Podpowiedzi biblioteki opisów

Witam, niedawno przesiadłem się na Solidworks 2015 SP4.0 i mam problem z opisami części, które są wstawiane w bibliotece. Rzeczywiście, po najechaniu kursorem na element biblioteczny pojawia się podpowiedź z miniaturą modelu, a także opisem, jeśli został wprowadzony, ale ponieważ mam SW 2015, nie ma już opisu, który jest wyświetlany zaraz po zapisaniu! Nie wiem, czy wyraziłem się jasno, więc oto zdjęcie z plikiem z 2012  roku

A oto ten sam plik po nagraniu

Masz pomysł?

Z góry dziękuję za pomoc

Musisz wypełnić opis

Kliknij prawym przyciskiem myszy komponent i właściwość

Zobacz załączony obraz

infobulle.png

Witam

tylko wskazówka, przełącz się na SP5.0, naprawia kilka błędów.

Davy

1 polubienie

Witam i dziękuję za odpowiedzi!

Opis już tam jest, ponieważ jest to ten sam plik, który zapisuję w wersji 2015, z drugiej strony nie mam tej zakładki na nowej części, gdy klikam prawym przyciskiem myszy!

Co masz klikając prawym przyciskiem myszy i posiadasz?

Mały zrzut ekranu?

1 polubienie

I oto jest

capture.png

Witam

Na stronie SoliudWorks znajduje się błąd, który wygląda bardzo podobnie i nie został rozwiązany:

SPR #:

925376

Dołączone komponenty przybornika nie pokazują właściwości opisu w etykiecie narzędzia w okienku zadań SOLIDWORKS.

https://customerportal.solidworks.com/eservice_enu/start.swe?SWECmd=InvokeMethod&SWEMethod=GotoRecord&SWEService=SWGotoRecord&ViewName=SW+All+Defects+List+customerportal+-+Search&BusObject=Product+Defect&BusComp=Product+Defect&Id=1-4F82TQA&SRN=

Dlatego radziłbym uaktualnić do SolidWorks 2015 SP5! A jeśli to nie rozwiąże problemu, obawiam się, że nie ma rozwiązania!

2 polubienia

W końcu przesiadłem się na wersję SP5.0, ale problem pozostaje ten sam... Jakieś pomysły?

Czy próbowano zresetować ustawienia SolidWorks? 
Możesz dowiedzieć się, czy wynika to z konfiguracji stacji roboczej, zobacz mój samouczek:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/reinitialiser-les-parametres-solidworks

1 polubienie

Nie, nie próbowałem, jednak jest to nowa instalacja na nowym komputerze, więc nie ma śladu starego solidworks...  

Czy nie istniała żadna kopia ustawień SolidWorks? Czy wszystko było robione ręcznie?

Przed wykonaniem kopii moich ustawień dodałem bibliotekę ręcznie i sprawdziłem, czy działa, a wyniki były takie same

FYI, możemy wrócić, jeśli to nie rozwiąże problemu, ale przynajmniej mamy pewność, że nie wynika on z konfiguracji stacji roboczej.

i nie masz nic do stracenia, bo nie ma innego rozwiązania (może poza przesiadką na wersję 2016...)

Po prostu zrobiłem manipulację i żadnej poprawy.

Witam

Czy zmiana języka SolidWorks na angielski to ten sam problem?

Problem jest znany firmie SolidWorks i rozwiązany w wydaniu SP1 2016...

SPR #:

835559

Możliwość wyświetlania opisu dodanego do elementu biblioteki po najechaniu kursorem na obiekt w okienku zadań biblioteki.

Stałe w:

Dodatek SP01 z 2016 r.

https://customerportal.solidworks.com/eservice_enu/start.swe?SWECmd=InvokeMethod&SWEMethod=GotoRecord&SWEService=SWGotoRecord&ViewName=SW+All+Defects+List+customerportal+-+Search&BusObject=Product+Defect&BusComp=Product+Defect&Id=1-34CAVJM&SRN=

Nie ma innego rozwiązania niż przejście na wersję 2016...

1 polubienie