Witam
Na Creo param 3 chciałbym utworzyć objętość między 2 splajnami i styczną, do dwóch powierzchni za pomocą czerwonych linii, jaka jest najlepsza metoda? Dziękuję
Witam
Na Creo param 3 chciałbym utworzyć objętość między 2 splajnami i styczną, do dwóch powierzchni za pomocą czerwonych linii, jaka jest najlepsza metoda? Dziękuję
w zasadzie jest to skan pomiędzy 2 szkicami 3D :)
Ledwo mogę to zrobić:
następnie :
ale to nie jest normalne dla szarych powierzchni i nie jest to jednolita niebieska rzecz:(
Witam
Niebieskie coś, jak mówisz, na powierzchni.
Możesz zaznaczyć wszystkie 4 powierzchnie i połączyć je, a następnie zestalić je, aby uzyskać kształt objętości.
Czy próbowałeś prostowania po włosku?
S.B
Problemem powierzchni jest brak zarządzania stycznościami:(
Wygładzanie po przemiataniu daje mi to:
Mój cel jest prawie osiągnięty, ale nie podąża za drugą krzywą prowadzącą:(
W przypadku powierzchni podąża ona za splajnem, który nie jest styczny, więc wynik nie jest styczny.
Z tego co rozumiem to co jest dla Ciebie ważne to kształt x-y i z-tangencja.
Modyfikujesz wygładzanie po ścieżce, aby było szersze w y, ale z stycznymi w z, a następnie wykonujesz proste cięcie zgodnie z 2. splajnem.
S.B
Dokładnie tak, s.b.
Czy można zarządzać stycznością splajnu (w przypadku korzystania z powierzchni)?
Umieszczając ograniczenie styczności, początek mojego splajnu kończy się po przeciwnej stronie tego, czego chcę...
Jeśli styczność nie jest dobrze wykonana, zwykle powinieneś być w stanie ją odwrócić.
Jak zbudować swój splajn? przez punkty?
W przeciwnym razie, czy możliwe jest posiadanie pliku, na który patrzę?
Jak odwrócić styczność?
Splajn faktycznie przechodzi przez 2 punkty końca i 2 punkty pośrednie
Fihicer znajduje się w załączeniu
Witam
Nie mogę otworzyć twojego pliku, to wersja edukacyjna.
Aby odwrócić kierunek, musisz mieć strzałkę, którą musisz kliknąć.
W mojej wersji 4, aby strzałka była styczna, musiałem aktywować opcję krzywej prostopadłej.
Jeśli nie zaczniesz od styczności, możesz zrobić plan i pracować w sposób pertensykularny.
S.B
O tak, przepraszam, to licencja studencka :)
Szukałem tej strzały, ale bez powodzenia.
"Musiałem aktywować opcję krzywej perpandicular (krzywa perpandicular curve). "
Gdzie jest ta opcja?
Opcja znajduje się w zakładce warunki końcowe (na creo 4)