Ctrl + q znał wszystkie części mojego asm

Witam;

Zwracam się do Państwa, bo mam problem z odbudowaniem swoich części, tłumaczę. J

Mam zespół składający się z x części. Niektóre wartości tych monet są kontrolowane z tablicy nieruchomości.

Tak więc od momentu montażu mogę interweniować w każdej części, aby zmodyfikować wartości.

Moim zmartwieniem jest uwzględnienie jego nowych wartości, jestem zmuszony otwierać każdy kawałek po kolei, zrobić ctrl+q , a następnie zapisać ten plik, to nie jest fajne.

Czy istnieje rozwiązanie, aby zautomatyzować Ctrl + Q we wszystkich częściach mojego ASM.

Dziękuję.

Niech moc będzie z wami.

Witaj OBI WAN;

Czy próbowałeś CTRL+SHIFT+Q? Ma to wymusić przebudowy we wszystkich konfiguracjach....
Bądź ostrożny, w opisie tego skrótu, sam Solidworks ostrzega, jak sądzę, przed "znacznym czasem", jaki te rekonstrukcje mogą zająć.

Czy próbowałeś przełączyć zestaw w tryb uproszczony, a następnie przywrócić go do trybu rozwiązanego?

Jakby tego było mało, myślę, że powinniśmy pójść w stronę skali makroekonomicznej.

Pozdrowienia

Uwaga: czy nie zamieściłbyś podwójnego posta przez przypadek?....

3 polubienia

@Maclane

Dziękuję za interwencję , ale to nie  działa sniif.

możliwe, że jest publikowany 2 razy, ale kiedy post został utworzony, nie pojawił się w kanale wiadomości, więc zrobiłem drugi post i, co ciekawe, widzę tylko jeden, to dziwne.

Niech Moc będzie z wami.

Znalazłem makro w interfejsie API solidworks, które pomaga przełączać wszystkie elementy złożenia między trybem odciążonym a trybem rozwiązanym;
Dostarczam go tak, jak jest: (uwaga, przetwarzanie jest bardzo długie w przypadku dużych montaży).
Spróbować.....

'-----------------------------------------------
' Preconditions:
' 1. Open an assembly.
' 2. Open the Immediate window.
'
' Postconditions:
' 1. Sets all assembly components to either
'    lightweight or fully resolved.
' 2. Examine the FeatureManager design tree
'    and Immediate window.
'----------------------------------------------
Option Explicit

Sub ProcessComponent(swApp As SldWorks.SldWorks, swModel As SldWorks.ModelDoc2, swComp As SldWorks.Component2, swComponentSuppressionState As swComponentSuppressionState_e, sPadStr As String)

Dim vChildCompArr As Variant
    Dim vChildComp As Variant
    Dim swChildComp As SldWorks.Component2
    Dim nRetVal As Long

vChildCompArr = swComp.GetChildren
    For Each vChildComp In vChildCompArr
        Set swChildComp = vChildComp
        nRetVal = swChildComp.SetSuppression2(swComponentSuppressionState)
        Debug.Print sPadStr & swChildComp.Name2 & " <" & swChildComp.ReferencedConfiguration & "> --> " & swChildComp.GetPathName
        ProcessComponent swApp, swModel, swChildComp, swComponentSuppressionState, sPadStr + "  "
    Next vChildComp

End Sub

Sub main()

Dim swApp As SldWorks.SldWorks
    Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
    Dim swFeatMgr As SldWorks.FeatureManager
    Dim swConfigMgr As SldWorks.ConfigurationManager
    Dim swConfig As SldWorks.Configuration
    Dim swRootComp As SldWorks.Component2
    Dim bRet As Boolean
    Dim nSuppressState As Long
    Dim nResponse As Long

nResponse = MsgBox("Set all components to lightweight or resolved (Yes = Lightweight; No = Resolved)?", vbYesNo)
    If nResponse = vbYes Then
        nSuppressState = swComponentLightweight
    Else
        nSuppressState = swComponentFullyResolved
    End If

Set swApp = Application.SldWorks
    Set swModel = swApp.ActiveDoc
    Set swFeatMgr = swModel.FeatureManager
    Set swConfigMgr = swModel.ConfigurationManager
    Set swConfig = swConfigMgr.ActiveConfiguration
    Set swRootComp = swConfig.GetRootComponent3(True)
    swFeatMgr.EnableFeatureTree = False

Debug.Print "File = " & swModel.GetPathName

ProcessComponent swApp, swModel, swRootComp, nSuppressState, "  "

swFeatMgr.EnableFeatureTree = True

End Sub

Źródło: https://help.solidworks.com/2020/set_all_assembly_components_lightweight_or_resolved_example_vb.htm
Założę się, że nasi znajomi specjalizujący się w makro z przyjemnością dostosują go do Waszych potrzeb....

Pozdrowienia.

2 polubienia

Sprawdź, czy to makro SW2013 nadal działa, ponieważ wydaje się, że spełnia swoje zadanie.

https://www.3dcontentcentral.com/macros/Macro.aspx?id=191419

rebuildnsaveallparts.swp
3 polubienia

@sbadenis

Nikiel, toner makro działa, spełnia swoje zadanie, jest dokładnie tym, czego  potrzebowałem.

Zagadka rozwiązana.

Dziękuję uczestnikom , dziękuję forum.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Witam 

Próbuję śledzić, tablica właściwości to narzędzie do równania, nie! :S

1 polubienie

@ Lynk

Witam

Nie chodzi o równania, mówię o tablicy właściwości.

Spójrz na samouczek naszego przyjaciela @a.Leblanc  , to interesujące.

https://www.lynkoa.com/contenu/piloter-des-dimensions-avec-les-propri%C3%A9t%C3%A9s-personnalis%C3%A9es-de-pi%C3%A8ces-0

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

@OBI WAN myślę, że @Lynk rację, nawet jeśli przejrzysz właściwości, tworzy równanie, gdy tylko umieścisz symbol = na wzgórzu.

Wystarczy spojrzeć na koniec wcześniej cytowanego samouczka autorstwa @a.leblanc, kiedy dodaje usunięcie, otwiera okno równania i znajdujemy różne wartości dodane wcześniej.

1 polubienie

@sbadenis

Tak, rzeczywiście  nie jest źle, chodziło mi o to,  że moje wartości wpisuję w tablicę właściwości, które są faktycznie związane z równaniami.

Używam tego sposobu robienia rzeczy, ponieważ numerujemy arkusze, aby ułatwić montaż. 1 przed 1 ect...

Tak więc wprowadzanie liczb z montażu jest znacznie prostsze i szybsze.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Witam @.

Nie wiedziałem, że można w taki sposób wykorzystać formularz nieruchomości, dzięki za informację. 

3 polubienia