Witam w kontekście mojego projektu teminale dotyczącego modelowania układu przekładni przekształcającego 5 obr./min w 2000 obr./min. Obecnie napotykam problem, ponieważ mam, aby zamodelować ten system, pomnożyłem duże na małe, małe na duże i tak dalej. Ale wcale nie jestem pewien. Załączam zdjęcie mojego układu przekładni jeśli chcesz mi dać radę lub inną. Z góry dziękuję za odpowiedzi!
engrenage.png
Witam
Musisz sobie wyobrazić system przerzutek jak w rowerze.
r = koło napędowe / koło napędzane.
Jeśli płyta pedału jest większa niż talerz koła - > prędkość jest zwiększana, a moment obrotowy maleje, ponieważ do pedałowania potrzebna jest większa moc
I odwrotnie, tarcza jest mniejsza przy pedałach i większa przy kole - > prędkość spada, a moment obrotowy wzrasta , ponieważ do pedałowania potrzeba mniej mocy
V = 2000 x (50/100) x (20/100) x (30/80) = 75 obr./min
Przypomnienie: V = W x R N = (30 x W) / Pi P = C x W
Edycja: dsl nie obudził się!
Witam?
Zmuszony do przejścia przez pociąg generacyjny?
Czy możemy przejechać przez pociąg epicykliczny? Dla takiego współczynnika redukcji może to być przydatne.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Train_%C3%A9picyclo%C3%AFdal
Fred
4 polubienia
Przejście z 2000 obr./min do 5 obr./min to duża redukcja.
Twoja podstawowa idea jest klasyczna, z wyjątkiem tego, że musisz przejrzeć swoje wartości (stosunek = lider/doprowadzony).
Spójrz także na pociągi epicykliczne.
2 polubienia
Zwłaszcza, że na początku jest 5, a na końcu 2000, potrzeba par, żeby to wszystko zacząć!
1 polubienie
Ok, więc to oznacza, że moje obliczenia wcale nie są dobre! Po prostu muszę zacząć od 5, aby mieć 2000 i początek mojego systemu i zębatki 80, więc daje mi to V = 5 x (80/30) x (30/100) x (100/20) x (20/100) x (50/100) = 2,6 x 0,3 x 5 x 0,2 x 2 = 7,8 obr./min, zgadzamy się? W ogóle niczego nie pomnaża!
Myślałem też o przekładni epicyklicznej, ale nie znam się na niej zbyt wiele, więc wolałem komponować z prostym układem zębatym. Potem, jeśli masz mi coś do zaproponowania, możemy to zobaczyć razem, ale mam wielką radość.
Na zdjęciu widzę tylko 3 etapy redukcji (80/30 - 100/20 - 100/50) czy możesz mi powiedzieć, gdzie są pozostałe 2, które widzisz?
1 polubienie
Może bardziej odpowiedni byłby reduktor ślimakowy... ale drogie...
R = Nbr gwintów / Nbr zębów zębnika
Jeśli jest to silnik elektryczny, pk nie używasz wariatora?
2 polubienia
Witam
Jeśli twoja zębatka wejściowa przy 5 obr./min jest zębatką o 80 zębach, to:
Voutput = 5 x (80/30) x (100/20) x (100/50) = 133,33 obr./min dla koła łańcuchowego o 50 zębach.
Twoja 30-zębna zębatka i pierwsza 100-zębna zębatka obracają się z tą samą prędkością.
Twoja zębatka z 20 zębami i druga zębatka ze 100 zębami obracają się z tą samą prędkością.
Aby uzyskać prędkość wyjściową 2000 obr./min, możesz na przykład:
Voutput = 5 x (80/20) x (100/20) x (100/20) x (100/25) = 2000 obr./min, co dodaje Ci dolną granicę.
Pozdrowienia
2 polubienia
Definitywnie wracam do łóżka, wziąłem sprzęt wyjściowy zamiast wejściowego...; ( ?
Z drugiej strony, nagle moment rezystancyjny musi być w tym sensie monstrualny ...
Ogólnie rzecz biorąc, moc się nie zmienia, więc jeśli prędkość spada, moment obrotowy wzrasta (P = C x W)
Najlepszym sposobem na dostarczenie tak dużego momentu obrotowego jest użycie niekończącej się.
3 polubienia
Po modyfikacji w ostatniej chwili mój kolega bierze słabszy silnik pracujący z prędkością 120 obr./min. Radość z pracy w grupie!
Ale tutaj mam zbyt wiele różnych opinii na ten temat, nie wiem co robić, jestem zagubiony!
Czy to silnik krokowy? Jak uzyskać tak małą prędkość (120 obr./min)?
Moc (PU)? / Szybkość? / Prędkość wyjść? / Warunki specjalne (tarcie, bezwładność, ...)?
W instalacjach wymagających znacznego wysiłku zaleca się zainstalowanie bezpiecznika mechanicznego (paska, sprzęgła itp.) w newralgicznych miejscach, aby uniknąć uszkodzenia systemu.
1 polubienie
Jeśli jesteś zainteresowany, muszę przekształcić już dostarczone maszyny fitness, aby mogły wytwarzać energię elektryczną, która będzie wykorzystywana do zasilania z latarni ulicznych w strefie fitness hurtowo. Dzięki kątowi obrotu mojej maszyny i liczbie powtórzeń, które znalazłem dla mojej pierwszej maszyny 5rpm. Skoro kolega wymienił silnik, to muszę go dostosować za pomocą układu przekładni o pomnożeniu cf nieco ponad 24. Nowy silnik wytwarza 20 W, więc moment obrotowy 0,1, jeśli się nie mylę. Myślałem, że wezmę 2% straty na bieg, ponieważ obliczanie strat wydawało mi się bardzo skomplikowane i nawet mi to nie przeszkadzało.
1 polubienie
Pozdrawiam, jeśli chcesz zobaczyć oblicze agre i moje obliczenia.
k.png
Witam
Do jakiego rodzaju oświetlenia jest przeznaczony? I dla jakiego napięcia (woltów)?
Twój projekt jest fajny, ale bardzo wątpię, że będzie opłacalny.
Myślę, że szybciej byłoby użyć alternatora lub dynama do ładowania akumulatorów zarządzanych przez system sterowania. W szczególności prędkość nie będzie stała. Ponadto można zintegrować tego rodzaju instalację z innymi maszynami fitness. Myślę, że jeśli urządzenie pracuje przez cały dzień i część wieczoru, czas ładowania może wystarczyć do zasilenia oświetlenia. Jeszcze ciekawiej byłoby zastosować do oświetlenia sieć zasilającą 12vdc.
Jeśli ma mieć 230v to wystarczy zastosować transformator 12vdc/230vac, ale będą spore straty.
Nie bardzo rozumiem koncepcję twojej maszyny, wysiłek fizyczny tworzy ruch oscylacyjny? W takim przypadku musiałyby być zintegrowane dwa przekaźniki, aby stworzyć zamek elektromagnetyczny napędzany ruchem kołysania, tak aby dokonać odwrócenia polaryzacji akumulatora.
2 polubienia