Chcę wyeksportować geometrię do comsol muitiphysics 4.4 dla osiowosymetrycznego modelu 2D.
Aby to zrobić, utworzyłem swoją geometrię w oprogramowaniu, a następnie wykonałem rysunek bez adnotacji i bez mapy bazowej.
Chciałbym teraz wyeksportować tę mapę bazową do comsol w formacie DXF, ale aby to zrobić, muszę ustawić początek układu współrzędnych lub zlokalizować moją płaszczyznę w znanej odległości od krawędzi arkusza (początek znajduje się w lewym dolnym rogu arkusza planu w oprogramowaniu).
Musiałem zrobić coś takiego już wcześniej, a szybkim sposobem, którego użyłem, było pobranie pliku dxf (uzyskanego przez SW) i otwarcie go za pomocą Draftsight.
Stamtąd przesunąłem całą geometrię (pociągnięcia) do początku dxf i ponownie zapisałem.
A dlaczego nie zrobić tego, co robisz, ale dodając punkt szkicu na coi swojego arkusza, więc eksportując w dxf, zostajesz z tym punktem, który odpowiada początkowi =)
-Utwórz układ współrzędnych w swoim zespole w miejscu, w którym chcesz, aby się znajdował. -Zapisz swój zestaw w formacie ACIS (. SAT) i nie zapomnij określić nowego początku, który właśnie utworzyłeś, jako punkt początkowy odniesienia w opcjach zapisywania. -Uruchom Draftsight -Wpisz ACISIN w wierszu poleceń i otwórz plik .sat -Twoja część zostanie wstawiona do obszaru graficznego, a utworzony przez Ciebie układ współrzędnych będzie jej początkiem . -Zapisz swój arkusz w .dwg -Konwersja .dwg do .dxf nie powinna stanowić dla Ciebie problemu...
EDIT: przepraszamy, możesz zapisać w .dxf bezpośrednio z Draftsight.
Jeśli masz problem z orientacją swojej części w Draftsight, pobaw się kierunkiem osi swojego układu współrzędnych!
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale dobrze.
Aby mieć układ współrzędnych, dlaczego nie utworzyć 2 linii reprezentujących osie X i Y, z którymi można się później wyrównać?
W przeciwnym razie, skoro chodzi o odzyskanie konspektu, dlaczego nie otworzyć ponownie DXF z raz utworzonym oprogramowaniem? Następnie możesz skopiować/wkleić kontur rysunku do 3D i zmienić jego położenie.
Niestety nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu, który na początku wydawał mi się prosty.
W przypadku metody zaproponowanej przez chamade, mój problem polega na tym, że kiedy ponownie importuję moją geometrię w formacie dxf do środowiska 3D SW, muszę wszystko ponownie ograniczyć przed przeniesieniem. Biorąc pod uwagę liczbę wymiarów i liczbę różnych geometrii, które muszę wykonać, wydaje się to niemożliwe.
Następnie zainstalowałem rysunek Draftsight, ale nie mogłem wybrać geometrii i ustawić dla niej wymiarów względem punktu początkowego bez zniekształcania go lub przesuwania w celu wyrównania z moim początkiem.
Po skopiowaniu konturu w 3D, w Catia dostępna jest funkcja "względnej stałości", która pozwala zamrozić położenie linii między nimi bez konieczności ponownego rejestrowania wszystkiego. Czy w oprogramowaniu nie ma równoważnej funkcji?