Witam
Próbuję określić wymiary pomieszczenia w SW, powołując się na to, że używam VB.NET.
Czekam na Waszą pomoc i dziękuję.
Witam
Próbuję określić wymiary pomieszczenia w SW, powołując się na to, że używam VB.NET.
Czekam na Waszą pomoc i dziękuję.
Witam
Kiedyś stworzyłem małe narzędzie, które pozwoliło mi zrobić coś podobnego, zobacz TUTAJ.
Pozdrowienia
Oto kolejny model, który, jak wspomniano, "bez subskrypcji Privilege może być używany i testowany przez 1 miesiąc.", zobacz TUTAJ.
Pozdrowienia
A oto wersja narzędzia, którą stworzyłem, ale z dodatkiem przycisku do obliczania śladu na części lub złożeniu już załadowanym w Solidworks.
Pozdrowienia
Witam i dziękuję za pomoc,
to nie do końca to, próbuję określić długość i szerokość (lub średnicę) części w SW za pomocą kodu VB.NET.
Witam
Prawdopodobny błąd w zrozumieniu z mojej strony, jeśli dobrze rozumiem, to co próbujesz zrobić, to napędzać VB.NET szanse?
Pozdrowienia
Witam
to czego dokładnie szukam to określenie długości i średnicy w montażu na SW za pomocą VB.net, aby później z nich skorzystać.
Witam
Aby to zrobić, możesz skorzystać z konfiguracji. Tworzysz swoją i dla każdej długości lub średnicy wykonujesz dodatkową konfigurację.
Witam
Nie do końca rozumiem ostateczną potrzebę, ponieważ w przypadku, jak mówi ac cobra 427, istnieje możliwość skorzystania z konfiguracji, lub skorzystania z zestawu narzędzi. Teraz, jeśli ma to sterować wymiarami na części programowej, można to zrobić jak poniżej.
Jeśli weźmiemy pod uwagę, że część załadowana do SW składa się z funkcji "Boss.-Extru.1" wykonanej ze szkicu "Sketch1", w której znajdziemy wymiary "D1@Esquisse1" i "D2@Esquisse1" dla szerokości i długości, a wymiar grubości wyciągnięcia nazywa się "D1@Boss.-Extru.1", to możemy je kontrolować w następujący sposób:
Dim swApp As Object
Dim Part As Object
Dim myDimension As Object
Dim boolstatus As Boolean
Sub main()
Set swApp = Application.SldWorks
Set Part = swApp.ActiveDoc
Set myDimension = Part.Parameter("D1@Esquisse1")
myDimension.SystemValue = 0.11
Set myDimension = Part.Parameter("D2@Esquisse1")
myDimension.SystemValue = 0.05
Set myDimension = Part.Parameter("D1@Boss.-Extru.1")
myDimension.SystemValue = 0.002
boolstatus = Part.ForceRebuild3(True)
Part.ClearSelection2 True
End Sub
Pozdrowienia
Witam i dziękuję za odpowiedź,
Problem polega na tym, że chcę określić wymiary standardowych elementów dodanych z bibliotek SW (, nakrętki itp.), więc nie mam dostępu do ich szkiców.
Witam
Co masz na myśli mówiąc o standardowych elementach dodawanych z biblioteki oprogramowania? Czy możesz zamieścić przykładową część do analizy?
Pozdrowienia
Witam
Przykład znajduje się w załączeniu.
Wypróbowałem więc ten algorytm, ale nie uzyskałem wyników:
swModel = swApp.ActiveDoc
swConfigMgr = swModel.ConfigurationManager
swConfig = swConfigMgr.ActiveConfiguration
Dim swDocExt As ModelDocExtension
Dim boo Jako wartość logiczna
swModel.ClearSelection2(Prawda)
swDocExt = swModel.Extension()
boo = swDocExt.SelectByID2("part@assembly", "KOMPONENT", 0, 0, 0, Prawda, 1, Nic, 0)
Dim strCompModelname2 As String
strCompModelname2 = "część.sldprt"
swModel = swApp.ActiveDoc
swDim = swModel.Parameter(strCompModelname2)
vConfigNameArr = swModel.GetConfigurationNames
Dla każdej nazwy vConfigName w vConfigNameArr
sSpecConfigNameArr(0) = nazwa_vConfig
vSpecConfigNameArr = sSpecConfigNameArr
vDimValArr = swDim.GetValue3(swInConfigurationOpts_e.swSpecifyConfiguration, vSpecConfigNameArr)
Debug.Assert(0 = UBound(vDimValArr))
Dla każdego vDimVal w vDimValArr
Debug.Print(" " & vConfigName & " -->" & vDimVal)
Następny
Następny
Witam
Mówiąc " Czy możesz zamieścić przykład części do analizy?", miałem na myśli jeden z twoich elementów w formacie sldprt, a nie obraz jpeg!!
Pozdrowienia
Witam
Tak podejrzewałem, są to części importowane, więc nie będziesz w stanie znaleźć żadnych ofert, ponieważ ich nie ma:
Pozdrowienia
Witam
Aby włączyć szkice w importowanej bryle, można użyć Featurworks , który rozpozna wszystkie funkcje części...
Jest taka możliwość, ale biorąc pod uwagę tę część, myślę, że lepiej jest ją całkowicie przebudować, będzie miała tę zaletę, że będzie miała całkowicie ograniczone szkice i nieco bardziej "inteligentne" funkcje.
Możesz też wziąć część z Przybornika, jeśli istnieje jej odpowiednik.
Dla featureWorks, należy najpierw usunąć funkcję ruchu "Body-Move", w przeciwnym razie FeatureWorks nie będzie można z niej korzystać:
Pozdrowienia
Witam
Usunąłem "Body-Move", a następnie kliknąłem na featureworks - rozpoznaj funkcje ...
wyświetla się komunikat o błędzie "obraz", a gdy kliknę ok, oprogramowanie samo się zamyka.
Witam
Wygląda na to, że nie pochodzi to z Twojej strony (zabieg wykonany w SW 2017):
Sprawdź więc swoje ustawienia lub instalację oprogramowania (która wersja?)
Pozdrowienia
Witam
Udało mi się obejrzeć szkic części.
Problem polega teraz na określeniu długości wybranej części za pomocą jej szkicu.
Pokażę Ci przykład algorytmu, który przetestowałem, ale bez żadnych wyników:
1 /
Dim vDimVal As Object (Obiekt Nie)
Przyciemnij część jako ModelDoc2
Część = swApp.ActiveDoc
Dim swDim jako wymiar
swDim = Część.Parameter("D2@Esquisse1@part1@assembly")
vDimVal = swDim.GetSystemValue3(swInConfigurationOpts_e.swThisConfiguration, Nic)
vDimVal = swSelMgr.GetSelectedObject6(1, -1)
MsgBox(vDimVal)
wynik = puste pole