Dell XPS 15 dla Solidworks?

Cze wszystkim

Od wielu lat pracuję nad stacją roboczą Dell Precision M2800 i wersją oprogramowania z 2015 roku.

Chcę zmienić swoją stację roboczą i wahałem się między 2 produktami firmy DELL:

- Nowy XPS 15 (W10 pro 64-bitowy / i7-10750 / 32 GB pamięci RAM / karta Nvidia GEFORCE GTX1650 Ti / wyświetlacz UHD)

- Precision 5540 (W10 pro, 64 bity / i7-9850H / 32 GB pamięci RAM / karta Nvidia quadro T2000 / wyświetlacz UHD)

Wiem, że precyzja jest przeznaczona do obracania SW, ale jest dostępna w ciągu 1 miesiąca i kosztuje 1000 € więcej niż XPS

Moje pytania są zatem następujące : czy masz jakieś uwagi na temat XPS15, a w szczególności karty graficznej? Brak błędów wyświetlania z UHD?Myślę, że będę musiał zaktualizować  SW15 do nowszego, prawda?

Z góry dziękuję za rady/opinie!

Witam

Nie jestem informatykiem, ale mój komputer jest mocniejszy niż twój i pozostaje w tyle niż I9.

Im ważniejsza jest karta graficzna, im wyższa liczba, tym lepiej. Kopalnia P5000 Nvidia quadro i jest ograniczona.

Cóż, otwieramy zespoły składające się z ponad 10000 komponentów.

Ale hej, wszystko zależy od tego, co chcesz robić. Jestem standardową wersją SolidWorks (2020), a nie profesjonalną , co też jest całkiem niezłe.

Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to zapytać o to SolidWorks lub kliknąć ten link https://www.solidworks.fr/sw/support/SystemRequirements.html

I tak, musisz zmienić wersję, ponieważ od tego czasu 2015 działa dobrze i stanie się przestarzały, to znaczy nie będzie już konserwacji, kończy się na 2017 roku, spójrz na powyższy link.

Powodzenia.

@+.

AR

1 polubienie

Dobry wieczór

Na jakiej wielkości  podzespołach pracujesz?

Z mojej strony  mamy dwa rodzaje przenośnej  konfiguracji

Precision 5750 nVidia , Quadro RTX 3000 4gb , 16 GB RAM

Dobrze sprawdza się w przypadku zestawów składających się z 500 sztuk

Precision 7750, Quadro RTX 4000 6 GB, 32 GB pamięci RAM

Ta konfiguracja dla większych zestawów.

Osobiście trochę ograniczyłem konfigurację XPS 15. W końcu wszystko zależy od twojego zastosowania.

Konieczne będzie przełączenie się na nowszą  wersję solidworks, aby w pełni wykorzystać nową konfigurację.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Problemem jest karta graficzna: GTX to karta do gry, która nie wie, jak interpretować instrukcje oprogramowania CAD (open GL). Więc zapłacisz (drogo) za kartę graficzną, która nie będzie używana przez system.

Jeśli chodzi o cenę, nie wiem, jakie masz opcje, ale mam raczej 300 € różnicy.
Nawiasem mówiąc, mówisz o Precision 5540, ale jest nowa wersja, 5550.
Jeśli chodzi o cenę, przy tych samych opcjach (i7, 16 GB RAM, 500 GB SSD), otrzymujemy na stronie Della:
- Precyzja 5540: 1960€;
- XPS 15: 2200€ (ale brak odpowiedniej karty graficznej, więc duże ryzyko dużego rozczarowania);
- Precision 5550: 2400 € (Quadro T1000) / 2500 € (Quadro T2000).

Osobiście, jeśli jesteś przyzwyczajony do tego, aby Twój sprzęt był trwały i masz budżet, nie zadałbym zbyt wiele pytania.

W przypadku zmiany wersji jest to nieco bardziej złożone.
- Zakładam, że nie masz umowy serwisowej? W związku z tym będziesz musiał zapłacić równowartość ceny licencji. Należy przeprowadzić refleksję ze sprzedawcą na temat różnych możliwych opcji.
- SW15 jest z pewnością kompatybilny z W10, ale jest to pierwsza wersja (i nadal tylko z SP5), która to robi, więc wyraźnie nie jest zoptymalizowana.
- Jak powiedział @A.R, SW nie jest już utrzymywany, ale nie będąc w ramach umowy, nie przeszkadzało ci to bardziej. Pytanie brzmi: czy miałeś jakieś irytujące/blokujące błędy?

2 polubienia

Dziękuję wszystkim za rady/rekomendacje.

Moje użycie SW nie jest zachłanne, ponieważ są to głównie małe zespoły (<100 sztuk).

Niemniej jednak nie zamierzam wybierać XPS i faworyzować precyzji z quadro.

A dla SW zamierzam się temu przyjrzeć!

Dziękuję