Tworzenie pętli, solidworks

Witam 

Muszę zrobić model 3D projektu mebla, tylko mam do zrobienia "pętlę" i na próżno szukam rozwiązania.

Mam nadzieję, że możesz mi pomóc. 

(To jest makieta, przedmiot z pętelką zostanie pokryty na centralnym "pniu".) Używam wersji 2013 oprogramowania Solidworks.

Dziękuję.

img_20180507_084948.jpg

Tak, możemy Ci pomóc.

Zobaczę, czy uda mi się zrobić pętlę taką, jaka jest na zdjęciu.

Mała trudność będzie wynikała z faktu, że śmigło nie ma regularnego skoku, ale jest grywalne z odrobiną zgrzytu w głowicy. :-)

Następnie powiemy Ci, jak to zrobić ze starą wersją oprogramowania.

3 polubienia

Powitanie.

Udało mi się zrobić coś zbliżonego do niego, ale nie jest zbyt ładny/czysty.

Stworzyłem okrąg, który służy jako przewodnik do zrobienia pętli.

1 szkic początek pętli "prosta linia 8 mm"

1 szkic końca pętli "prosta linia ditto 8mm" z nachyleniem

Tworzy szkic trójwymiarowy (3D) ze splajnem bez przyciągania go do okręgu

Połącz początek i koniec splajnu ze szkicem początkowym i końcowym

A najtrudniej jest mieć ładną krzywiznę, będąc prowadzonym przez kształt koła, zmieniając 3 płaszczyzny, aby dostosować krzywiznę punkt po punkcie.

gdy krzywa 3D wydaje się spójna, dodałem 2 płaszczyzny pośrednie, aby dostosować nachylenie wstążki. z linią 8mm (naprężenie w punkcie środkowym)

Następnie wykonuję "wygładzoną powierzchnię" wybierając w kolejności esq start, inter 1, inter 2 a następnie koniec. 

Na tym poziomie nie masz powierzchni, więc nadajemy jej grubość za pomocą powierzchni menu funkcji "Pogrubianie".

Skorzystałem z okazji, aby rozszerzyć 2 końce o funkcję "move face" (nie wiem czy jest dostępna na sw2013)

Mam nadzieję, że udało mi się poprowadzić Cię przez rozwiązanie, może nie najlepsze.

Uwaga: Możliwość wykonania spirali na 1 kroku, którą następnie przedłużysz, jeśli chcesz uzyskać idealne koło. 

Przy okazji, czy mógłbyś zamienić moje kółko na elipsę ;)

Nie tak łatwo wytłumaczyć jako temat, ale działa jak pudełko z pomysłami ;)

Miłego dnia wszystkim

ruban.png
7 polubień

Witam

Wypróbowałem Twoją metodę FUZ3D i przyznaję, że wynik nie jest taki, na jaki liczę, ale będę próbował dalej, może =) 

W każdym razie dzięki, jest to "pętla", która jest najbliższa temu, czego chcę, dokładnie  w porównaniu z tym, co już udało mi się zrobić. 

Jest to jeden z ostatnich elementów, którego mi brakuje, aby sfinalizować projekt 3D moich mebli i oczywiście nie jest to najłatwiejszy ;)

Mogę zaoferować Ci taki model

Tak samo jak spiralny start śmigła

po szkicu dla góry i dołu

(Mam błąd pozycjonowania, ponieważ jestem dobrze przesunięty, ale równoległy..... przepraszam);-(

Szkic 3D za pomocą splajnu w 4 kopiach

Tworzenie przekroju prostokątnego dla profili wygładzających powierzchnię

Z twojej strony zostałem zmuszony do zrobienia 4 wygładzań, w przeciwnym razie nie pójdzie to poprawnie

Załączam do Ciebie plik parasolid od wersji SW diff

2017 dla mnie ;-(

@+ ;-)

boucle_anneau_canne_a_peche.x_t
4 polubienia

Witam

To prawda, że nie jest to łatwe, ale ja to mam.

Założyłem, że mam prostokątny szkic, który obraca się o 90° za jednym obrotem wokół jakichś pączków.
Niech Moc będzie z wami.

obiwan.x_t
2 polubienia

Witaj gt22,  czy masz możliwość zapisania swojego pliku we wcześniejszej wersji?  (2012/13). Jeśli nie, czy mógłbyś umieścić plik solidworks 2017? Być może jako student będę miał sposób na posiadanie nowszej wersji. 

Twoja forma jest świetna, ale naprawdę trudno mi to przerobić, nie jestem jeszcze ekspertem w tym oprogramowaniu, pracuję nad tym od niedawna. 

Witaj OBI WAN, wypróbuję twoją metodę, może być prostsza.

1 polubienie

@ Raf

oto mój plik w SW 2017

@+ ;-)

boucle_anneau_canne_a_peche.sldprt
2 polubienia

Witam

Udało mi się zrobić tą "krzywą końcową", tylko że to jeszcze nie niquel i w dodatku nie mam się tak skalować ;)

Łapię się w głowie i nadal nie jest w porządku, to frustrujące^^.

Chodzi o to, aby umieścić tę krzywiznę na moich meblach, którą zamierzam do ciebie przymocować, to ostatni element i muszę iść do przodu. 

courbe_final.sldprt

Oto ostatni mebel, przy czym kumba znajduje się po stronie najdłuższej stopy na ziemi ze względu na kwestię stabilności, a klamra działa jak "wieszak". 

serva_padrona.sldasm

Musisz zrobić Pack&Go (kompozycja na wynos), aby wysłać swój zestaw, na razie jest pusty ;)

1 polubienie

wygładzenie już na powierzchni1

bierzesz swój szkic 3D w krzywej prowadzącej

Nie powinieneś, ale musisz wziąć go tuż poniżej

Parametr linii konstrukcyjnej

@+

Oto nowy kawałek

(ta historia trochę mnie nadmuchała)

Patrz w załączeniu

Zdecydowałem się na splajn

i zamieciona powierzchnia

i odtwarza się za pomocą opcji, podążając za trajektorią i  określając skręt w stopniu

Musisz być bardzo ostrożny, aby każda krzywa

lub o promieniu znacznie większym niż przekrój profilu

inaczej to nie zadziała ;-)

(nawet na powierzchni, a jednak idziemy dalej na powierzchni niż na objętości)

Teraz od Ciebie zależy, czy dokończysz pracę

i zmodyfikuj splajn tak, aby jak najbardziej zbliżył się do Twojego obrazu ;-)

załączony plik SW 2017

@+ ;-)

boucle_anneau_1.sldprt
1 polubienie

To samo, ale z obrotem mniejszym o 180°

Osobiście uważam, że jest piękniejszy

To samo dotyczy optymalizacji

@+ ;-)

boucle_anneau_2.sldprt
1 polubienie

Nie będzie mógł go otworzyć, jest w SW2013 ;) uczynił go parasolidnym lub iges.

To nadal ten sam problem z Sw, jeśli masz jedną z najnowszych wersji..; Nikt nie może go otworzyć, w przeciwnym razie chętnie podałbym ci mój model, ale z tego, co widziałem, nie poszło ci tak źle.

Tylko, że wolałeś zrobić prostokąt + powierzchnia zamiast linii + powierzchnia, a następnie pogrubić.

Z drugiej strony, jak powiedziałem powyżej, twój zespół jest pusty, brakuje części, które go tworzą.

@fuz3d

trafił do SW 2017

Pracowaliśmy razem wczoraj za pośrednictwem Team Viewer

i widać było też, że nie ma dobrej karty graficznej i myślę, że to też karze za modelowanie 

Dobrego dnia

@+

1 polubienie

Witam

Tylko po to, żeby wziąć udział w konkursie :-) Nie mając więcej, nie poszedłem na całość ze względu na doskonałe propozycje, które już złożyłem.

Krzywa umieszczona za pomocą kropek i przeciągnięcia. Zaleta: można łatwo dostosować kształt, zmieniając położenie punktu, który znajduje się na końcu linii konstrukcyjnej.

Miłego dnia

ebenisterie_boucle_decor_v1.png
1 polubienie

Cze wszystkim

Zbliżamy się do celu, mam jeszcze lekki problem, mam swoją krzywą, ale muszę dołożyć jeszcze jeden "kawałek" w jej ciągłości.

Próbowałem, ale wynik nie jest, podczas gdy co najmniej jedna strona "kawałka" jest styczną do jednego z moich kawałków.

Założę zespół (jeśli poprawnie zrobiłem Pack&Go) dołączony.

serva_padrona_2_test.zip
1 polubienie

Już teraz spójrz na swoje połączenia szkicu 3D

@+ ;-)

Cze wszystkim

W końcu skończony, mam tylko kilka drobnych szczegółów do dodania i możemy przejść do produkcji =).

Krzywa niekoniecznie jest idealna, ale i tak efekt końcowy nie będzie dokładnie taki sam na warsztacie =) 

Dziękuję wszystkim za pomoc, załączam kilka poglądów na temat wyniku. 

serva_padrona.png