Zdefiniuj nową orientację/punkt odniesienia

Witam

Jak ustawić załącznik na rysunku, jak na tym obrazku:

Czy musimy zmienić orientację widoku?

Stworzyć punkt orientacyjny?  Jeśli tak, to w jaki sposób zdefiniować widoki standardowe jako widok z przodu na podstawie układu współrzędnych utworzonego za pomocą menu "Wstaw geometrię odniesienia >"?

widget.sldprt

Cześć .PL

Haha, myślałem, że zrobię to łatwo w trybie wstawiania, a następnie obracania prawym przyciskiem myszy. Ale w rzeczywistości to płaszczyzna odniesienia jest zgniła!

Rzeczywiście, będziesz musiał stworzyć nowe plany, jeśli chcesz się do nich pozycjonować. Możesz też bezpośrednio zorientować swój pokój według własnego uznania.

Następnie przechodzisz do display => edit => Orientacja

Tam masz nowe okno, które otwiera się na ekranie. Wybierz "nowy widok" (luneta z małą żółtą gwiazdą/fajerwerkami na górze). Wpisujesz nazwę swojego widoku => ok

A następnie, gdy wstawisz swoją część do MEP, wszystko, co musisz zrobić, to wybrać nazwę właśnie utworzonego widoku

Mam nadzieję, że zrozumiałem twoje oczekiwania

Redagować: 

W przeciwnym razie, jeśli nie chcesz tworzyć nowego widoku. Ustaw swój dach w pozycji, która Cię interesuje. Postępujesz zgodnie z tą samą procedurą. Tyle tylko, że zamiast "new view" kliknij na "update standard view" (luneta ze strzałką obrotu). Powinno to zresetować twoje widoki. Ale nigdy nie testowany, powiesz mi, czy działa dobrze

3 polubienia

Tak samo jak coin37coin,

Używam opcji "aktualizuj widoki standardowe", która na nowo definiuje Twoje widoki z bieżącego widoku i widoku, któremu chcesz, aby odpowiadał.

W przeciwnym razie, bez modyfikowania widoków części, możesz ustawić się w 3D z żądaną orientacją części i wybrać na rysunku, aby wstawić widok "w toku"

2 polubienia

Coin37coin podał właściwą metodę dla ogólnego przypadku i potwierdzam, że aktualizacja standardowych widoków działa dobrze (przy okazji, bądź ostrożny, jeśli rysunek został już utworzony, widoki będą następować...)

W takim przypadku, o ile jest to możliwe w porównaniu z resztą projektu, najprostszym sposobem jest dodanie funkcji przemieszczenia bryły (wstaw/funkcja/przesuń-kopiuj) za pomocą metody wiązania (por. pdf w załączniku).

tuto1.pdf
3 polubienia
@coin37coin udało Ci się stworzyć widok dokładnie taki jak ten na obrazie? Czy możesz wysłać ZIP pokoju + planu?
@martvy: tak samo, czy możesz wysłać przykład? @stefbeno: tak, rozwiązanie polegające na poruszaniu ciałami z ograniczeniami może rzeczywiście działać, dziękuję.

Prawdę mówiąc, byłbym również zainteresowany tym, czy możemy, a zwłaszcza jak, zdefiniować widok za pomocą 2 płaszczyzn.

Innym rozwiązaniem, które dobrze się sprawdza (zwłaszcza, że masz zaimportowaną część, więc nie przejmujemy się utratą informacji, prawda?) jest użycie zestawu i ponowne zapisanie w formacie sldprt. Wstawia się w nim swoją część i wiąże ją w odniesieniu do planów podzespołów. Nie wiem, czy to jest rozwiązanie stefbeno?

W każdym razie działa to dla twojego kawałka (patrz załącznik)

Jest najszybszy, ponieważ wypróbowałem metodę przerabiania widoków, ale nie jest łatwo mieć odpowiedni plan dobrze zorientowany w swoim pokoju (wymaga to cierpliwości...)

widget2.sldprt
1 polubienie

Cześć .PL

Już gdzieś widziałam ten kawałek:)

W rzeczywistości najszybsze rozwiązanie (moim zdaniem):

- Otwierasz pokój

- Ustawiasz się normalnie na płaskiej powierzchni, która powinna pojawić się w widoku rysunku

- Aktualizujesz widoki standardowe, aby ustawić bieżący widok jako widok z przodu

- Tworzysz swój rysunek i umieszczasz swój widok

- Wybierasz krawędź, która powinna być pozioma w rzucie

- Przechodzisz do Narzędzia, Wyrównaj widok rysunku i wybierasz: Zatrzymaj w poziomie, twój widok będzie taki, jak zdefiniowano na twoim obrazie, manipulacja trwa około 30 sekund

Poprosiłem cię o film

Klasa A+

Mick

vue_mep.mp4
5 polubień

Na wierzch z najnowszym manipem @Mick! (szkoda, że nie ma tego w 3D, nawiasem mówiąc)

Dobra robota Mick! Rzeczywiście, szukałem szybkiej metody, która zrobiłaby jedno i drugie, albo w 3D, albo w płaszczyźnie, ale a priori nie jest to możliwe! Brak prośby o poprawę w tym temacie?

Cześć .PL,

O ile mi wiadomo, nie ma istniejącej prośby o poprawę

Klasa A+

Mick

Witam

Naprawdę nie widzę trudności, musiałem przegapić jakąś informację!

Jeśli chcesz zmienić orientację głośności w stosunku do 2 stron, musisz wybrać 2 strony podczas "Normalnie do". Pierwszym z nich będzie TWARZ, drugim POWYŻEJ.

Następnie aktualizujesz widoki lub zapisujesz je jako nowy widok.

Edycja: obraz przerobiony.

orientation.jpg
7 polubień

Rzeczywiście, twoje rozwiązanie jest jeszcze prostsze Benoit!

Dziękuję!

Uu

1 polubienie

Rzeczywiście, jest jeszcze szybszy.

Bvo powiedział:

1 polubienie

Cóż, sztuczka z obydwoma planami. !

1 polubienie