Witam
Czy możesz mi powiedzieć menu i procedurę, którą należy wykonać, aby przesunąć cień wyświetlacza solidworks, gdy nie odpowiada on podstawie obiektu?
Dziękuję
caisse_bureau_140.pdf
Witam
Czy możesz mi powiedzieć menu i procedurę, którą należy wykonać, aby przesunąć cień wyświetlacza solidworks, gdy nie odpowiada on podstawie obiektu?
Dziękuję
Witam
Moim zdaniem to, co warunkuje położenie cienia, to położenie pierwszego elementu zmontowanego w montażu.
Być może nie należy go umieszczać domyślnie, ale nieznacznie przesunąć od górnej płaszczyzny ASM.
Thomas
Dziękuję za odpowiedzi, ale montaż scen i sceneria, która jeśli zostanie znaleziona, nie ma wpływu na rzucany cień.
Pozdrowienia
Przepraszamy, nie otworzyłem załącznika. Teraz rozumiem lepiej :)
Czy górna płaszczyzna styka się z nogami biurka, czy jest przesunięta?
W przeciwnym razie, edytując scenę, możliwe jest przesunięcie podstawowego ujęcia zgodnie z podwójną strzałką, patrz załączony przechwyt.
Dziękuję za odpowiedzi, ale montaż scen i sceneria, która jeśli zostanie znaleziona, nie ma wpływu na rzucany cień.
Pozdrowienia
Zmieniłem też położenie widoku z dołu.... Nic do zrobienia
Po zmianie położenia należy wyłączyć, a następnie ponownie aktywować cienie, po ponownym włączeniu powinien zmienić pozycję
Witam
Dezaktywowałem i reaktywowałem też, ale się nie rusza
Pozdrowienia
Postaw pudełko do podparcia biurka i uderzy ono o podłogę ;)
Właśnie testowałem w zespole w solidworks 2013, aktywowałem cień, a następnie przeszedłem do zakładki Menedżer wyświetlania, przesunąłem światło kierunkowe1 i cień porusza się dobrze w zależności od orientacji tego światła
Aby zmienić pozycję na ziemi, musisz rozciągnąć scenę w zakładce scen i kamery w menedżerze płatności.
Kliknij bezpośrednio na scenę, rozciągnij scenę i tam możesz zmienić orientację podłogi, wyrównać ją z powierzchnią .....
Następnie, jeśli chcesz zmienić orientację świateł, aby na przykład uzyskać dłuższy cień, ustawiam siebie jako "totalną niepewność" i sam umieszczam swoje światła.
Czy można u nas edytować plik, w ogóle nie rozumiem, dlaczego to nie działa, gdy właśnie spróbowałem ponownie w domu i wszystko następuje.
Cześć Włochaty Wujek
Procedura, którą mi podajesz, działa w trybie "realview", ale nie w domyślnym wyświetlaniu cieniowanym lub istnieje sztuczka, aby ją przenieść
Pozdrowienia
Dobry wieczór
@thierry.kozera musisz aktywować Real View, aby obraz i cienie były obliczane poprawnie, dlaczego miałbyś chcieć go wyłączyć?
@+
ok, więc bez realview: przejdź do zakładki Menedżer wyświetlania, przejdź do sceny, kliknij prawym przyciskiem myszy edytuj scenę, we wstawce "podłoga" wyrównaj podłoże z: wybierz inną płaszczyznę, taką jak na przykład XY, a tam cień zostanie rzucony na inną płaszczyznę
Witam
Po prostu to, że domyślny wyświetlacz jest dla mnie wystarczający, renderowanie dekoracji drewna w widoku rzeczywistym nie jest zbyt naturalne i mniej ostre, to wszystko. Uważam, że domyślnie przyjmuje podstawę najdłuższego elementu przy jego tworzeniu, nie biorąc pod uwagę usunięcia materiału.
Cienie podłoża | Wyświetla cienie modelu na podłodze. | |
Wyrównaj glebę z | Wyrównaj podłoże z planem. Wybierz XY, YZ, XZ lub Wybrany plan. Po zmianie wyrównania zmienia się orientacja widoku, przy jednoczesnym zachowaniu podłogi poniżej modelu. | |
Wybierz płaską powierzchnię, aby ustawić podłogę | Opcja dostępna, gdy wybrano opcję Wyrównaj teren z wybraną warstwą. | |
Witam
Cień jest rzucany równolegle do górnej płaszczyzny (XZ) i wyrównywany z najbardziej podstawową geometrią w kształcie litery Y.
Z moich testów wynika, że problem pojawia się, gdy jest to zaokrąglona ściana, która znajduje się najniżej w zespole (patrz załączony zrzut ekranu).
Spróbuj tymczasowo usunąć wszystkie zaokrąglenia na nogach mebli.
A także spróbuj ustawić pomieszczenie niżej bez zaokrąglania, aby sprawdzić, czy cień jest prawidłowo wyrównany.
Witaj fgirard
Dobrze zidentyfikowałeś problem, wypróbuję różne manipulacje, będę Cię informować
Dziękuję Thierry.