W Solidworks próbowałem kilku sposobów na wykonanie części blaszanej za pomocą "wąsa", ale nigdy nie dostałem odpowiedniej rozwiniętej części, aby ją wyciąć laserowo.
W załączeniu przybliżenie części, którą chcę wykonać: jest prawie dobra, ale złożona nie jest prostym paskiem. (Co więcej, za pomocą tej metody musisz obliczyć równania, aby uzyskać bliższy kształt, który chcę mieć na początku.
Próbowałem również z funkcją skręcania z arkuszem depard, ale solidworks nie rozkłada części i wydaje się, że nie uwzględnia straty na zgięciu.
Korzystamy z Solidworks 2015, co prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego niektóre osoby nie mogą odczytać pliku.
Bart, próbowałem funkcji "trajektorii", ale nie wydaje mi się możliwe wykonanie trajektorii 3D. w każdym razie wypróbowałem kilka szkiców i to nie działa.
Sbadenis, Tak, to, czego chcę, to śruba typu Archimedesa (jest to stosunkowo proste do zrobienia w blasze, ale nie na komputerze)
Opiep27, W rzeczywistości funkcja szefa nie jest problemem do rozwinięcia. To, co jest problematyczne z narzędziem arkusza przejściowego, to równanie trajektorii (która musi być zmieniana za każdym razem, gdy zmienia się grubość arkusza) i jego rozłożenie, które nie jest prostym arkuszem, ale lekko pod kątem do przedłużenia arkusza.
Kiedy rozkładam mój załącznik jako załącznik, denerwujące jest to, że nie jest to linia prosta, ale jest lekko złamana. staje się bardziej wyraźny, jeśli umieszczę współczynnik K inny niż 0,5. W rzeczywistości ta wada wynika z mojej trajektorii, która jest nieco przybliżona.
Moje pytanie brzmi więc, czy istnieje narzędzie, które pozwala zrobić to prościej na solidworks lub przynajmniej bardziej precyzyjnie?
Dla mnie solidworks nie radzi sobie dobrze z rozłożeniem tego typu w 2014 roku, nie udaje mu się to.
Jestem zaskoczony, że wersja z 2015 roku daje radę, ale z drugiej strony byłbym jeszcze bardziej zaskoczony, gdyby rozwój był dobry, ponieważ jest to niezwykle skomplikowane do obliczenia.
Rzeczywiście, zmienia się w zależności od grubości szerokości blachy i wysokości wąsa, techniki użytej do uzyskania tego kształtu, tłoczenia lub paska blachy wbitego w imadło i skręconego kluczem z przekazaniem!
Moja odpowiedź brzmi: nie ma narzędzia do obliczania precyzyjnej prasy.
Jeśli jest to część seryjna, tylko testy będą w stanie dokonać opracowania Twojej części, jeśli jest to pojedyncza część, wyobraź sobie koszt...
W przeciwnym razie innym rozwiązaniem jest zamówienie u dostawcy kawałka tłoczonego zwoju i przyspawanie go do 2 kawałków blachy.
Tak, zgadza się, Sbadenis, rozkładanie skręconego arkusza zależy od wielu parametrów, a równania nie są łatwe do obliczenia. Udaje mi się uzyskać początek wyniku za pomocą trajektorii opartej na równaniach trygonometrycznych, ale muszę je zmienić, gdy tylko zmienię grubość lub szerokość mojego początkowego arkusza. I jest to dość przybliżone, ponieważ łatwo mamy wiele miejsc po przecinku po przecinku, co prowadzi do przybliżeń, które same w sobie powodują defekty (stąd prawdopodobnie bierze się moje przesunięcie).
Dziękujemy za Twój wkład
I wniosek, który wydaje się być taki, że nie ma odpowiedniego narzędzia do tworzenia tego typu kształtów za pomocą solidworks.