Początkujący w BE: jak wybrać temat

Witam wszystkich, jestem początkującym w BE i mam kilka pytań. Przede wszystkim chciałbym mieć kilka wskazówek do wyboru tematu: jak to zrobić? Zrobiłem IUT z inżynierii mechanicznej, ale teraz, gdy jest to, jestem zagubiony. Chciałbym uzyskać ogólne informacje, takie jak: jak wybrać między laminatem a rozciągniętym? Dlaczego warto wybrać A60 zamiast S235? 

I wszelkie inne informacje, które mógłbym mi przydać. Dziękuję.

Witam

Proszę podać używane oprogramowanie, ponieważ nie jest ono wpisane w parametrach Państwa pytania.

Edit: Nie na temat!

1 polubienie

Witam

Wszystko zależy od funkcji Twojej części, czy potrzebujesz TTH, czy jest ona spawalna..... W rzeczywistości musisz stworzyć CDC.wtedy w książkach takich jak np. notatka lub przewodnik rysownika można znaleźć informacje.

Cdt

Fred

2 polubienia

Myślałem, że kliknąłem na SolidWorks, ale nie sądzę, żeby to się zmieniało z jednego oprogramowania na drugie :-)

1 polubienie

Dziękuję za ten początek mojej odpowiedzi Fred, czy mógłbyś rozwinąć różne przypadki?

Który gatunek będzie spawalny?

Który odcień będzie bardziej odpowiedni do zabiegu? Czernienie, na przykład, jest wykonywane na wszystkich rodzajach stali i jest tylko zabezpieczeniem? 

Aby uzyskać spawalność, należy zwrócić uwagę na procentową zawartość węgla. Na przykład 42CrMo4 jest trudniejszy do spawania.

Jeśli chodzi o informacje, korzystam z tej strony:

http://www.construiracier.fr/tout-sur-lacier/normes-et-nuances-dacier/

2 polubienia

czy możesz dać nam trochę CDC, abyśmy mogli pomóc Ci zdefiniować temat,

Cdt

Fred

@Fred: Myślę, że jest to problem globalny, którego nauczyciele tak naprawdę nie wyjaśniają wprost.

Przykład: w zależności od procesu, orientacja włókien jest inna i może mieć wpływ na projekt części.

Nigdy wcześniej mi tego nie powiedziano. I nawet jeśli wydaje się to oczywiste, trzeba się nad tym zastanowić! :)

1 polubienie

No właśnie, to ogólne pytanie!

Kończąc szkołę 5 lat temu, pozwalam sobie przedstawić mój punkt widzenia:

Materiał należy dobrać zgodnie z jego właściwościami, które zmieniają się w zależności od procesu. Na przykład matryca do wytłaczania orientuje włókna, podczas gdy odlew w odlewni nie daje tego samego wyniku.

Jeśli chodzi o wybór np. stali to S235 jest ogólna i stosowana wszędzie, więc łatwiej znaleźć dla mojego podwykonawcy, a także S355 lub 42CrMo4 o znacznie lepszych właściwościach (lub 42CD4).

Jeśli jest spawanie, materiał może być inny, lub obróbka skrawaniem, toczenie prętów ... A nawet do robienia sprężyn. Zasadniczo istnieje materiał odpowiedni do funkcji i metod produkcji.

I dlatego nie zapominaj, że podwykonawca nie ma tych wszystkich referencji na stanie. Może pojawić się tendencja do akceptowania materiału dostępnego w magazynie, zamiast konieczności składania zamówienia z terminem. 

2 polubienia

Podążając za linkiem remrem, jaka jest różnica między stalami konstrukcyjnymi S a stalami mechanicznymi E, na przykład S235 i E195 to tylko granica plastyczności?

@alexandra:

Tak, zgadza się.

Witam

Oprócz wszystkiego, co już zostało powiedziane, należy wziąć pod uwagę

• koszt: od pamięci do przejścia od S235 do S355 +10%, od blachy ocynkowanej do blachy ze stali nierdzewnej x4,...
  • środowisko końcowe: jeśli wykonasz element, który ma być na zewnątrz na wybrzeżu Atlantyku, łatwiej umieścisz stal nierdzewną, na przykład w przemyśle spożywczym, stal nierdzewną 304L lub 316
  • Żywotność sprzętu: mój element na wybrzeżu Atlantyku, jeśli ma wystarczyć tylko na jedno lato, przełączam go na S235...
  • Strona estetyczna, jeśli są to części wyglądu, które mogą wymagać specjalnych zabiegów.
1 polubienie