Tworzenie półwymiaru w Catia V5

Witam

Próbuję zrobić pół boku (zawierającego prawdziwą wartość) na podrapanym widoku.

Domyślnie, jeśli wybierzesz połowę kursu, Catia nie wyświetla wartości dwa razy!

Chciałbym mieć rzeczywistą ocenę właściwie w połowie widoku.

np. ocena PM 525,35

Z góry dziękuję

Witam

A priori wszystkie dostępne opcje taliowania można znaleźć tutaj:

http://www.staff.city.ac.uk/~ra600/ME2105/Catia%20course/CATIA%20Tutorials/driug_C2/driugbt1008.htm

Ale nie mogłem znaleźć niczego, co ukryłoby te linie przypomnienia.

Edit: To możliwe!

W rzeczywistości wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy z boku i wybrać "półwymiar".

Ocena to ocena

więc nie ma pół boku

Jeśli chcesz mieć pół boku, musisz przeciąć swój kawałek na pół

@+ ;-))

Aby ukryć linie przypomnienia, dostępne są pola wyboru "Wyświetl pierwszą linię pomocniczą" i "Wyświetl drugą linię pomocniczą". reprezentowany w pomocy

Ale jest jeszcze sama linia brzegowa, która pozostaje cała i na tym polega cały problem, chciałbym móc ją zmniejszyć.

W przeciwnym razie, dla Twojej informacji, istnieją inne opcje, które są dostępne tylko podczas tworzenia wymiaru przez kliknięcie prawym przyciskiem myszy: takie jak półwymiar.

Klasa A+

1 polubienie

Tak, edytowałem moją wiadomość:

Podczas tworzenia wymiaru między osią a innym elementem, wymiar utworzony przez oprogramowanie jest automatycznie półwymiarem. 
Aby ominąć ten problem, podczas tworzenia odznacz opcję Połówka wymiarów w menu kontekstowym (kliknij prawym przyciskiem myszy). 

Więc kliknij prawym przyciskiem myszy => pół boku.

Zobacz tutaj w 4 minuty i 20 sekund:

https://www.youtube.com/watch?v=GmaHfUJ_Y6s

Tak, aby uzyskać właściwą wartość, należy dokonać wymiaru między obiektem, który ma być wymiarowany, a osią symetrii części.

Jeśli nie jest ona tworzona domyślnie, można dodać oś:

1 polubienie

Dziękuję za samouczek, ale nie do końca spełnia on moje potrzeby

Znalazłem rozwiązanie, które mnie interesuje:

Utwórz cięcie na linii bocznej.

Dziękuję Wam wszystkim

Oto ikona

1 polubienie