Zamów opinie użytkowników SolidWorks Composer

Witam

Będąc zaangażowanym w marketing mojej firmy, ale nie korzystającym bezpośrednio z SolidWorks, od jakiegoś czasu rozważałem inwestycję w oprogramowanie Solidworks Composer (ex 3DVIA Composer).

Biorąc jednak pod uwagę inwestycję, jaką reprezentuje, chcę mieć pewność, że spełni moje potrzeby.

W tym celu bardzo chciałbym uzyskać informacje zwrotne od zwykłych użytkowników tego oprogramowania (użytkowników SolidWorks lub nie równolegle).

Jedną z rzeczy, która szczególnie mnie martwi, jest to, że najwyraźniej pojęcie naprężeń mechanicznych w ogóle nie istnieje w kompozytorze SolidWorks.

To znaczy, że jeśli chcę nakręcić film objaśniający kinematykę mechaniczną (a nie prostą kinematykę eksplodowaną, jak pokazano w większości demonstracji), będę musiał to zrobić "ręcznie" poprzez kolejne translacje i obroty, które wydają mi się więcej niż przypadkowe, lub użyć osi rodzic/dziecko, które nie są ergonomiczne...

Widziałem ten temat dyskutowany na innych forach, jak poniżej, ale bez żadnych większych rozwiązań.

Czy od tego czasu problem został rozwiązany lub poprawiony?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i opinie!

-----------------------------------------------------------------

Cytat z Rafael.allouche

Brak importu wiązań Solidworks do 3d-Via pomimo użycia wtyczki eksportu (która jest używana w zasadzie do czego?). Punkt potwierdzony przez handlowca. Fajnie jest importować metadane plików, ale bez ograniczeń... Zaskakujący.
Rozwiązaniem jest ręczna przebudowa układu napędowego "wybierz rodzica/dziecko.... Ustaw oś obrotu... " antyergonomiczne, jak to tylko możliwe i DŁUGIE na raczej małych zespołach, więc nie mówmy o dużych... Wydaje mi się, że samo istnienie oprogramowania bez tej funkcji jest absurdalne.

Kiedy przyszedłem do mojej ostatniej firmy, właśnie zamówili SolidWorks Composer i rozważali użycie go do symulacji trajektorii, ale bardziej zorientowanych na marketing/sprzedaż...

Obejrzałem, przeszedłem 3-dniowe szkolenie i trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. W przypadku symulacji krok po kroku, takiej jak przesuwanie kartonu na linii przenośnika, jest to zrobione, nawet bardzo dobrze. Jeśli natomiast ma to pokazać robota 6-osiowego z połączonymi ruchami, zapomnij o tym!

Dużym zainteresowaniem Composera cieszą się ilustracje, renderowanie wysokiej jakości przy jednoczesnym zachowaniu powiązania z oprogramowaniem: w przypadku aktualizacji modelu 3D nie trzeba wszystkiego przerabiać. Bardzo dobrze nadaje się również do tworzenia animacji procedur montażowych.

Jeśli więc ma to robić dość skomplikowane animacje, to może lepiej korzystać z licencji SolidWorks do pracy niż na module Motion Manager. Nie jestem pewien, czy różnica w cenie licencji jest ogromna.

Jaki rodzaj animacji planujesz zrobić?

2 polubienia

Nie używam SolidWorks Composer

ale na stronie udostępniania Lynkoa............................. (a nie  fofo ;-) Klementyna)

Na stronie Szukaj: Solidworks Composer znajdziesz tutoriale i wątki dyskusji

http://www.lynkoa.com/search/solidworks%20composer

Z tego, co udało mi się zrozumieć, jest to idealne narzędzie do komunikacji.

@+ ;-)

Witam

Ze swojej strony jestem intensywnym użytkownikiem 3DVIA Composer.

Jest to oprogramowanie, które nie wykonuje kinematyki łańcuchowej. Aby to zrobić, musisz zrobić proste przerywniki filmowe, które animujesz ręcznie.

Jedną z zalet korzystania z kompozytora 3DVIA/Solidworks jest jego zdolność do zmniejszania cyfrowych makiet. Jednak bardzo duże zestawy bardzo szybko nie nadają się do użytku, zwłaszcza jeśli są teksturowane i używasz nieprzystosowanego komputera.

W przeciwnym razie jest to dobra aplikacja do komunikacji, konserwacji dokumentacji, tworzenia ilustracji i animacji, IPC...

1 polubienie