Creo 3 jak usunąć odbicie na podłodze

Witam.

Właśnie przerzuciłem się na Creo4 myśląc, że renderowanie będzie prostsze niż w 3 i cóż... PB jest rozwiązany, ponieważ PTC nawiązało współpracę z Keyshot, a zatem po prostu usunęło  możliwość konfiguracji perspektywy i eksportu, chyba że kupisz keyshot. Wracam więc do creo3, aby spróbować rozwiązać mój problem.

Aby uzyskać poprawne odwzorowanie, mój klient prosi mnie o usunięcie odbicia na podłodze, ale nawet jeśli ustawię odbicie na 0 na kolorze podłogi, obraz sceny na ekranie pozostaje z ładnym lustrem.

Czy ktoś wie, jak stłumić tę refleksję?

Z góry dziękuję za pomoc.

reflet_sur_le_sol.jpg

Witam

Musisz przejść do otpionów, wyświetlacza modelu, a tam jest pole do odznaczenia, aby usunąć odbicie na ziemi.

W Creo4 nadal możesz używać odblaskowego cieniowania i usunąć obraz ze swojego pokoju.

Sb

1 polubienie

Witaj SB

Dziękuję za odpowiedź, jednak w opcji / Wyświetlanie modelu; Mam 8 parametrów, które mogę zaznaczyć/odznaczyć w sekcji parametrów modelu zacienionego, ale nic o odbiciu od podłoża???

Ponadto, wypuszczenie obrazu z relfexion przez "zapisane pod kopią" w tiff na przykład daje żałosny wynik.

napiwek ;-)

przenosisz swój pokój na dużą odległość od ziemi 

Możesz nadal mieć odbicie, ale poza piosenką swojego pokoju

Zobacz także oświetlenie sceniczne

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Nie mam już zainstalowanego Creo 3, ale na załączonym obrazku w języku angielskim opcja odznaczenia.

option.jpg
2 polubienia

Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem.

Rozpakowanie modelu to dobra sztuczka, ale żegnajcie cienie.

Aby opcja została sprawdzona, nie ma już takiej możliwości w creo4 w miejscu wskazanym przez SB. Przepraszam, że nie wyraziłem się jasno co do faktu, że chciałbym zostać w creo4. Z drugiej strony, wprowadziło mnie to na tor i znajdujemy tę możliwość bezpośrednio poprzez modyfikację sceny (patrz PC).

Klasa A+

reflet_sur_le_sol_supprime.jpg

Nie śmiem twierdzić, że sam rozwiązałem problem, odkąd mi pomogono, ale to chyba jedyny sposób na zamknięcie dyskusji ;-)

Dziękuję.

LS

Tak, opcja została przeniesiona do creo4.

Rzeczywiście, myślałem, że szukasz opcji w creo 3.

Pomyśl o poprawie jakości wyjściowego obrazu i jakości cieniowania.

Tak to szybko wygląda.

S.B

panier.jpg
1 polubienie

@ l.sabourin

Wydaje mi się, że odpowiedź, którą otrzymałeś, jest taka

Mogłeś więc wybrać wspomnianą odpowiedź i podjąć uchwałę w sprawie tej odpowiedzi

więc -1

@+ ;-)