Automatyczne definiowanie średnicy dla danej powierzchni

Witam 

Próbuję znaleźć formułę, ale nie wiem, czy to zmęczenie, czy brak obsługi, ale blokuję...:)

Pozwól, że wyjaśnię:

Posiadam M10 której znany mi przekrój rezystancji nie rusza się z 58 mm² oryginału (bez wiercenia).

Chciałbym znaleźć wzór, który dałby mi lub zbliżył się do aktualnej średnicy, Ø2 w tym przypadku na planie znając pozostałą powierzchnię rezystancyjną (40,97 mm²) w celu zminimalizowania iteracji, aby osiągnąć tę powierzchnię 40,97, ale mam wrażenie, że mam zbyt wiele niewiadomych, Czy ktoś ma odpowiedź?

Z góry dziękuję.

capture.jpg
1 polubienie

Czy to może ci pomóc?

Według tej strony: http://b.urbani.free.fr/pagevisserie/visserie.htm 

Przekrój   8mm
(8mm to jego średnica zewnętrzna, odejmujemy 1mm 
do gwintów, które nie przyczyniają się do oporu)
Jego promień wynosi zatem 3,5
3,14159 x 3,5 x 3,5 = 38,50

Jeśli śruba jest oznaczona jako 8.8 (twarda stal) 
Jego wytrzymałość na rozciąganie wynosi 80 kg/mm² 
a zatem 56 kg/mm² przy ścinaniu;  
W związku z tym będzie się opierać :
38,50 x 80 = 3,08 tony w trakcji
38,50 x 56 = 2,50 tony przy ścinaniu 

jeśli śruba jest oznaczona jako 12.9 (bardzo twarda stal HR HR o wysokiej wytrzymałości ) 
Jego wytrzymałość na rozciąganie wynosi 120 kg/mm² 
a zatem 84 kg/mm² w ścinaniu;  
38,50 x 120 = 4,62 tony w trakcji
38,50 x 84 = 3,23 tony przy ścinaniu 

Przekrój 8mm
(8 mm to jego średnica zewnętrzna, odejmujemy 1,25mm
do gwintów, które nie przyczyniają się do oporu)
Jego promień wynosi zatem 3,38
3,14159 x 3,38 x 3,38 = 35,88

jeśli śruba jest oznaczona jako 12.9 (bardzo twarda stal HR HR o wysokiej wytrzymałości )
Jego wytrzymałość na rozciąganie wynosi 120 kg/mm²
a zatem 84 kg/mm² w ścinaniu;
35,88 x 120 = 4,3 tony w trakcji
35,88 x 84 = 3,0 tony w ścinaniu

@+

4 polubienia

Myślę, że to ta formuła, której ci brakuje:

Myślę, że będziesz w stanie połączyć alfę ze średnicą otworu...

surface_segment_circulaire.jpg
4 polubienia

O ile się nie mylę, myślę, że R.Cos(alfa/2)=diatrou/2

1 polubienie

I nie zapominaj, że twoja pozostała sekcja składa się z 2 okrągłych segmentów

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, zajmę się tym w ten weekend lub w przyszłym tygodniu, jestem dziś trochę zbyt zajęty pracą ;)

Życzę Ci miłego dnia.

1 polubienie

Witam

Tak więc, gdy r jest promieniem małego otworu, a R promieniem dużego otworu, dochodzę do:

Edit: Całość *2...

Zasadniczo zrobiłem stosunek sektora do całego dysku, do którego odejmuję prostokąt o szerokości r i długości tonu L/2.

Kiedy pojawi się edytor równań na Lynkoa. (:

2 polubienia

Witam, przepraszam, że odpowiadam późno, patrzę na to teraz, ponieważ tak naprawdę nie miałem wcześniej czasu ...

Wydaje mi się, że w rzeczywistości źle się wyraziłem, źle dałem się zrozumieć, bo pozostaję na zbyt wiele niewiadomych, przynajmniej tak mi się wydaje, chyba że coś przeoczyłem. Postaram się wyrazić to jaśniej.

Mam, w której robię otwór, aby osłabić ją w przyczepności. Ta średnica otworu nie jest znana.

Rodzaj "topliwej".

Ta śruba nadal będzie w M10, więc rezystancja 58mm².

Znam oczywiście swoją wartość końcowego odcinka z nawierceniem, do którego muszę dotrzeć, na przykład 48 mm² (2 okrągłe segmenty)

Do tej pory pracowałem próbując każdej średnicy wiercenia (Ø1, 1,2,1,5,2 itd. ...) aż osiągnie żądaną wartość lub zbliży się do niej (48 mm²).

Więc jeśli to możliwe, chciałbym zrobić tabelę ze wszystkimi testami , które przeprowadziłem ze wszystkimi różnymi wiertłami i skonsultuję się z tabelą), że kiedy wprowadzę ostateczną wartość przekroju, automatycznie podaje mi rozmiar wiertła mojego wiertła...

Dziękuję za pomoc w każdym razie. Pozdrowienia.

haaa mam polaczenia, ktore sa zrobione... Przeglądam twoje wiadomości i informuję cię na bieżąco lol

Otóż nie, właściwie... Pomyślałem, że mogę się z tego wydostać, wydobywając kąt alfa formuły z powietrza na ekranie Steph Beneo... a następnie kąt, użyj go w innych wzorach ... Oczywiście, że nie

Suszę to...