Przenoszenie powierzchni automatycznej z bryły części do zbioru geometrycznego

Witam

Mam utwór, który został zdigitalizowany. Z urządzenia pomiarowego udało mi się pobrać siatkę z CATIA.
Z tej siatki wybieram lokalnie jakiś element mojej siatki za pomocą narzędzia Zapadnia w warsztacie szybkiej rekonstrukcji powierzchni. Następnie z tych wybranych elementów (punktów) używam "powierzchni automatycznej" która tworzy powierzchnię przechodzącą przez te punkty w najlepszym wydaniu.

Protokół ten bardzo mi odpowiada i pozwolił mi zbudować małe powierzchnie na mojej lokalnej siatce, na których udało mi się odzyskać charakterystyczne punkty geometrii mojej części.

Mój problem jest następujący: na początku mojej manipulacji nie zwracałem uwagi, a automatyczne powierzchnie, które stworzyłem na mojej siatce, były wbudowane w korpus mojej części. Chciałbym przenieść te automatyczne powierzchnie do zestawu geometrycznego, ale nie mogę. Kiedy przesuwam powierzchnię automatyczną w zbiorze geometrycznym, ta powierzchnia geometryczna staje się nieprawidłowa (wykrzyknik) i poprzez jej edycję nie mogę jej łatwo odzyskać, chyba że powtórzę cały protokół początkowy.

Oto screen print ilustrujący mój punkt blokady:

Pytanie:

Czy wiesz, jak mogę przenieść "automatyczną powierzchnię utworzoną z siatki" z bryły części do zbioru geometrycznego? Oczywiście bez konieczności przerabiania automatycznej powierzchni od początku od siatki.

Przy okazji określam, w jaki sposób można zobaczyć na schemacie, że moja siatka znajduje się w korpusie części.

Z góry dziękuję za pomysły.

Witam.

Tjrs w trybie hybrydowym?

Zaletą PB lub zaletą (zależy to od przyzwyczajeń) jest to, że w przeciwieństwie do normalnego trybu, elementy budowane w warsztatach powierzchniowych są uporządkowane chronologicznie, więc trudniej jest je zreorganizować.

Nie posiadam modułów CATIA, których użyłeś, ale ze swojej strony, ponieważ źródłem jest chmura punktów, nie zachowałbym linku nadrzędnego powierzchni utworzonych na tej chmurze.

Spróbowałbym specjalnego kopiowania/wklejania/w wyniku powierzchni.

Dzięki temu można usuwać powierzchnie automatyczne, a powierzchnie bez historii można łatwo przenosić.  

1 polubienie

Super. Wydaje się, że twoja technika "klejenia w rezultacie" działa.

Z drugiej strony, powiązane lokalne powierzchnie i punkty są oznaczone logo "Izoluj".

Czy może to być potem denerwujące?

Jeśli tak, to jak mogę je "odizolować" (tj. zdefiniować) dokładnie w miejscu, w którym się znajdują (przymocowane do ich pozycji)?

Dziękuję za radę. 

Dixit: Z drugiej strony, powiązane lokalne powierzchnie i punkty są oznaczone logo "Izoluj".

Nie jest to konsekwencja  "przyklejania się w rezultacie".

Myślę, że jest to bardziej spowodowane zniszczeniem automatycznych powierzchni, prawda?

Przed usunięciem tych powierzchni konieczne byłoby wykonanie "zamiany" i wskazanie powierzchni  "wklej w wyniku".

W przeciwnym razie musisz przedefiniować patrz przykład w punkcie.

1 polubienie

Na razie lokalne powierzchnie automatyczne nie są niszczone, ponieważ w rezultacie zrobiłem kopiuj/wklej, a nie wycinaj/wklejaj.

Nadal jestem zainteresowany Twoją opinią, aby wiedzieć, jak mogę kontynuować.

Jeśli chodzi o opcje, które mi przedstawiłeś: 

Opcja 1: "Przed usunięciem tych powierzchni wykonaj "Zamień" i wskaż powierzchnie  "Wklej jako wynik" "

Opcja 2: "Przedefiniuj punkt"

1) Który z nich wypróbować najpierw?

2) W przypadku opcji 2 jest to punkt. Ale najpierw należy przenieść lokalną powierzchnię automatyczną z ciała do zbioru geometrycznego.

Nie mogę odpowiedzieć na punkty 1 i 2, dopóki nie dowiem się, w jaki sposób BodySurfacePoint3 został znaleziony z " głównego korpusu" do " ciała powierzchniowego " ?

Czy to Ty skopiowałeś i wkleiłeś go w rezultacie ?

1 polubienie

OK. 

"SurfaceBody3" i "PointSurfaceBody3" zostały skopiowane/ wklejone (przeze mnie) w wyniku ciała w zbiorze geometrycznym (nazwanego ciałem niezbyt mądrze).

Przypominamy, że "SurfaceBody3" to automatyczna powierzchnia, która została utworzona w bryle z siatki za pomocą narzędzia Szybka rekonstrukcja powierzchni.

OK, więc nadal musisz mieć  "BodySurfacePoint3" w głównej bryle, która ma łącze podrzędne na swoim rodzicu, automatyczną  powierzchnię "BodySurface3" w głównej bryle.

W takim przypadku można zniszczyć "BodySurfacePoint3" (izolowany) w zbiorze geometrycznym.

Następnie w polu "BodySurfacePoint3" w bryle głównej należy kliknąć prawym przyciskiem myszy / "Replace" i ponownie zdefiniować powierzchnię odniesienia ("BodySurface3" obiektu głównego) przez izolowaną powierzchnię ("BodySurface3"zbioru geometrycznego ). 

Normalnie powinno być możliwe przeniesienie  "PointSurfaceBody3" z PO treści części ("SurfaceBody3" zestawu geometrycznego ).

Rozumiem. Dziękuję.

OK. Do rzeczy.

Z drugiej strony, w porównaniu do "SurfaceBody3", co mam zrobić dla tej powierzchni, którą przesunąłem w zestawie. Na tej powierzchni znajduje się ikona Izoluj.

Czy to żenujące pozostawić tę powierzchnię w takim stanie?

A jeśli tak, to co polecacie do tej powierzchni?

Dziękuję za radę.

Zaczynam rozumieć więcej, nie jest wskazane, aby wszędzie były elementy o tych samych nazwach.

Dixit: Z drugiej strony, w porównaniu do "SurfaceCorps3", co mam zrobić dla tej powierzchni, którą przeniosłem w zestawie. Na tej powierzchni znajduje się ikona Izoluj.

?? Nie przesunąłeś tej powierzchni, w wyniku czego wkleiłeś ją, a jeśli wykonałeś poprzednią manipulację, stała się ona rodzicem "BodySurfacePoint3".

To "SurfaceCorps1", który przeniosłeś z korpusu do zestawu geograficznego i który jest winny, najlepiej umieścić go z powrotem tam, gdzie był, jeśli nic nie zostało wcześniej zmodyfikowane, powinien znaleźć te maleństwa.

Czy denerwujące jest pozostawienie powierzchni izolowanej.

W Twoim przypadku powiedziałbym, że nie, ponieważ i tak jest to wynik automatycznej powierzchni wygenerowanej z chmury punktów (a więc nie można jej modyfikować na podstawie chmury punktów)