Modeluję powierzchnię siedzenia dla siedzenia. Nie mogę uzyskać czystej i gładkiej powierzchni, kiedy sprawdzam powierzchnię za pomocą narzędzia do zebry lub krzywizny, pokazuje ona pewne wady wyglądu.
Za pierwszym razem pociąłem powierzchnię na 4 części, zrobiłem 4 powierzchnie graniczne. Następnie wymodelowałam symetrycznie i uszyłam całość.
Chciałem wiedzieć, czy istnieje inny sposób na zrobienie tej powierzchni. Moim pomysłem byłoby użycie konturu ograniczającego moją powierzchnię, a następnie podanie moich 5 krzywych prowadzących, aby zdefiniować moją powierzchnię w jednym kawałku, czy jest to wykonalne?
Spróbuj z "Wypełnieniem powierzchni", pokazując 4 granice z możliwymi stycznymi i krzywymi lub szkicami naprężeń. (Działa również ze szkicem 3D zawierającym punkty)
Dziękuję za odpowiedź. Próbowałem z pełną powierzchnią, ale nie jest świetnie, przynajmniej dla mnie. W rezultacie zrobiłem z powierzchnią obramowania. Załączam mój kawałek, jeśli to pomoże, abyś mógł spróbować.
Kilka wskazań do uzyskania oczekiwanego rezultatu...
- funkcja wygładzania powierzchni wydaje się być dla Ciebie najbardziej odpowiednia; - Pożądane jest upewnienie się, że punkty końcowe krzywych prowadzących są umieszczone na krzywych profilu i na odwrót. SolidWorks czasami ma trudności z "przeregulowaniami" krzywej; - Aby zapewnić symetrię gniazda, najprostszym sposobem jest zdefiniowanie połowy powierzchni, a następnie wygenerowanie drugiej połowy za pomocą symetrii. Należy pamiętać, aby ograniczyć normalną półpowierzchnię do płaszczyzny symetrii, aby uniknąć krawędzi na środku siedzenia.
Załączony model jest wykonany za pomocą oprogramowania SW 2018, bez całkowitego ograniczania szkiców. Pozdrowienia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, która jest dokładnie tym, czego szukałem. Nauczyłem się czegoś, bo nie wiedziałem, że w ten sposób można rozdzielić profile i krzywe prowadzące. Stawiam na sitodruk, aby podzielić się tą metodą tworzenia powierzchni.
Nie zapomnij podać odpowiedzi, która rozwiązała Twój problem. Rzeczywiście, pozwoliło to zamknąć pytanie na forum, a także pozwala pomóc innym użytkownikom, którzy mieliby ten sam problem.