Definiowanie początku układu współrzędnych podczas zapisywania planu w formacie dxf

Cze wszystkim

Chcę wyeksportować geometrię do comsol muitiphysics 4.4 dla osiowosymetrycznego modelu 2D.

Aby to zrobić, utworzyłem swoją geometrię w oprogramowaniu, a następnie wykonałem rysunek bez adnotacji i bez mapy bazowej.

Chciałbym teraz wyeksportować tę mapę bazową do comsol w formacie DXF, ale aby to zrobić, muszę ustawić początek układu współrzędnych lub zlokalizować moją płaszczyznę w znanej odległości od krawędzi arkusza (początek znajduje się w lewym dolnym rogu arkusza planu w oprogramowaniu).

Czy masz jakieś pomysły

Dziękuję

Witam

Nie wydaje mi się, żeby DXF zarządzał początkiem. Dlaczego rekord w formacie DXF nie załatwia sprawy?

Dlaczego nie narysować swojej geometrii, a następnie zapisać plik jako i wybrać dxf

Stamtąd poprosi Cię o punkt początkowy wyjścia.

1 polubienie

W ten sposób (patrz zdjęcie)

dxf.png
2 polubienia

Witam ponownie,

Dziękuję za odpowiedzi. Właściwie moja geometria to złożenie, więc nie mogę wybrać DXF w opcjach nagrywania.

Dziękuję

image1.jpg

Musiałem zrobić coś takiego już wcześniej, a szybkim sposobem, którego użyłem, było pobranie pliku dxf (uzyskanego przez SW) i otwarcie go za pomocą Draftsight.

Stamtąd przesunąłem całą geometrię (pociągnięcia) do początku dxf i ponownie zapisałem.

2 polubienia

Dziękuję za tę opinię, jednak na moim komputerze pro nie mam możliwości instalowania programów.

Kolejne rozwiązanie zintegrowane z solidworks, a może comsol?

A dlaczego nie zrobić tego, co robisz, ale dodając punkt szkicu na coi swojego arkusza, więc eksportując w dxf, zostajesz z tym punktem, który odpowiada początkowi =)

Nie?

1 polubienie

Nie masz Draftsight? Myślę, że jest on oferowany w standardzie podczas instalacji SolidWorks. To jest "AutoCAD" firmy Dassault.

1 polubienie

Witam, radzę inną metodę.

-Utwórz układ współrzędnych w swoim zespole w miejscu, w którym chcesz, aby się znajdował.
-Zapisz swój zestaw w formacie ACIS (. SAT) i nie zapomnij określić nowego początku, który właśnie utworzyłeś, jako punkt początkowy odniesienia w opcjach zapisywania.
-Uruchom Draftsight
-Wpisz ACISIN w wierszu poleceń i otwórz plik .sat
-Twoja część zostanie wstawiona do obszaru graficznego, a utworzony przez Ciebie układ współrzędnych będzie jej początkiem . 
-Zapisz swój arkusz w .dwg
-Konwersja .dwg do .dxf nie powinna stanowić dla Ciebie problemu...

EDIT: przepraszamy, możesz zapisać w .dxf bezpośrednio z Draftsight.

Jeśli masz problem z orientacją swojej części w Draftsight, pobaw się kierunkiem osi swojego układu współrzędnych!

Cdt

Joss

2 polubienia

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale dobrze.

Aby mieć układ współrzędnych, dlaczego nie utworzyć 2 linii reprezentujących osie X i Y, z którymi można się później wyrównać?

W przeciwnym razie, skoro chodzi o odzyskanie konspektu, dlaczego nie otworzyć ponownie DXF z raz utworzonym oprogramowaniem? Następnie możesz skopiować/wkleić kontur rysunku do 3D i zmienić jego położenie.

Cze wszystkim

Niestety nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu, który na początku wydawał mi się prosty.

W przypadku metody zaproponowanej przez chamade, mój problem polega na tym, że kiedy ponownie importuję moją geometrię w formacie dxf do środowiska 3D SW, muszę wszystko ponownie ograniczyć przed przeniesieniem. Biorąc pod uwagę liczbę wymiarów i liczbę różnych geometrii, które muszę wykonać, wydaje się to niemożliwe.

Następnie zainstalowałem rysunek Draftsight, ale nie mogłem wybrać geometrii i ustawić dla niej wymiarów względem punktu początkowego bez zniekształcania go lub przesuwania w celu wyrównania z moim początkiem.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Po skopiowaniu konturu w 3D, w Catia dostępna jest funkcja "względnej stałości", która pozwala zamrozić położenie linii między nimi bez konieczności ponownego rejestrowania wszystkiego. Czy w oprogramowaniu nie ma równoważnej funkcji?

Witam

Wracam (trochę spóźniony w temacie...) z rozwiązaniem, które może zadziałać. Oto jak to zrobić:

• Najpierw umieść widok, który chcesz wyeksportować na rysunku
  • Następnie wybierz ten widok w menedżerze właściwości
  • Na samym dole rozwiń "zapisz widok jako"
  • Ustaw niebieski manipulator w miejscu, w którym powinien znajdować się początek układu współrzędnych DXF
  • Zapisać

Ponownie zaimportowałem wygenerowany plik DXF do nowego rysunku; To działa. Pozostaje tylko przetestować na VideoCAM (Marcel Aubert)