Witam
Będąc zaangażowanym w marketing mojej firmy, ale nie korzystającym bezpośrednio z SolidWorks, od jakiegoś czasu rozważałem inwestycję w oprogramowanie Solidworks Composer (ex 3DVIA Composer).
Biorąc jednak pod uwagę inwestycję, jaką reprezentuje, chcę mieć pewność, że spełni moje potrzeby.
W tym celu bardzo chciałbym uzyskać informacje zwrotne od zwykłych użytkowników tego oprogramowania (użytkowników SolidWorks lub nie równolegle).
Jedną z rzeczy, która szczególnie mnie martwi, jest to, że najwyraźniej pojęcie naprężeń mechanicznych w ogóle nie istnieje w kompozytorze SolidWorks.
To znaczy, że jeśli chcę nakręcić film objaśniający kinematykę mechaniczną (a nie prostą kinematykę eksplodowaną, jak pokazano w większości demonstracji), będę musiał to zrobić "ręcznie" poprzez kolejne translacje i obroty, które wydają mi się więcej niż przypadkowe, lub użyć osi rodzic/dziecko, które nie są ergonomiczne...
Widziałem ten temat dyskutowany na innych forach, jak poniżej, ale bez żadnych większych rozwiązań.
Czy od tego czasu problem został rozwiązany lub poprawiony?
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i opinie!
-----------------------------------------------------------------
Cytat z Rafael.allouche
" Brak importu wiązań Solidworks do 3d-Via pomimo użycia wtyczki eksportu (która jest używana w zasadzie do czego?). Punkt potwierdzony przez handlowca. Fajnie jest importować metadane plików, ale bez ograniczeń... Zaskakujący.
Rozwiązaniem jest ręczna przebudowa układu napędowego "wybierz rodzica/dziecko.... Ustaw oś obrotu... " antyergonomiczne, jak to tylko możliwe i DŁUGIE na raczej małych zespołach, więc nie mówmy o dużych... Wydaje mi się, że samo istnienie oprogramowania bez tej funkcji jest absurdalne.