ nie "pasuje" do wielkości kursów w zależności od liczby cyfr. Ponadto nie podąża za wybrzeżem, jeśli trzeba go przenieść.