Pozwalam sobie zadać tutaj swoje pytanie, ponieważ po kilku godzinach poszukiwań nie znalazłem odpowiedzi.
Próbuję usunąć funkcję w części za pomocą równań złożenia, ale nie mogę. Udaje mi się jednak połączyć wymiary funkcji i szkiców ze zmiennymi globalnymi złożenia.
Wypróbowana metoda:
W pokoju: Powiązanie funkcji ze zmienną globalną w pomieszczeniu w celu podniesienia wartości funkcji do 1 (powodzenie).
W złożeniu: Steruj zmienną globalną części przez zmienną globalną zespołu (nie działa). SW mówi mi, że równanie jest nieprawidłowe.
Oto kilka zdjęć:
W zestawie chciałbym, aby zmienna Rolls warunkowała dwie wyróżnione funkcje.
Rysunek 1
W części zmienna Hole określa powyższe funkcje:
Rys. 2
Ale w montażu nie można wykonać połączenia:
Rys. 3
Podczas walidacji równania Hole...=Rolls, mówi mi "Równanie jest nieprawidłowe".
Aby uzyskać przypisanie zmiennej globalnej zestawu, spójrz na przechwytywanie 01, wiedząc, że (i po przeprowadzeniu pewnych badań) niektóre procedury różnią się od wersji oprogramowania,
W celu usunięcia funkcji przypisanie wartości powtórzenia "0" nie powoduje usunięcia funkcji (lub nawet nie jest to dopuszczalne, potrzebna jest wartość >=2), w tym celu można użyć funkcji IIF(), patrz zrzut ekranu 02
Należy wziąć pod uwagę, że usunięcie funkcji nadrzędnej powoduje usunięcie funkcji podrzędnych, podczas gdy cofnięcie usunięcia funkcji nadrzędnych nie cofa usunięcia funkcji podrzędnej
Więc znalazłem rozwiązanie, dzięki Lynk, nie myślałem o funkcji Jeśli. Myślałem, że po prostu =0 lub =1 włączy lub wyłączy funkcję.
Chodzi o to, aby móc automatycznie generować kilka wersji przenośnika. Próbowałem PilotAssembly (MyCAD Tools), ale uważam, że jest to trochę niesmaczne. Czy robienie tego z równaniami jest dobrym pomysłem, czy warto zajrzeć do DriveWorks?
W przypadku małych zespołów równania są zwykle wystarczające. W przeciwnym razie, jeśli są bardziej złożone, bardziej odpowiednie wydają się Driveworks, PiloteAssembly, makro lub inne rozwiązania.
Dla innego rozwiązania
Dlaczego nie umieścić równania w pokoju?
Możliwe jest pobranie wartości opartej na równaniu złożenia, a następnie zróżnicowanie części zgodnie z równaniem.
Zobacz załączony obraz, aby usunąć funkcję z równaniem w części.
Lub zamiast chcieć kontrolować usuwanie funkcji części ze złożenia, możesz preferować utworzenie 2 konfiguracji części (z 2 funkcjami i bez nich) i, w zależności od stanu, wybrać jedną lub drugą konfigurację.