Witam. Po raz kolejny korzystam z Państwa wiedzy. Kiedy kopiuję/wklejam szkic, zaznaczam szkic i przytrzymując "Shift", mogę go przesunąć jako całość. Ale jeśli chcę wybrać konkretny punkt na tym szkicu, aby na przykład związać go układem współrzędnych na moim arkuszu, punktem, na przykład, cały mój szkic jest odznaczony i oczywiście, jeśli go przesunę, zostanie zniekształcony. W jaki sposób można uzyskać zgrupowany szkic i nadać mu ograniczenia pozycyjne w odniesieniu do istniejącego punktu? Bo na razie umieszczam wybrany szkic poprzez maksymalne przybliżenie, ale ten drugi nagle nie jest ograniczony w stosunku do odniesienia. Mam nadzieję, że moje pytanie nie jest zbyt niechlujne. Dziękuję.
PS: pomimo mojej prośby o powiadomienie o Twoich odpowiedziach e-mailem, nigdy nie mam żadnych alertów. Przychodzę więc przypadkowo, żeby sprawdzić, czy są jakieś odpowiedzi.
Przede wszystkim szkic musi być całkowicie ograniczony segment po segmencie, w przeciwnym razie faktycznie się odkształca, co jest logiczne (w przypadku przesunięcia punktu), w przeciwnym razie, aby przesunąć szkic lub elementy szkicu, należy użyć funkcji przesuwania
Witam, przed kopią umieszczam punkt na szkicu, daje mi to punkt odniesienia. Następnie kopiuję i wklejam do nowego szkicu wstępnego po zaznaczeniu wszystkich i przesunięciu się od punktu
Dziękuję. To jest świetne. Może to głupie, ale zmagam się z tym od lat. Czy istnieje książka, plik pdf lub coś podobnego, co zawiera listę ikon wraz z ich funkcjami? Ponieważ kiedy szukasz ikony w personalizacji, jeśli nie masz jej funkcji wyjaśnionej jej nazwą, musi być ona posortowana w wielu proponowanych ikonach. Miłego dnia
Potem co roku pojawiają się nowe. A reszta nazywa się doświadczeniem. Zaletą Solidworks jest to, że istnieje 50 metod robienia tego samego, ponieważ jest dość pobłażliwy. Niebezpieczeństwo polega na tym, że zrobisz coś niezbyt przyjaznego.
Tak. Dziękuję. Ale po 15 latach mam trochę problemów z przebrnięciem przez setki filmów, z których wiele zapisałem na moim komputerze w dedykowanym katalogu. Glosariusz poleceń byłby dla mnie o wiele bardziej użyteczny.
florent-penneras Jeśli wykonamy proste kopiowanie i wklejanie i wybierzemy jeden punkt, reszta zostanie odznaczona, a gdy przesuniemy jeden z punktów, szkic zostanie całkowicie zniekształcony.
Szczerze mówiąc, od czasu do czasu odkrywam też ten w ofercie, odkryłem go niecałe 5 lat temu, powiedziałbym, a przecież istnieje już od dawna. Ale glosariusz jest pomocą online dla oprogramowania: https://help.solidworks.com/2024/french/SolidWorks/sldworks/r_welcome_sw_online_help.htm?ve A funkcji jest tak wiele, że jest to jeszcze gorsze niż filmy! Jeśli masz kilka dni do stracenia, powodzenia!