Witam
Jestem nowy na twoim forum. Pozwól, że wyjaśnię.
Będąc od jakiegoś czasu użytkownikiem Draftsight, chcę przełączyć się na oprogramowanie 3D, które na początku mogłoby mi pomóc we wszystkim, co jest związane z obróbką blachy.
Obecnie jestem w fazie testów Spaceclaim.
Moje pytanie: Po wykonaniu części z blachy chciałbym mieć możliwość umieszczenia ogólnego widoku 3D na moim rysunku (który będzie przeznaczony dla operatora na giętarce), widoku 2D z wymiarami oraz ostatniego widoku, który byłby rozwiniętym widokiem blachy. Dla pierwszych dwóch widoków nie ma problemu, jednak nie mogę wyświetlić w tym samym układzie rozłożonego.
Czy mógłbyś mi pomóc?
Załączam zdjęcie rysunku według własnego uznania
Z góry dziękuję
Benoit
exemple_mise_en_pan.jpg
Witam
Jednak zgodnie z twoim obrazem, masz z nim rozłożone.
2 polubienia
Rzeczywiście, na zdjęciu jest to przykład tego, co chciałbym mieć. Jest to plan wykonany przez klienta w ramach solidnych prac
Na pewno, aby znaleźć dużo miejsca eksperta od roszczeń. I to jest często problem z alternatywnym oprogramowaniem. Spojrzałem na youtube jest dużo filmików z blachą, ale nigdy żadnego rysunku. Może inny, którego nie obejrzałeś, powie ci, co robić. I powodzenia!
1 polubienie
Główny problem polega na tym, że moja firma zatrudnia tylko dwóch pracowników. Trudno mi zrobić solidworks lub inny opłacalny.
Na razie nie wiem zbyt wiele, spaceclaim jest dla mnie jedynym możliwym rozwiązaniem za mniej niż 2000 €/rok.
Muszę podjąć decyzję przed końcem roku. Mam jeszcze umówione spotkanie ze sprzedawcą solidworks, ale bardzo boję się odkryć notatkę...
Mimo wszystko dziękuję za badania
Możesz także wynająć Solidworks zamiast kupować licencję...
Hello@benoit_3
Musisz odróżnić początkowy zakup z dużą promocją w tej chwili od rocznej konserwacji, której nie musiałeś brać, jeśli środki Twojej firmy są na razie ograniczone.
Moje zdanie na temat kupowania oprogramowania CAD. Robisz coś prostego, wyszukujesz "SpaceClaim Forum" i sprawdzasz, ile forów istnieje na świecie.
Jeśli nie możesz go znaleźć , nie kupuj oprogramowania, ponieważ zawsze jest czas, kiedy potrzebujesz pomocy bez konieczności korzystania z infolinii, która jest zawsze płatna.
Kiedy przełączyłem się z Inventor na Solidworks, przyjrzałem się czterem programom tej samej klasy. Przyjrzałem się wsparciu i poziomowi aktywności forów. Boom!!! Z tych powodów wybrałem SolidWorks i wyeliminowałem dwa bardzo dobrze znane.
Poza tym nadal dziwi mnie, że nie możesz znaleźć rozwiązania dla swojego PB w pomocy online. Wstawianie widoku i tak powinno być podstawową funkcją.
Pozdrowienia
4 polubienia
Dlaczego nie FreeCad z modułem blachy, nigdy tego nie próbowałem, ale przynajmniej jest darmowy:
https://www.freecadweb.org/wiki/SheetMetal_Workbench/fr
Więc nic nie ryzykujesz, próbując.
2 polubienia
Początkowy zakup SW : ok. 6000 €
Roczna konserwacja: ~1500€/rok
Jak słusznie @Zozo_mp mówi, konserwacja jest dość opcjonalna i służy tylko do posiadania najnowszych wersji.
Inventor jest mniej więcej w tej samej cenie, z tą różnicą, że teraz koniecznie trzeba go wynająć.
Może to być interesujące, jeśli masz jednorazowe użycie.
1 polubienie
W przypadku freecada ma to być skutecznie przetestowane. Wątpię jednak, czy darmowe oprogramowanie może być tak wydajne jak oprogramowanie płatne. ( Testowane)
Do zobaczenia jutro z przedstawicielem handlowym solidworks!
Myślę, że zrezygnuję z idei roszczenia kosmicznego.
W międzyczasie odkryłem, że dxfs z roszczeniami przestrzennymi generują błędy, gdy importuję je do mojego stołu do cięcia plazmowego. Podwójne uderzenia ect
1 polubienie
Wątpię też, że Freecad jest tak skuteczny jak solidworks (oprogramowanie, którego używam), dlatego nigdy nie testowałem!
Liczę na to, że podzielicie się z nami swoimi opiniami, nawet jeśli ja też nie spodziewam się zbyt wielu cudów!
2 polubienia
Właśnie przypomniał mi się też ten, który wydaje się spełniać swoje zadanie na blasze:
https://www.onshape.com/videos/sheet-metal
Z drugiej strony też nigdy tego nie testowałem. Doradził mu to któryś z naszych kolegów, może @ gt22 w pewnym momencie? (chyba, że to ktoś inny!)
1 polubienie
Też nie testowany, jest Z3d, ale co z powiązaną społecznością.
W przypadku FreeCAD musisz dokładnie zobaczyć potrzeby @Benoit_3.
Co więcej, @Benoit_3, aby dokonać wyboru, postaraj się wziąć pod uwagę przyszłość z pewnym marginesem pod względem swoich potrzeb.
Oto moja opinia po rozmowie kwalifikacyjnej ze sprzedawcą, który oferuje mi solidworks
Zasadniczo solidworks jest lepszy, ale to już wiedzieliśmy.
Za 6000€ mam wersję podstawową (która w zupełności mi wystarcza)
Do tej kwoty należy doliczyć pierwszy rok utrzymania, który jest obowiązkowy: 1500€
Dwa lub trzy małe rabaty później jestem na poziomie +- 6500 € bez VAT za zakup z uwzględnieniem pierwszego roku konserwacji.
Spaceclaim jest mi oferowany za 1800 € rocznie... czyli po 4 latach cena Solidworks.
CENA oczywiście bez VAT
Kontrargumentem przemawiającym za roszczeniami kosmicznymi jest łatwość nauczenia się ich programu.
Jestem trochę zagubiony...
Jeśli Spaceclaim wystarczy ^dlaczego nie, po mnie nie wiem i niewiele pomogło.
Zapytaj Spaceclaim, jak ustawić swoje widoki jak w SW, a następnie możesz wybrać, wiedząc, że Spaceclaim może odpowiedzieć lub nie na Twoje prośby. Czy mają już infolinię? Czy to jest wliczone w cenę?
1 polubienie
Przed rozpoczęciem pracy z SOLIDWORKS używałem TOPSOLID, który jest bombą z blachy. Myślę, że musimy wszystko przetestować, ale musimy też pomyśleć o klientach, którzy czasami wymagają używanego oprogramowania, takiego jak na przykład CATIA w lotnictwie. A potem, oczywiście, co reprezentuje Twoja działalność pod względem obrotów? Akceptowalny poziom inwestycji?