Tworzenie powierzchni wieloczęściowej

Witam

Chciałbym wiedzieć, jak tworzyć wielokąty na danej powierzchni, jak na tej image

I aby móc dodać od siebie inny materiał.

Dziękuję!

Dobry wieczór

Będziesz musiał się trochę zabawić, spójrz na mój samouczek i użyj początku (do strony 7), aby zrobić swoje małe piramidy o różnych kształtach. Działa również z trójkątem jako podstawą...

1 polubienie

Dzięki za samouczek, przyjrzę się mu.

W rzeczywistości chcę zrobić taki patchwork na stół na arkuszu laminatu o grubości 2 mm z mniejszą liczbą kawałków.

Ok, więc chcesz osiągnąć efekt wizualny, a nie mieć ulgę. 

1 polubienie

Patchwork może być tylko intarsją trójkątną bez objętości lub z niewielką objętością, umieszczając niektóre elementy intarsji nieco wyżej.

Ale poza intarsją możliwości są ograniczone, wiedząc, że w laminacie nie ma możliwości wykonania termoformowania.

Zamiast laminować lepiej byłoby postępować inaczej: ale określając wcześniej , jak @Ac kobra :-),  czy trójkąty mają objętość, czy pozostają płaskie.

1 polubienie

Tak, po prostu umieść moje elementy na panelu, aby była tylko grubość laminatu.

W takim przypadku wszystko, co musisz zrobić, to wykonać szkic i:

- Zrób zrzut ekranu i użyj obrazu jako szablonu

-  Lub wykonaj ogólny szkic kilkudziesięciu trójkątów, a następnie wytłoczenie, nacinając odstęp 0,1 mm między każdym trójkątem, aby uzyskać coś użytecznego i modyfikowalnego w zależności od uzyskanego efektu.

- Następnie zapisz i wydrukuj plik PDF, aby użyć go jako migawki  do narysowania wierzchołków trójkątów.

- Albo tworzysz rysunek 3D i drukujesz go, aby użyć go jako kliszy, albo zapisujesz MEP w formacie PDF i drukujesz go, aby użyć go jako kliszy.

Innym rozwiązaniem jest prześledzenie tylnej części laminatu, ale zależy to od tego, czy twój laminat jest gładki, czy chcesz, aby był jak na zdjęciu w różnych kolorach.

Pozdrowienia

Witam

Właściwie pomysł, jeśli to możliwe, polega na tym, aby zrobić prostokąt i narysować linie, aby utworzyć wielokąty. A potem uniezależnić je, aby je rozdzielić.

@ymiqobamm-4700 powiedział:

Myślę, że nie jest to właściwa droga, ponieważ jeśli utworzysz prostokąt lub równoległobok (inna funkcja dostępna do rysowania), będziesz miał  albo automatyczne relacje prostopadłości, albo równoległości. Które będziesz musiał usunąć, aby wykonać swoje sztuczki.

Co więcej, z tego, co niewiele zrozumiałem o geometrii trójkąta , nawet jeśli jest jakiwa, to to, że ma on tylko trzy boki: co oznacza, że ze szkicem równoległoboku  będziesz musiał również usunąć zbędny bok.

Najprostszym sposobem jest zrobienie linii prostych, ale celem forum nie jest być może wyjaśnienie, jak zrobić zwykły szkic. Liczy się również, jak przejść od szkicowania do rysowania na laminacie lub automatycznego cięcia (aby było widać)

Mając już zasugerowane informacje, powinieneś przynajmniej  być w stanie narysować linię na swoim materiale.

Pozdrowienia

Dobry wieczór

Naprawdę nie widzę, jak to zrobić, mogę tworzyć swoje trójkąty za pomocą funkcji linii, ale po wyciągnięciu łączą się, jak stworzyć separację między każdą linią?

To normalne, że musisz umieścić spację między każdą linią.

Dziwię się nawet, że szkic zostaje zaakceptowany (?????)

Innymi słowy , musisz zrobić pierwszy trójkąt, a następnie ułożyć kolejny obok niego (czyli dwa trójkąty, które się nie stykają)

Dwa sąsiednie boki muszą być równoległe (drugi trójkąt równoległy do pierwszego trójkąta ), aby można było zwymiarować

Następnie ustaw ocenę 0,5 lub mniej. Szerokość zależy od narzędzia tnącego: 0,1 dla lasera do kilku mm w przypadku cięcia CNC lub 0,2 do 0,5 mm dla szerokości piły spiralnej.

Nie zapomnij o punktach mocowania, co najmniej trzy lub cztery na trójkąt. W przeciwnym razie nie odnajdziesz się w kawałkach, nie wspominając o uwięzieniu pod głową, które wykona cięcie i wszystkich uszkodzeniach, jakie spowoduje to w twoich częściach.

Czy możesz wysłać swój plik?

Ostatnia uwaga (którą już wcześniej poczyniłem) o ile nie powiesz, jak zrobisz swoje cięcie: trudno nam będzie udzielić Ci rad lub sugestii

Pozdrowienia

Witam

Nie wydaje mi się, aby była to optymalna metoda, myślę, że istnieje sposób, który powinien pozwolić Ci na zrobienie tego typu rzeczy.

Oto plik

Część 1.SLDPRT

Dobry wieczór

Podstawowym elementem każdej konstrukcji 3D jest szkic.

Z tego szkicu wykonujemy albo powierzchnię, albo objętość. I co z tego!

Zauważyłem jednak, że nadal nie chce Pan odpowiedzieć na nasze pytania i wydaje się, że nie bierze Pan pod uwagę naszych uwag oraz że wydaje się, iż wątpi Pan/Pani w proponowaną przez nas metodę.

Jesteś o wiele za silny dla mnie, który jestem o wiele bardziej początkujący niż ty i z moimi kilkoma wypalonymi neuronami: nie mogłem ci wiele pomóc.

W rezultacie: wycofuję się z dyskusji i życzę szybkiego sukcesu.

Pozdrowienia

PS: Jeśli ktoś jest w stanie bezpośrednio sprawić, że wolumin lub plik szkicu będzie użyteczny poza oprogramowaniem z wycięciami bez spacji między każdym pociągnięciem, to jest to rozwiązanie. Ponadto ekspert zdolny do tego wyczynu powie nam  z życzliwości i współczucia: jakiego narzędzia użyje do śledzenia i/lub cięcia laminatu. To znaczy, który plik musi zostać wyprodukowany, aby wykonać cięcie. Z pokorą pozdrawiam: -)

Zwracam uwagę, mówię tylko, że nie jest to najłatwiejsze, ale udało mi się.

Użyłem "Offset entities", a następnie dodałem między liniami 0,1 mm, zaznaczając opcję dwukierunkową i voila.

Oto plik:

Część 11.SLDPRT

Udało się Panu, to dobrze, ale to jest czysty cud, kiedy widzę, jak udało się to osiągnąć.

Ponadto wszędzie są wady, witam narzędzia z tyłu, aby wykonać cięcie.

Dla nas, którzy jesteśmy profesjonalistami SolidWorks, a zwłaszcza niektórzy, jeśli zobaczą wynik, będą mieli włosy rosnące w głowie.

Ponadto jesteśmy bardzo, bardzo daleko od obrazu z Twojego pierwszego postu.

Pozdrowienia

defauts_sur_triangles_decoupes.pdf

Obraz miał tylko zilustrować, że trójkąty byłyby znacznie większe.

Rzeczywiście, rozumiem moje skrzyżowania, myślę, że to z powodu mojego śledzenia, zacznę znowu widzieć.

Jeśli chodzi o narzędzia, będą to moje ręce, śledzenie, a następnie cięcie piłą tarczową.

Tak, kiedy wybieram części do wyciągnięcia, niektóre z nich są aż do narysowanej linii, a nie tej, która jest przesunięta.

Część 1.SLDPRT

Rozwiązanie jest następujące bez opóźnień!!

Wykonaj dodanie całej powierzchni , a następnie narysuj szkic na dodanym z linią konstrukcyjną wszystkich trójkątów, a następnie utwórz szkic dla każdego trójkąta, przekształcając linie trójkąta w linię konstrukcyjną "będziesz miał  1 szkic w linii konstrukcyjnej, i tyle szkicu, co trójkąta"

1) Użyj narzędzia do dzielenia, które pozwoli Ci utworzyć wiele ciągłych części, które zapiszesz w pliku złożenia, zapisując bryły

2 każdy element może mieć swój własny materiał, trochę szybko, ale podstawą jest rozbicie elementu, zaletą jest utrzymanie szkicu w linii konstrukcji, który można dowolnie modyfikować

3 polubienia

Nie rozumiem, jak tworzy się szkice z trójkątów w linii konstrukcyjnej. Szkic trójkąta?

A po co potem się nawracać?

Czy istnieje strona internetowa, na której można to zrobić?

Witam

Technika proponowana przez @contact_94 jest prosta.

Wygląda to dokładnie tak, jakbyś rysował ołówkiem lub końcówką do rysowania na odwrocie laminatu (jeśli jesteś profesjonalistą).

W skrócie

1 °) Wytłaczanie odpowiada twojemu arkuszowi laminatu

2°) Szkic odpowiada obrysowi

3°) Linia podziału to funkcja, która pozwala podzielić powierzchnię (tak jakbyś miał piłę taśmową). To właśnie ta separacja pozwala działać następnemu narzędziu.

4°) Narzędzie "dzielone" odpowiada temu, co fizycznie robi piła taśmowa i osobie, która piłuje.

Zauważyłem, że pomimo naszych wielokrotnych próśb, nadal nie wiemy, jak przejść od SolidWorks CAD do kreślenia na laminacie.

~ Czy przechodzisz przez posła do Parlamentu Europejskiego???
~ Co zrobisz z planem, gdy już będziesz miał posła do Parlamentu Europejskiego???
Zwłaszcza, że nie znamy również rozmiaru, długości i szerokości Twojego laminatu. Z kartką A4 nie zajdziesz daleko.

Moim zdaniem pytanie, które pozostaje niezrozumiałe, to po co używać SolidWorks do wykonania cięcia piłą taśmową na końcu.