Witam
Właśnie przełączyłem się na SW2023 (dawniej 2020). I mam to makro do wyświetlenia opisu w menedżerze funkcji:
Chciałbym jednak usunąć drugorzędny opis w tym makrze:
Masz pomysł, aby ukończyć to makro?
Dziękuję
Witam
Właśnie przełączyłem się na SW2023 (dawniej 2020). I mam to makro do wyświetlenia opisu w menedżerze funkcji:
Chciałbym jednak usunąć drugorzędny opis w tym makrze:
Masz pomysł, aby ukończyć to makro?
Dziękuję
Witam;
Edytuj swoją linię:
swfeature. ShowComponentDescriptions=Prawda
w
swfeature. ShowComponentDescriptions=Fałsz
Solidworks oferuje taką możliwość (w celu dostosowania typów, które mają być wyświetlane na komponentach (feautreTree):
True => Widoczne
False =>Ukryty
Witam
swfeature. ShowComponentDescriptions jest opisem składnika na poziomie podstawowym. To, co bym chciał, to wyłączyć opis komponentu na poziomie drugorzędnym i pokazać opis na poziomie podstawowym.
Dziękuję.
Witam
Zamiast tego spójrz na tę stronę, aby interweniować w sprawie drugiego identyfikatora: Metoda SetComponentIdentifiers (IFeatureManager) - 2023 - Pomoc SOLIDWORKS API
Witaj Cyrylu,
Dziękuję, ale nic z tego nie mogę wyciągnąć.
Witam
Cóż, wygląda na to, że ma błąd.
Zasadniczo, gdy parametr zostanie zastosowany za pośrednictwem zestawu, prawie niemożliwe jest przekazanie go do false.
To, co przetestowałem, co może działać w twoim przypadku, to:
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim SelMgr As SldWorks.SelectionMgr
Dim swFeatMgr As SldWorks.FeatureManager
Dim Part As SldWorks.ModelDoc2
Dim compIdentifierRet As Long
Sub Main()
Set swApp = Application.SldWorks
Set Part = swApp.ActiveDoc
Set swFeatMgr = Part.FeatureManager
compIdentifierRet = swFeatMgr.SetComponentIdentifiers(swComponentIdentifier_ComponentDescription, 0, 0) 'Bascule la valeur primaire sur Description du composant afin de vider la sélection dans la valeur secondaire
compIdentifierRet = swFeatMgr.SetComponentIdentifiers(swComponentIdentifier_ComponentName, 0, 0) 'Rebascule la valeur primaire sur Nom du composant
End sub
Oczywiście znany problem w wersji 2022:
https://ww3.cad.de/foren/ubb/Forum2/HTML/034314.shtml
w sw2022SP5 utworzono SPR, tłumaczenie 2. wiadomości:
Après un bref test, j'ai remarqué que les options sont activées, mais ne peuvent plus être désactivées par macro.
Il existe aussi un SPR à ce sujet SPR1237147
Jak zwykle nie spieszymy się
SPR zajmuje się tylko tym punktem swFeatMgr.HideComponentSingleConfigurationOrDisplayStateNames = False
Co zauważyłem również w 2023 roku, ale w pozostałej części jest trochę bardziej ogólnie.
Inne opcje również są niemożliwe do zahamowania.
Ale dzięki @Cyril_f rozwiązaniu rzeczywiście można ominąć błąd i zaznaczyć 2 główne pola, odznaczając drugorzędny opis:
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim SelMgr As SldWorks.SelectionMgr
Dim swFeatMgr As SldWorks.FeatureManager
Dim Part As SldWorks.ModelDoc2
Dim compIdentifierRet As Long
Sub Main()
Set swApp = Application.SldWorks
Set Part = swApp.ActiveDoc
Set swFeatMgr = Part.FeatureManager
compIdentifierRet = swFeatMgr.SetComponentIdentifiers(swComponentIdentifier_ComponentDescription, 0, 0) 'Bascule la valeur primaire sur Description du composant afin de vider la sélection dans la valeur secondaire
compIdentifierRet = swFeatMgr.SetComponentIdentifiers(swComponentIdentifier_ComponentName, 0, 0) 'Rebascule la valeur primaire sur Nom du composant
' Show Component Descriptions is set to true
swFeatMgr.ShowComponentDescriptions = True
' Show Component Configuration Names is set to false
swFeatMgr.ShowComponentConfigurationNames = True
' Show Component Configuration Descriptions is set to false
swFeatMgr.ShowComponentConfigurationDescriptions = False
' Show Component Names
swFeatMgr.ShowComponentNames = True
End Sub
Po makrze:
Witam
Dziękuję za próby, ale w domu makro zatrzymuje się na tym wierszu z komunikatem " Błąd wykonania 449: Argument nieopcjonalny "