Przesuwanie położenia cienia w Solidworks

Witam

Czy możesz mi powiedzieć menu i procedurę, którą należy wykonać, aby przesunąć cień wyświetlacza solidworks, gdy nie odpowiada on podstawie obiektu?

Dziękuję

caisse_bureau_140.pdf
1 polubienie

Witam

Moim zdaniem to, co warunkuje położenie cienia, to położenie pierwszego elementu zmontowanego w montażu.

Być może nie należy go umieszczać domyślnie, ale nieznacznie przesunąć od górnej płaszczyzny ASM.

Thomas

Witam

Spróbuj zmienić położenie świateł.

Powodzenia

capture.jpg
2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, ale montaż scen i sceneria, która jeśli zostanie znaleziona, nie ma wpływu na rzucany cień.

Pozdrowienia

Przepraszamy, nie otworzyłem załącznika. Teraz rozumiem lepiej :)

Czy górna płaszczyzna styka się z nogami biurka, czy jest przesunięta?

W przeciwnym razie, edytując scenę, możliwe jest przesunięcie podstawowego ujęcia zgodnie z podwójną strzałką, patrz załączony przechwyt.

capture.jpg

Dziękuję za odpowiedzi, ale montaż scen i sceneria, która jeśli zostanie znaleziona, nie ma wpływu na rzucany cień.

Pozdrowienia

Zmieniłem też położenie widoku z dołu.... Nic do zrobienia

Po zmianie położenia należy wyłączyć, a następnie ponownie aktywować cienie, po ponownym włączeniu powinien zmienić pozycję

1 polubienie

Witam

Dezaktywowałem i reaktywowałem też, ale się nie rusza

Pozdrowienia

Postaw pudełko do podparcia biurka i uderzy ono o podłogę ;)

Właśnie testowałem w zespole w solidworks 2013, aktywowałem cień, a następnie przeszedłem do zakładki Menedżer wyświetlania, przesunąłem światło kierunkowe1 i cień porusza się dobrze w zależności od orientacji tego światła

1 polubienie

Aby zmienić pozycję na ziemi, musisz rozciągnąć scenę w zakładce scen i kamery w menedżerze płatności. 

Kliknij bezpośrednio na scenę, rozciągnij scenę i tam możesz zmienić orientację podłogi, wyrównać ją z powierzchnią .....

Następnie, jeśli chcesz zmienić orientację świateł, aby na przykład uzyskać dłuższy cień, ustawiam siebie jako "totalną niepewność" i sam umieszczam swoje światła. 

2 polubienia

Czy można u nas edytować plik, w ogóle nie rozumiem, dlaczego to nie działa, gdy właśnie spróbowałem ponownie w domu i wszystko następuje.

Cześć Włochaty Wujek

Procedura, którą mi podajesz, działa  w trybie "realview", ale nie w domyślnym wyświetlaniu cieniowanym lub istnieje sztuczka, aby ją przenieść

Pozdrowienia

Dobry wieczór

@thierry.kozera musisz aktywować Real View, aby obraz i cienie były obliczane poprawnie, dlaczego miałbyś chcieć go wyłączyć?

@+

ok, więc bez realview: przejdź do zakładki Menedżer wyświetlania, przejdź do sceny, kliknij prawym przyciskiem myszy edytuj scenę, we wstawce "podłoga" wyrównaj podłoże z: wybierz inną płaszczyznę, taką jak na przykład XY, a tam cień zostanie rzucony na inną płaszczyznę

4 polubienia

Witam

Po prostu to, że domyślny wyświetlacz jest dla mnie wystarczający, renderowanie dekoracji drewna w widoku rzeczywistym nie jest zbyt naturalne  i mniej ostre, to wszystko. Uważam, że domyślnie przyjmuje podstawę najdłuższego elementu przy jego tworzeniu, nie biorąc pod uwagę usunięcia materiału.

Cienie podłożaWyświetla cienie modelu na podłodze.
 Wyrównaj glebę zWyrównaj podłoże z planem. Wybierz XY, YZ, XZ  lub Wybrany plan.

Po zmianie wyrównania zmienia się orientacja widoku, przy jednoczesnym zachowaniu podłogi poniżej modelu.

Wybierz płaską powierzchnię, aby ustawić podłogęOpcja dostępna, gdy wybrano opcję Wyrównaj teren z wybraną  warstwą.

1 polubienie

Witam

Cień jest rzucany równolegle do górnej płaszczyzny (XZ) i wyrównywany z najbardziej podstawową geometrią w kształcie litery Y.

Z moich testów wynika, że problem pojawia się, gdy jest to zaokrąglona ściana, która znajduje się najniżej w zespole (patrz załączony zrzut ekranu).

Spróbuj tymczasowo usunąć wszystkie zaokrąglenia na nogach mebli.

A także spróbuj ustawić pomieszczenie niżej bez zaokrąglania, aby sprawdzić, czy cień jest prawidłowo wyrównany.

testombredecalee.jpg
1 polubienie

Witaj fgirard

Dobrze zidentyfikowałeś problem, wypróbuję różne manipulacje, będę Cię informować

Dziękuję Thierry.