Prośba o pomoc w finalizacji projektu niszczarki

Witam

Dwie uwagi: zęby noży nie powinny jednocześnie atakować materiału na całej długości wału, ale powinny być przesunięte w taki sposób, aby trzpień był po prostu zasysany. (Innymi słowy, tylko jeden ząb wału silnika i wał wtórny stykają się z trzpieniem.) Jeśli nie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że twój uchwyt będzie skakał przez długi czas, zanim zostanie zassany przez młynek.

Brak sworzni do kół łańcuchowych. Zasadniczo minimalna powierzchnia łożyska między wpustem a zębnikiem musi być co najmniej równa powierzchni nośnej zębników.

Chyba, że chcesz stworzyć ogranicznik momentu obrotowego, w takim przypadku musisz dopasować rozmiar sworznia tak, aby poddał się żądanemu momentowi obrotowemu.

Nie robiłem żadnych obliczeń i nie pytam o moc silnika ale widząc 3D silnika zakładam, że jest to co najmniej 5 do 6 Kw przy 1500 obr/min, mam wrażenie, że jest mocno przewymiarowany do rozdrabniania tektury nie mówiąc już o przekładni redukcyjnej, która zwielokrotnia moment obrotowy przez około 20. Wszystko po to, aby powiedzieć, że myślę, że będziesz w stanie zmielić pralki, jeśli zabraknie Ci kartonu... (Hihi)

1 polubienie

Witaj Yves

W rzeczywistości, jeśli spojrzysz na zespół, istnieje rodzaj ogranicznika momentu obrotowego tarczy. Zapobiegnie to spaleniu się silnika, jeśli się zacina. :-)

Dobry wieczór

Całkowicie się z tobą zgadzam

Roztwór sworznia zmienię za pomocą klucza równoległego z 2 pierścieniami osadczymi po obu stronach koła (koło zębate czołowe). Rzeczywiście, jak mówi Zozo, istnieje ryzyko hazardu w przypadku wstrząsów...

Motoreduktor ma moc 11 kW z maksymalnym momentem obrotowym 4332 Nm, więc jak mówi  Yves T, aby szlifować pralki ...

@Zozo

Chciałbym, żebyśmy zdecydowali  o geometrii noży.

Pozdrowienia 

Witaj Firass

Zrobiłem Ci nowy kształt noży 3-zębnych, ale przede wszystkim są one zamontowane naprzemiennie kątowo.

Powinieneś mieć kawałek rano z proponowanym montażem plus animacja, która pokazuje, jak będzie chrupać uchwyt.

Do zobaczenia

Witam wszystkich i Firass

Oto zdjęcia noży i ich dynamiki pracy. Noże po jednej stronie nie są wyrównane, ale przesunięte o 60° jeden nóż na dwa (jest to zgodne z uwagą Yves'a)

To przesunięcie 1 na dwa ma wpływ na mniejszy wysiłek dla drzew i ułatwia rozdrabnianie.

Robię animację, która pojawi się po południu.

@ Firass   Bądź ostrożny, twoja odległość środkowa między dwoma wałami jest błędna o 1 mm , co oznacza, że twoje pierwotne średnice nie zostaną nałożone, a to spowoduje wstrząsy i wstrząsy na kołach zębatych z powodu sztucznego luzu, który tworzysz w ten sposób.

dynamique_dechiquetage_vue_1.zip

@Firass i @ wszyscy ci, którzy interesują się tym tematem

Oto mała animacja, która jest nieco uproszczona.

animation_dechiquetage_v1.mp4
1 polubienie

Witaj Zozo,

Jestem bardzo zadowolony z Waszego rozwiązania. 

Rzeczywiście, ulepszyłeś noże z kilku powodów (jeśli dobrze zrozumiałem zjawisko cięcia z efektem szczypiec "orlego dzioba"), noże będą bardzo małe ze względu na rozstaw osi (myślę, że będzie to 127 mm zamiast 128), a także kształt noży z pierścieniami (działają jak ostrze i lamé tale, to jest według Zdjęcie "Noże operacyjne").

Inna sprawa, że zgodnie ze zdjęciem "dynamicznego rozdrabniania" zęby są naprzemiennie w taki sposób, że 2 zęby mocują uchwyt, a 3 zęby miażdżą uchwyt i tak dalej...

Tak więc, aby potwierdzić twoje rozwiązanie, chciałbym wiedzieć , jaki jest przekrój aktywnej części noża, który zmiażdży materiał i ile zębów jest wyrównanych dla jednego wału.

NT: Twoja jakość wyjaśnienia jest ogromna i dobrze uproszczona, dziękuję!

Pozdrowienia 

1 polubienie

Nóż ma grubość 10 mm, a pierścienie 12 mm. Ale oboje musimy je pogrubić w odpowiednich proporcjach, jeśli chcemy grać bezpiecznie.

Nie robiłem symulacji, ponieważ nie znam (rzeczywistej) siły potrzebnej do ścinania grubości trzpienia za jednym razem.

Myślę, że jeśli popracujesz nad kształtem swojego zbiornika, możesz lepiej kontrolować rozdrabnianie, ponieważ na szczęście zawsze mamy ten sam przedmiot do rozdrobnienia. Fakt ten pozwala nam wyspecjalizować się w bardziej zasobowym zbiorniku, co jest niemożliwe, gdyby była to maszyna uniwersalna.

Którą wersję SW posiadasz, jeśli jest to SW 2018, to proste, wyślę Ci podzespół: w przeciwnym razie wyślę Ci rysunek w formacie PDF i wystarczy przerobić kształt noża w mniej niż 10 minut.

:-) :-) 

2 polubienia

Witaj Zozo,

Otóż siłę tnącą możemy oszacować na podstawie iloczynu naprężenia ścinającego dla trzpienia (weźmiemy 6,4 MPa) dla przekroju ścinanego, na przykład w ten sposób (Sc=774 mm²)

Ale potrzebujesz objętości (leja), która zajmie określoną liczbę trzpieni, w przeciwnym razie możesz poznać szybkość rozdrabniania tej maszyny. 

Mamy tę samą wersję SW :-)

Pozdrowienia 

Pociski

Nie wiem czy pamiętacie, ale na początku naszych rozmów pytałem o siłę potrzebną do przebicia się przez 18 mm grubości  trzpienia.

Chciałbym siłę mierzoną konkretnie poprzez przyłożenie ciężarków do narzędzia (wystarczy podnośnik z manometrem (w przypadku braku penetrometru), a nie z teoretycznych obliczeń, do których nie daję żadnego kredytu, ponieważ tektura kraft jest naprawdę wyjątkowa.

Trzeba uważać, bo po kilku centymetrach szlifowania rurka zgnie się na pół. Innymi słowy, dwie krawędzie małego promienia będą się stykać. Od tego momentu trzy lub sześć noży będzie miało dwa razy większą grubość do cięcia.

Ponadto cylindry utworzone przez trzpienie są kosztowne, więc zgięcie cylindra na pół będzie wymagało znacznego wysiłku (dane, których jeszcze nie znamy, ale z którymi można eksperymentować, kładąc ciężarki, aby zgniatać trzpień w kierunku promieniowym. Czy możesz znaleźć tę wartość, mierząc w prawdziwym życiu

To powiedziawszy, nie wiem, czy o tym wiesz, ale kartonowy uchwyt zmiażdżył się w kierunku promieniowym, ale materiał traci swoją spójność, ponieważ Kraft rozpada się, ponieważ różne warstwy każdego uzwojenia nie sklejają się już ze sobą. Zjawisko to ułatwia cięcie. Ale nawet przy tym zjawisku musisz pociąć 36 mm tektury w trybie szczypiec.

Jeśli chodzi o liczbę Chrupiących Trzpieni jednocześnie, jeśli zmodyfikujesz swój lej, jak sugeruję, liczba wynosi cztery,  jednak trzy wydaje mi się bardziej rozsądne. Spójrz na zespół połączenia

Nie musisz chrupać więcej niż 15 x 3 na godzinę (myślę, że trzy minuty na uchwyt). Nie wiemy ile z nich musi zostać zniszczonych w chwili obecnej????

W załączeniu Twoje części w montażu  w wersji 2018  :-)

assemblage_des_couteaux_avec_moindres_efforts.zip

Witam

Firass, czy zastanawiałeś się, dlaczego musisz zmodyfikować górny lej i czy byłeś w stanie coś zamodelować.

Staram się iść krok po kroku, aby cię nie utopić , ale w twoim projekcie wciąż jest ogromny system operacyjny.

1°) Silnik nie jest zamocowany na tych samych profilach, co boki, które podtrzymują wały noży.

2°) Nie masz elastycznego sprzęgła między wyjściem wału silnika a ogranicznikiem momentu obrotowego tarczy. Podczas gdy symulacja pokazuje, że na końcu wału, który utrzymuje noże, występuje lekki fexion promieniowy. Umieściłeś również łożyska przegubowe, co jest mądre.

3°) Nie masz szans na spawaną mechanikę, aby mieć jakąkolwiek równoległość między podstawą silnika a profilem podtrzymującym wały noży. Zwłaszcza, że poszedłeś postawić swój silnik w starożytności z ramą i nie masz żadnego klina ani kolumny na ramie. Twoja rama przesunie się w kierunku osiowym o kilka milimetrów, a nawet centymetrów

4° Nie dostarczyłeś żadnego systemu mechanicznego do wyrównania między dwoma wałami (wałem silnika i wałem nożowym)

Pamiętaj, że regulacje są co najmniej H7 w sprzęgle

Więc oto problem, który moim zdaniem musisz rozwiązać.

Pozdrowienia

PS Czy naprawdę możesz zrobić tę maszynę?
A może musisz tylko sporządzić kompletny plik projektowy.
Jeśli twój korepetytor (nauczyciel) lub twój przełożony w firmie są dobrzy, nie powinni akceptować takiego montażu silnika, biorąc pod uwagę poziom dyplomu, do którego dążysz.
Powodzenia

Dobry wieczór

Myślę, że należy dodać pokrywę w górnej części leja, aby trzpienie były zablokowane podczas rozdrabniania, dzięki czemu objętość otworu zostanie zmniejszona.

Do sprzęgła wyeliminuję ogranicznik momentu obrotowego przez zdejmowane elastyczne sprzęgło piasty ponieważ piasta tego ogranicznika jest niewystarczająca dla dwóch kluczy z wałkiem nożowym (ale problem w tym, że silnik zostanie uszkodzony podczas nadmiernego momentu obrotowego!!).
Czy przemieszczenie ramy jest spowodowane rezonansem drgań silnika?
Myślę, że sztywność tej ramy jest zaspokojona, gdy mówimy o współczynniku bezpieczeństwa 3 (wynik po symulacji) bez klinów.

Naprawdę jeśli chodzi o system osiowania, nie mam pojęcia, ale postaram się go poszukać.

Dla mnie to tylko nauka i projektowanie, ale uświadomienie sobie, że należy zrecenzować firmę w dłuższej perspektywie  (jeśli maszyna jest piękna).

(Myślę, że ten projekt ma z tobą nieskończoną liczbę błędów)

Dziękuję Zozo za uwagę.

1 polubienie

Witaj Firass

Nie, nie ma nieskończonej liczby błędów, poczyniliście bardzo duże postępy i wprowadzacie niezbędne zmiany.

Jeśli założysz sprzęgło elastyczne, będzie dobrze, ale myślę, że lepiej byłoby rozważyć podkładki pod silnikiem, aby mieć jak najściślejsze wyrównanie. Rzeczywiście, przy mechanicznie spawanych ramach porusza się dość mocno podczas spawania i dość trudno jest uzyskać milimetr lub mniej. Lepiej jest, aby mocowanie silnika było o 5 do 8 mm niższe i umieściło podkładki regulacyjne do wyrównania do góry. Elastyczne sprzęgła są wybaczające,  ale i tak nie za bardzo.

W celu ochrony silnika musisz skontaktować się z producentem lub elektrykiem, ponieważ istnieją systemy, które wyłączają się, gdy tylko przekroczysz określone obciążenie przez X sekund. (To gra z natężeniem prądu, które wzrasta, jeśli się blokuje). Założyłem go na siłowniki elektryczne i działa dobrze bezpiecznie.

Do leja zasypowego w załączeniu znajduje się propozycja

Od Ciebie zależy, czy go dostosujesz!

Chodzi o to, aby trzpienie schodziły w dół tak pionowo, jak to możliwe , a każdy trzpień pozostał oddzielony od innych tak długo, jak to możliwe.

W proponowanym modelu liczy się szacunek dla pomarańczowych twarzy, Bądź pobłażliwy, bo zrobiłem to w pośpiechu jak łobuz. To tylko zasugerowanie pomysłu, ale to od Ciebie zależy, jak go zrealizujesz.

Już prawie skończyłeś i wcale nie jest źle.

Odwagi, meta nie jest daleko. :-) :-) 

asm.zip

Witaj Zozo

Dobry pomysł
ale nie wiem, dlaczego dodajesz tę dodatkową część, moje pytanie brzmi, czy są jakieś problemy, jeśli trzpienie się stykają?

W przeciwnym razie rozumowałeś na pojedynczym przypadku (trzpień pionowy), a następnie zmusiłeś operatora do ustawienia ich w tej pozycji, podczas gdy on będzie rzucał trzpienie losowo, więc możliwe jest to w przypadku (trzpień poziomy).

Chodzi tylko o to, aby operator miał swobodę korzystania z tej maszyny, więc nie ma żadnych ograniczeń.

Tak, nie zapominaj, że ta część ma tę zaletę, że zapobiega uderzaniu uchwytów w ścianę leja, a także na spapach.

Moim zdaniem lej zasypowy pozostaje otwarty jak w maszynach uniwersalnych.

(Szanuję twój pomysł, ale żeby go uprościć)

W jaki sposób działa siłownik elektryczny ze względu na bezpieczeństwo silnika?

Tak naprawdę znam się tylko na siłownikach mechanicznych, hydraulicznych i pneumatycznych, ale to jest dla mnie szansa, aby uczyć się z Wami nowych rozwiązań.

Pozdrowienia 

Witam

Jeśli chodzi o skoczek, nie podzielam twojego punktu widzenia, ale to nie jest ważne, masz rację, robiąc to, co myślisz. Praktyka sprawia, że jesteś silny w przeklinaniu!!

Zwłaszcza, że maszyna nie zostanie zbudowana w najbliższej przyszłości.

Złożyłem jednak tę propozycję tylko dlatego, że ogranicza to wysiłek na wszystkich nożach. Ponadto nie jestem przekonany, że jeśli uchwyt padnie poziomo, noże mogą go łatwo rozdrobnić, ale gdy tylko noże zdołają chwycić trzpień, będziesz miał maksymalny wysiłek, ponieważ uchwyt zgnie się w połowie przez zgniatanie. Dzięki pionowemu roztworowi wodnemu, zamiast mieć dwie grubości powyżej 500 mm, będziesz miał go na jednej średnicy, więc wysiłek będzie znacznie mniejszy.

Operatorzy, którzy rzucają go luzem lub pionowo, nie robią dużej różnicy, zwłaszcza, że nadal nie powiedziałeś nam, ile mają zniszczyć na godzinę.

Aby zakończyć rozmowę na ten temat , mówisz (( czy są jakieś problemy, jeśli trzpienie się stykają ? ))

Nie ma problemu, jeśli zetkną się ze sobą, zanim zaczną być chwytane przez noże. Gdy jeden lub dwa zostaną złapane przez noże, nie ma to już znaczenia, ponieważ trzpienie nie mogą się przenikać. Metoda FIFO First In Firts out - innymi słowy, ostatni złapany przez noże nie może podwoić tego, który został złapany przez noże jako pierwszy.

Prostota tak zwanego uniwersalnego zbiornika nie powinna być sprzeczna z solidnością i niezawodnością procesu.
Jestem zwolennikiem KISS niech to prosta i głupia metoda, ale z doświadczenia wiem, że zawodność zawsze będzie kosztować więcej niż niewiele bardziej wyrafinowany lej.

Zwłaszcza, że przy metodzie pionowej wysiłek będzie mniejszy na zbiorniku.

Tak naprawdę, żeby zdecydować między nami w tej kwestii, musielibyśmy mieć maszynę i robić testy z masowymi i stricte pionowymi. Zobaczylibyśmy co silnik powie pod względem wysiłku i w zależności od przypadku wystarczyłoby zmodyfikować lej w kierunku, który proponuję lub nie.

Co prowadzi mnie do pytania, które zadajesz (( Dla bezpieczeństwa silnika, jak działa siłownik elektryczny?))

Mówiłem ci, że musisz zwrócić uwagę na różnice w natężeniu prądu. To właśnie robią specjalistyczne płytki elektroniczne, które z góry odcinają przekaźniki mocy, które zasilają silnik o określonej godzinie. (jest prawie taki sam jak termika na przekaźnikach mocy). Nie mogę powiedzieć wiele więcej, ale producent silnika musi o tym wiedzieć, ponieważ w zależności od mocy problemy nie są takie same. Co więcej, wykracza to poza moją specjalizację. To nie może być ezoteryczne rozwiązanie, ponieważ tak robią moi trzej producenci siłowników elektrycznych.

Masz to, informuj nas na bieżąco o ocenach, które otrzymasz.

Pozdrowienia

PS: dla tych, którzy śledzili nas do tej pory, a nie mają SW2018 zamieszczam kilka zdjęć, które podsyciły dyskusję na temat leja :-) :-) 
Nie zarabiamy dużo, ale świetnie się bawimy :-)

vues_tremie_-_mandrin_verticaux.zip

Oto ASM dla animacji.

Pozdrowienia 

machine_complet.zip

Czy możesz przesłać nam raport i projekt?

Witam

Możemy również dostarczyć części do Ciebie i to bezpłatnie

Jednak w naszych krajach zwyczajowo mówi  się "cześć", a także "aychek / choukrane" (شكرا). 

Bieloma

4 polubienia