Łyżka z wygładzonym guzkiem

Witam

Chciałbym zrobić miarkę w tym stylu z solidworks: https://www.usinenouvelle.com/expo/img/cuillere-doseuse-pp-fond-plat-10ml-007804930-product_zoom.jpg

W przypadku pustej części chcę nadać ogólny kształt, a następnie zrobić skorupę. W tym celu wytłoczyłem kształt górnej części, którą chcę "połączyć" z dolną częścią łyżki. Próbowałem z funkcją wygładzonego, ale nie jestem pewien, czy to właściwy sposób, ponieważ otrzymuję 2 zielone kółka, które mogę przesuwać z jednego kąta pod drugim kątem bez przekonujących rezultatów (łączenie nie jest zakończone).

Dziękuję za pomoc.

screen.jpg

Witam 

Do gładkiego szczotkowania; Musisz pracować z dwoma szkicami na różnych płaszczyznach, a następnie wybierasz swoje dwa szkice, klikając CTRL i wybierasz swoją funkcję, co powinno być dobre.

2 polubienia

Witam

Funkcja wygładzonego bossa jest właściwym rozwiązaniem, ale to, co musisz wiedzieć. Dzieje się tak dlatego, że pomiędzy dwoma szkicami potrzebna jest dokładnie taka sama liczba punktów szkicu, w przeciwnym razie szkice nie będą mogły się prawidłowo połączyć.

Dodatkowo, rysując i używając krzywych prowadzących, możesz nadać kształt wygładzonemu występowi, aby jak najlepiej przylegał do kształtu łyżki.

1 polubienie

Słuchaj, właśnie zrobiłem krótką część w Solidworks 2016, aby wam to pokazać.

cuillere_avec_bossage_lisse_ac_cobra.sldprt
3 polubienia