Utwórz splajn przechodzący przez wszystkie punkty bez wyjątku w programie CATIA

Witam;

Czy możliwe jest przepuszczenie krzywej (krzywej 3d w edytorze kształtów Catia freestyle lub Catia degitized) przez wszystkie punkty profilu latawca?

Nie wiem, czy powinniśmy to zrobić ręcznie, wybierając opcję punktu kontrolnego w krzywej 3D? (Próbowałem, ale nie wydaje mi się to wykonalne!)

(dziękuję za obejrzenie krzywej 3D punktu kontrolnego wideo)

Przykładowy link (który ilustruje mój problem)

Z góry dziękuję

Z poważaniem

Witam

Jest to możliwe za pomocą makra, ale albo makro musi być w stanie wybrać punkty we właściwej kolejności.

na połączonym obrazie punkty są nazwane iteracyjnie: Punkt.1 ............ Pozycja.97 

Jeśli punkty mają być wybrane od 1 do 97  to może działać

Jeśli musisz przejść z punktu 1 do punktu 9, a następnie do punktu 2 itd., będziesz musiał ręcznie zdefiniować kolejność.

Jeśli Twoje punkty znajdują się w pliku TXT lub CSV (posortowanym prawidłowo zgodnie z kolejnością wyboru), makro może je dla Ciebie utworzyć i połączyć za pomocą splajnu

Od Ciebie zależy, czy warto zrobić makro na podstawie wprowadzonych danych.

Wybieram się na 15 dni wolnego (w końcu) od jutra w południe (więc nie ma już dostępu do Catii) i mam dużo pracy do wykonania, więc nie jestem pewien, czy do tego czasu będę w stanie spróbować zrobić makro, które spełni Twoje potrzeby.

Miłego dnia

1 polubienie

Witaj Vincent:)

Dziękuję za odpowiedź. To dało mi pomysł, jak to zrobić. Postaram się stworzyć makro, które za każdym razem będzie brało pod uwagę grupę punktów i tak dalej. Twój pomysł jest świetny. Mam nadzieję, że uda mi się poprawnie wykonać makro. Odezwę się do Ciebie z odpowiedzią, jak tylko skończę. Życzę udanych wakacji

Miłego dnia

Z poważaniem

Witam

Oto coś, co pomoże Ci zacząć.

W projekcie vba należy zaimportować plik vspline.bas

point_pour_spline.csv zawiera współrzędne punktów

Miłego dnia

point_pour_spline.csv
vspline.bas powiedział:

Witam, w pomocy CATIA można znaleźć makro do konstruowania krzywych.

Forum CATIA Czy istnieje kod, który pozwala narysować punkty chmury Excela na Catia V5? | CAD (lynkoa.com)