Wskazówki dotyczące opatentowania pomysłu/koncepcji/mechanizmu...?

Witaj @ wszyscy i @ wszyscy.

Czasami zadaję sobie to pytanie, gdy pomysły przychodzą mi do głowy.

Jakiej rady udzieliłbyś komuś, kto ma projekt, który jego zdaniem zasługuje na patent?

Proces, który prowadzi do tego celu, koszty, warunki wstępne, przeszkody, zaporowość, ryzyko, ograniczenia, korzyści, korzyści, obowiązki, terminy... Interesuje mnie wszystko, co o tym wiesz i prawdopodobnie wiele innych osób, więc byłoby wspaniale, gdybyś mógł się tym podzielić.

Dziękuję!

Witaj Sylk,
Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie, oto link do tego, czego szukasz.
https://www.economie.gouv.fr/entreprises/depot-brevet-inpi
Powodzenia.
@+.
AR

3 polubienia

Dziękujemy @A_R

W końcu interesujące są również Twoje doświadczenia, Twoje opinie, Twoje rozczarowania, Twoje zmagania, Twoje zadowolenia, ... Pułapki, których należy unikać... Wszystkiego po trochu tego, czego nie widać na broszurze.

Witam ponownie Sylk,

Rzeczywiście, zajmuje to dużo czasu po stronie administracyjnej.
Następnie, aby wyjaśnić funkcję produktu, nie musisz wchodzić w szczegóły, zrób to w formie crobarda upraszczającego operację. To tyle na poziomie technicznym.
Powodzenia.
@+.
AR

1 polubienie

Cześć @Sylk
Najprostszym i najbardziej ekonomicznym sposobem na rozpoczęcie jest koperta Soleau, która już udowodni wcześniejsza wartość Twojego wynalazku. Następnie w mojej firmie przechodzimy przez wyspecjalizowaną firmę zajmującą się sporządzaniem patentów, ponieważ jest to dość złożone, trzeba używać ogólnych terminów, starać się objąć jak najwięcej obszarów zastosowań itp.

5 polubień

Musi Ci towarzyszyć prawnik specjalizujący się w prawie pracy.
Jest to czasochłonne, kosztowne i nie obejmuje wszystkiego geograficznie.
Jeśli Twój wynalazek może być interesujący dla przemysłowców, zwróć się do nich i zobacz, w jakim stopniu mogliby uczestniczyć w tym zgłoszeniu patentowym, z dobrą umową o zachowaniu poufności.

Sztuczka, aby zakryć Twoją własność intelektualną i wysłać Ci plik opisowy listem poleconym i nigdy nie otwierać tego listu poleconego, to ta sama zasada, co w przypadku pojedynczej koperty.

Pozwala to zachować prawa do produkcji wynalazku, nawet jeśli inni zarejestrują później pomysł i go wykorzystają.
W każdym przypadku należy uzyskać poradę w towarzystwie adwokata.

3 polubienia

Cześć @Sylk

Strona INPI jest bardzo wyraźna w kwestii tego, co robić, a czego nie, nie zamierzam dodawać więcej.

Z drugiej strony spróbuj sprawdzić, czy nie ma stanu techniki, bliskiego lub dalekiego, a to nie jest bułka z masłem, w zależności od wynalazku.

Jeśli chodzi o kopertę SOLEAU, nie zastąpi ona patentu. Jeśli ktoś złoży wniosek patentowy, będzie to oznaczało dla Ciebie tylko możliwość korzystania z Twojego wynalazku na własny rachunek: ale nie będziesz mógł udzielić licencji nikomu (patrz uwaga w @stephd ).

Z mojego punktu widzenia najpierw musisz zabrać się do pracy nad POC ( Akronim POC odnosi się do terminu proof of concept. W języku francuskim mówimy o dowodzie koncepcji PDC :)

Na innym forum technologicznym, na którym spędziłem dużo czasu, regularnie widziałem wynalazki, które nie wytrzymywały po prostej kilkugodzinnej analizie.

Innymi słowy: musisz mieć funkcjonalny prototyp, który musi być w stanie wytrzymać minimum testów zderzeniowych.
Przez całą fazę CVP po prostu nie wolno nikomu nic mówić. Na przykład, w tej chwili pracuję nad bardzo ważnym projektem i aby zrobić plany i części, wystarczy podać nazwy części. Przykład: projekt = Serger z cięciem i ściegiem czworobocznym, podczas gdy projekt to pestka dyni (curcubita maxima).

To, co robię, polega na tym, że każdy podzbiór ma inną nazwę projektu (przy czym zawiłe nazwy części nie mają związku między poszczególnymi pod-ASM).

Dla podwykonawców oddaję części kilku różnym podwykonawcom, którzy a priori nie mają ze sobą żadnych powiązań (cztery strony Europy nie są z tego punktu widzenia złe)
Przede wszystkim nie oddaję podzespołu podwykonawcy (poza tym co jest spawaniem lub specjalną obróbką skrawaniem po częściowym montażu).

Innymi słowy, musimy wprowadzić go w tryb paranoiczny i "palacza".

Następnie albo robisz to samodzielnie (i tutaj wystarczy metoda rurociągu), albo pracujesz w dyskretnym trybie uruchamiania (mniej niż pięć osób).
A tam musisz mieć podpisany wspólny dokument wraz z dokumentami tożsamości, zdjęciami swoich partnerów i zdjęciami w sytuacji na prototypie i wspólnymi dokumentami walidacyjnymi każdego kroku.
Są jeszcze inne rzeczy do zrobienia z punktu widzenia firmy, aby zachować późniejsze wejście partnerów finansowych bez utraty kontroli nad firmą.

Gdy masz już swój solidny PDC, możesz znaleźć partnerów finansowych w trybie podwodnym. Możesz pokazać wynalazek w działaniu z zachowaniem środków ostrożności godnych najlepszych filmów szpiegowskich. Rekomendacje INPI są trochę niewystarczające jak na mój gust.
Gdy masz już minimalną bazę finansową, wtedy i tylko od tego momentu zwracasz się do firmy zajmującej się nieruchomościami przemysłowymi.
Dlaczego dopiero teraz?
Badania nad stanem techniki są bardzo skomplikowane i kosztowne.
Redakcja (już wspomniana)
Następnie, gdy jesteś na etapie badania technicznego i administracyjnego, a zgłoszenie patentowe zostanie opublikowane w BOPI, musisz być w stanie obronić swój patent. Ponieważ stamtąd lub trochę przed twoim patentem i widocznym dla wszystkich (oprogramowanie monitorujące firmy i duże firmy jest dość skuteczne).
Stamtąd musisz mieć środki finansowe, aby móc bronić swojego patentu za pośrednictwem swojej firmy zajmującej się własnością intelektualną.

Podsumowując, już teraz należy mieć pewność, że jest to wynalazek, który najlepiej jest przełomem.

To tyle, aby podsycić rozmowę :sunglasses:

Cóż, on jest Ricardem i ćwiartką, pozwolę ci rozmyślać nad samotnością przypominającej rzepkę, która czepia się skały smaganej przez fale.

Kamień

4 polubienia