Szukam sposobu na zakrzywienie płaskiej powierzchni sześcianu względem jego środka masy, w SolidWorks.
Na razie udało mi się w prosty sposób zakrzywić powierzchnię, za pomocą zakładki "powierzchnia --> dowolna forma -->wielokąt kontrolny", aby zakrzywić twarz na osi x,y,z. Nie potrafię jednak nawiązać kontaktu ze środkiem masy mojego utworu.
Ktoś ma jakieś rady, które mógłby mi dać? Celem byłoby przekształcenie płaskiej powierzchni w zakrzywioną powierzchnię o określonym promieniu krzywizny względem środka masy części.
Możliwe jest utworzenie punktu na szkicu 3D pokrywającego się ze środkiem masy (opcje masy, wyświetl środek ciężkości). Z drugiej strony, twój CDG (środek ciężkości) przesunie się automatycznie, jeśli zmodyfikujesz twarz (swoją krzywiznę), jakiego rodzaju relacji chcesz między swoimi krzywiznami a tym CDG? Poświęcisz swój czas na odbudowę (CTRL+Q) swojej części... Pozdrowienia
Sześcian z zakrzywioną ścianą... Jaki jest najbliższy obraz? Nasuwają się dwa pytania: - Dla dowolnej powierzchni krzywizna zmienia się w dowolnym punkcie powierzchni, który jest kontrolowany zgodnie z dwoma kierunkami (U, V) parametryzacji. Co oznacza wyrażenie "określony promień krzywizny względem środka masy... "? Czy jest to promień stały, w którym to przypadku powierzchnia jest kulą (rysunek po lewej), czy kształtem zdefiniowanym przez krzywe prowadzące typu splajn (rysunek na pierwszym planie)? - jak wskazuje Maclane, Twój pomysł na zdefiniowanie powierzchni generuje odniesienie kołowe: kształt powierzchni zależy od położenia środka masy, ale środek masy zależy od kształtu powierzchni. Nie jestem pewien, czy funkcja SolidWorks to zaakceptuje...